Γιατί έγιναν έτσι τα μαλλιά μου;

Για γυναίκες από 5 έως 105 ετών – Γράφει ο Βασίλης Ντάτσος, HAIR STYLIST (http://www.ntatsoshair.com/)
Εάν κοιτάξουμε την τρίχα με μικροσκόπιο θα δούμε μια κολώνα με λέπια όπως ένα ψάρι με το κεφάλι προς τα κάτω.

Εάν η τρίχα είναι υγιής τα λέπια είναι κλειστά και η τρίχα γυαλίζει όπως το ψάρι. Εάν όμως είναι κατεστραμμένη , τα λέπια είναι ανοιχτά, σπασμένα και η τρίχα θαμπή κι άγρια. Κοινώς… χάλια . Για να βελτιώσουμε την τρίχα και κατ* επέκταση τα μαλλιά, πρέπει να αξιολογήσουμε πόσο «χάλια» είναι.

Ορισμένα μαλλιά, καθώς μακραίνουν, αφυδατώνονται, χαλάνε τα λέπια, χάνεται η δομή τους και κάνουνε φολίδα. Άλλα μαλλιά είναι υγιή. Παίζει ρόλο η φυλή, η διατροφή , ο παράλληλος  που ζούνε κι αναπτύσσονται και η περιποίηση.

Άλλα μαλλιά υπόκεινται σε διάφορα «βασανιστήρια» όπως φθηνές και κακής ποιότητας βαφές και ξανοίγματα, κατάχρηση στο πιστολάκι, υπερβολική έκθεση στον ήλιο, δυνατό βούρτσισμα με συρμάτινη ή νάιλον βούρτσα, τράβηγμα, σπάσιμο ή να τα αφήνουν ελεύθερα σε δυνατό αέρα όπως αυτός στο μηχανάκι ή σε κάμπριο αυτοκίνητο.

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε και οι πελάτισσες αναρωτιούνται «Γιατί έγιναν έτσι τα μαλλιά μου?». Εμείς σαν κομμωτές πρέπει να ψάξουμε να βρούμε την αιτία και να λύσουμε το πρόβλημα. Καταρχήν πρέπει να αξιολογήσουμε πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της τρίχας. Είναι εξωτερικό ή είναι μέσα στη δομή του? Όπως σας ανέφερα παραπάνω, η τρίχα είναι σαν μια κολώνα. Ο σοβάς της κολώνας είναι τα λέπια και ο κορμός της είναι το μπετόν) .

Εάν θέλουμε να φτιάξουμε το «σοβά», δηλαδή τα λέπια, υπάρχουν οι διάφορες μάσκες. Δεν εννοούμε τη μαλακτική κρέμα. Η μαλακτική απλά, ξεμπερδεύει τα μαλλιά. Δεν τα θεραπεύει! Η φθηνή μάσκα θεραπεία από τα διάφορα σούπερ μάρκετ δεν έχει αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. Οι μάσκες θεραπείες που έχουν συστατικά όπως ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΜΕΛΙ, ΣΤΑΦΥΛΙ, ΚΑΚΤΟ, ΣΙΤΑΡΙ, ΣΟΓΙΑ, ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ και συνιστώνται από υπεύθυνα άτομα κομμωτηρίου και εταιρείας, προσφέρουν πολλά σε ένα κατεστραμμένο μαλλί. Σε αυτή την περίπτωση το καλό είναι και ακριβό!

Υπάρχουν μάσκες θεραπείας που ενυδατώνουν την αφυδατωμένη τρίχα και της δίνουν νεύρο, ιδίως το καλοκαίρι. Επίσης υπάρχουν μάσκες θεραπείας που ΔΕΝ ξεβγάζονται. Οι μάσκες αυτές είναι ιδανικές για τη θάλασσα. Μπορείτε να τις βάλετε πριν πάτε για κολύμπι γιατί έχουν κι αντηλιακό φίλτρο. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τα μαλλιά μας.

Για το πρόβλημα που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό της τρίχας, υπάρχει ο ορός αναδόμησης. Εάν δηλαδή τα μαλλιά είναι κατεστραμμένα κι από μέσα (τα σίδερα και το μπετόν που λέγαμε), ο ορός αυτός αναδομεί και τα σίδερα και το μπετόν.

Υπάρχει θεραπεία τεσσάρων φάσεων που αποκαθιστά τα τελείως κατεστραμμένα μαλλιά, συνήθως αυτά από συχνό ντεκαπάζ ( και είναι μόνο για κόψιμο!)
Αυτή γίνεται σωστά στο κομμωτήριο αλλά και στο σπίτι. Χρειάζεται αρκετή ώρα για να γίνει η διαδικασία, όμως το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως μέσα στο μήνα. Η μάσκα αυτή , ενυδατώνει, θεραπεύει, αναδομεί και προστατεύει τα μαλλιά.

Η ψαλίδα θεραπεύεται με διάφορους τρόπους, όπως κόψιμο με ψαλίδι, κάψιμο με κερί κτλ. Η σιλικόνη και ο ορός μεταξιού δεν θεραπεύουν την ψαλίδα. Χρησιμοποιούνται για να προλαμβάνουν τη δημιουργία ψαλίδας. Κι αυτό γιατί βάζοντας σιλικόνη ή ορό, γλιστράει πιο εύκολα η βούρτσα και η χτένα. Επειδή τα μαλλιά δεν έχουν όλα το ίδιο μήκος, (η ψαλίδα είναι στις άκρες σαν διχάλα, δηλ χωρίζει την τρίχα στα δύο) υπάρχει ψαλίδα σε διάφορα μήκη.

Για να την αφαιρέσουμε λοιπόν, ή την κόβουμε με το ψαλιδάκι χωρίζοντας τα μαλλιά τούφα-τούφα 2 εκατοστών ή στρίβουμε τα μαλλιά τουφάκι – τουφάκι 2 τετραγωνικών εκατοστών και με τα δάχτυλα σπρώχνουμε προς τη ρίζα ώστε να βγούνε οι άκρες με την ψαλίδα και τις κάψουμε με το κερί. Θέλει βέβαια έμπειρα χέρια και μεγάλη πείρα-γιατί διαφορά τον εμπρησμό δεν τον γλιτώνουμε! Μετά από αυτό χρειάζεται ξεμπέρδεμα, λούσιμο και μάσκα για θεραπεία, ενυδάτωση και αναδόμηση.

Αυτός ο τρόπος είναι από τους πιο παλαιούς αλλά είναι και ο πιο αποτελεσματικός. Η ψαλίδα φεύγει έως και 80% . Εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά και η διαδικασία διαρκεί αρκετή ώρα.

Τα περισσότερα προϊόντα όπως μάσκες ενυδάτωσης, αναδόμησης, καθώς και τα σαμπουάν για μακριά μαλλιά, είναι φτιαγμένα για μαλλιά μέχρι τους ώμους δηλαδή τριάντα εκατοστά περίπου. Τα προϊόντα όμως που είναι για extension είναι για μαλλιά από τριάντα εκατοστά έως και πολύ μακριά. Για να γίνει μία τρέσα extension με τελικό αποτέλεσμα 50-60 πόντους, το μαλλί πρέπει να είναι 70 πόντους για να κοπεί. Επομένως

τα μακριά έως πολύ μακριά μαλλιά χρειάζονται τέτοια προϊόντα.

Το θαλασσινό νερό αφυδατώνει την τρίχα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην τα βρέχουμε. Όμως πρέπει απαραιτήτως να τα ξεβγάζουμε μετά. Να βάλουμε μάσκα πριν μπούμε στη θάλασσα και μετά πάλι στο τέλος αφού τα ξεβγάλουμε.

Το ΑΒΟΚΑΝΤΟ είναι βάλσαμο για τα μαλλιά που εκτίθενται στον ήλιο.

Το ΜΕΛΙ είναι ιδανικό για προστασία και καψίματα.

Το ΣΤΑΦΥΛΙ αναστέλλει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τοξινών από ήλιο, καπνό, τσιγάρα και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο ΚΑΚΤΟΣ είναι ιδανικός για ενυδάτωση και προστασία,

το ΣΙΤΑΡΙ για εξισορρόπηση -ενυδάτωση -όγκο,

η ΣΟΓΙΑ για ενυδάτωση και προστασία από τοξίνες

και το ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ είναι πηγή βιταμινών -μετάλλων -ενζύμων-αμινοξέων -στεροειδών κ.α.

Τέτοια συστατικά πρέπει να έχει μια καλή μάσκα ενυδάτωσης κι αναδόμησης.

Άντε και…..καλό ξεμπέρδεμα!!

Βασίλης Ντάτσος

Σχετικές δημοσιεύσεις