Γυναίκες που ξεχώρισαν στους αιώνες

Γυναίκες που ξεχώρισαν στους αιώνες αφού κατάφεραν να διασπάσουν το άτομο, να ανακαλύψουν απολιθώματα προϊστορικών ζώων, να διαπρέψουν στα μαθηματικά και την αστρονομία, να καταγράψουν τη δομή του DNA και βραβεύτηκαν με Νόμπελ.

Γνωρίζουμε τα  επιτεύγματά τους  αλλά τα ονόματά τους όχι. Θα αναφέρουμε μερικές λαμπρές κυρίες που η δουλειά τους άλλαξε τα δεδομένα στην έρευνα, που όμως επισκιάστηκαν από άντρες συναδέλφους τους.

Υπατία (370-418 μ.Χ.)

Η Υπατία συνέβαλε στην ανάπτυξη και διάδοση των μαθηματικών και ήταν από την Αλεξάνδρεια. Η Υπατία έγινε επικεφαλής της σχολής των Πλατωνιστών στην Αλεξάνδρεια, γύρω στο 400 μ.Χ. Ήταν χαρισματική δασκάλα. Οι πρώτοι Χριστιανοί, που έβλεπαν την επιστήμη ανταγωνιστικά σε σχέση με τη θρησκεία την φθονούσαν.

Δολοφονήθηκε άγρια από ένα φανατικό τμήμα των χριστιανών που ήταν υποστηρικτές του Κύριλλου. Είχε γράψει τα σχόλια στα Αριθμητικά του Διόφαντου, στις Κωνικές του Απολλώνιου και στις αστρονομικές εργασίες του Πτολεμαίου. Επίσης, βοήθησε στην αναπαραγωγή των Στοιχείων του Ευκλείδη, που έγινε βάση για τις μεταγενέστερες εκδόσεις.

Λίζα Μάιτνερ (1878-1968)

Φυσικός από τη Βιένη, που μαζί με τον Οτο Χαν κατάφεραν να διασπάσουν το άτομο το 1938. Το 1944, για το επιστημονικό αυτό κατόρθωμα, ο Χαν βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας ενώ πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το Νόμπελ έπρεπε να το πάρει η Μάιτνερ. Στην πραγματικότητα, ο Χαν αρνήθηκε να το μοιραστεί μαζί της.

Μαίρη Ανινγκ (1799-1847)

Κορυφή- ιδική στα απολιθώματα, Παλαιοντολόγος, η Μαίρη Ανινγκ ανακάλυψε το 1811 τον πρώτο σκελετό ιχθυόσαυρου, αργότερα βρήκε απολίθωμα πτεροδάκτυλου, σκελετούς και απολιθώματα, που όταν μπήκαν στα μουσεία έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει το παρελθόν του.

Εμιλι ντε Σατελέ (1706-1749)

Το όνομα της Εμιλι ντε Σατελέ έμεινε στην αφάνεια όμως η Γαλλίδα με τους πολλούς εραστές ήταν διάνοια στην άλγεβρα και τα μαθηματικά, ικανότητα που εκμεταλλευόταν για να κλέβει σε χαρτοπαίγνια στις Βερσαλίες και να αγοράζει με τα λεφτά βιβλία! Ήταν αριστοκράτισσα με υψηλή μόρφωση, δούλεψε  με τον Βολτέρο, με τον οποίο είχε και ερωτική σχέση.

Μαζί δημιούργησαν ένα εξαιρετικά προηγμένο ινστιτούτο ερευνών, το οποίο χρηματοδοτούσε η Σατελέ από τα χαρτοπαίγνια. Ο ίδιος ο Βολτέρος ανέφερε για την άτακτη Ντε Σατελέ: «Διάβαζε την άλγεβρα σαν να ήταν νουβέλα και το πνεύμα της ξεπερνούσε ό, τι μπορούμε να σκεφτούμε με τη φαντασία και τη λογική μας».

Ροζαλίντ Φράνκλιν (1920-1957)

Η Ροζαλίντ Φράνκλιν  ήταν πρωτεργάτρια στη μελέτη και στη περιγραφή της δομής του DNA, ήταν η μοναδική γυναίκα που σε συνεργασία με 2 άντρες συναδέλφους της προσπάθησε και κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το ανθρώπινο DNA.

Πέθανε πολύ νέα (σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο) και παρά τη δουλειά της έχασε από τους άρρενες συναδέλφους της το Νόμπελ. Για την αδικία αυτή, η Φράνκλιν κατέληξε – μετά θάνατον – σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος.

Μαρία Κιουρί (1867-1934)

Τιμήθηκε 2 φορές με Νόμπελ σαν η μοναδική γυναίκα και το όνομά της έγινε γνωστό, η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο, μελέτησε τη ραδιενέργεια και κέρδισε δύο φορές το βραβείο Νόμπελ το (Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

Εργαζόταν μαζί με τον σύζυγό της Πιέρ Κιουρί, επίσης ερευνητή. Καθηγήτρια της Σορβόνης, εφοδίασε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με δικά της έξοδα πολλά πολεμικά νοσοκομεία με συσκευές ακτίνων Χ, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα θραύσματα και οι σφαίρες στα σώματα των στρατιωτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις