Μητρική θνησιμότητα: Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα

Πολλές γυναίκες, ακόμα και σήμερα, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή.

Κάθε χρόνο 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περισσότερες είναι νέες, υγιείς και δραστήριες. Η τύχη μιας εγκύου καθορίζεται σημαντικά από τη χώρα όπου γεννά. Το 99% των μητρικών θανάτων καταγράφεται σε φτωχές χώρες.

Η νέα αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF) σε δύο από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας – το Μπουρο! ύντι (800 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις) και τη Σιέρα Λεόνε (890 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις) – έδειξε ότι αυτή η αιτία θανάτου μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό άνω του 74% παρέχοντας επείγουσα μητρική βοήθεια και θέτοντας σε λειτουργία ένα  αποτελεσματικό σύστημα παραπομπής των εγκύων γυναικών σε κάποια δομή υγείας.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μεγάλη επένδυση και χωρίς ιδιαίτερα προηγμένες υπηρεσίες υγείας. Η μητρική θνησιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές, φτωχές κυρίως χώρες, αν και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του γίνονται συχνά προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η αιμορραγία, η σήψη, η άμβλωση σε μη ασφαλείς συνθήκες, οι υπερτασικές διαταραχές και η δυστοκία είναι οι βασικές αιτίες για ένα μητρικό θάνατο.

Μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή τη μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης εδώ: www.pastilies.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις