40ό Φεστιβάλ Βιβλίου – Γιώργος Νίκας, Εκδότης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

Συνέντευξη με το κ. Νίκα Γιώργο Αντιπρόεδρο του Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.),και Εκδότη. Με τη  κ. Μαρία Κ. Αλιμπέρτη
Κύριε Νίκα να σας καλωσορίσω στην Γυναικεία Εφημερίδα “wres”.

•    Θα θέλατε να μας πείτε πόσες φορές έχει πραγματοποιηθεί  Φεστιβάλ για το βιβλίο και πόσοι Εκδότες συμμετέχουν σε αυτό;

Φέτος διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) το 40ο επετειακό Φεστιβάλ Βιβλίου στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου από 02 έως 18 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν 150 Έλληνες εκδότες με 50.000 τίτλους βιβλίων. Λειτουργεί καθημερινά από τις 18.00 μ.μ. εώς 22.30 μ.μ. και τις Κυριακές από τις 11.00 πμ. έως τις 10.30μ.μ.

•    Με ποιούς φορείς συνεργάζεται ο Σ.ΕΚ.Β. για την πραγματοποίησή του;

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον πολιτισμικό οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (ΠΟΔΑ) και τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.  Το 40ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο έτος εθελοντισμού 2011 με τη  ταυτόχρονη συμμετοχή ΜΥ.ΚΥ.Ο., την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας.

•    Που αποσκοπεί ο Σ.ΕΚ.Β., και πραγματοποιεί αυτή την εκδήλωση;

Το Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί την κορυφαία από τις σημαντικές εκδηλώσεις-δράσεις, τις οποίες πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Σ.ΕΚ.Β., αποσκοπώντας στην προβολή και διάδοση του βιβλίου, την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, την μετάδοση της γνώσης στην ελληνική κοινωνία, την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και της παιδείας μας. Η κορυφαία αυτή εκδήλωση που έχει πλέον αναγνωριστεί από το βιβλιόφιλο κοινό έχει καταστεί πλέον θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας.

•    Ποιοι είναι οι στόχοι του Σ.ΕΚ.Β., ποιοι συμμετέχουν και ποιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν;

Τα τελευταία χρόνια, στο Φεστιβάλ Βιβλίου έχουν ενταχτεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, πραγματοποιώντας ένα άνοιγμα σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες εκτός του βιβλιόφιλου κοινού. Στόχος μας παραμένει το Φεστιβάλ Βιβλίου να μεταβληθεί σε ένα Φεστιβάλ Πολιτισμού, όπου θα προβάλλονται και θέματα κοινωνικής ευαισθησίας όπως φέτος λ.χ.  το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο έτος εθελοντισμού (2011). Μέσα από συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον Ε.Ο.Μ με τον οποίο θα γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης των Αθηναίων για τη δωρεά οργάνων, την UNICEF για θέματα που αφορούν τα παιδιά και το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου από 10.00π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ., ημέρα αιμοδοσίας. Γίνεται αντιληπτό, ότι πλέον το Φεστιβάλ βιβλίου δεν αποτελεί μόνο την κορυφαία εκδήλωση για το βιβλιόφιλο κοινό αλλά μια σημαντική πολιτιστική και κοινωνική εκδήλωση στα Αθηναϊκά δρώμενα.

•    Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού τα τελευταία χρόνια; Είναι επηρεασμένο από την «εύκολη διάθεση» βιβλίων σαν προσφορά σε διάφορα έντυπα;

Η συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού έχει παρουσιάσει κάποιες μεταβολές τα τελευταία χρόνια. Σε γενικές γραμμές οι το αναγνωστικό κοινό είναι πιο απαιτητικό και επιλεκτικό.

•    Η τεχνολογία και η εύκολη πρόσβαση στο internet έχει επηρεάσει τις πωλήσεις των βιβλίων;
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες και μια νέα πραγματικότητα και για τη χώρα μας. Με την εμφάνιση πολλών μηχανών ανάγνωσης αλλά και τη δυνατότητα διάθεσης στην αγορά, ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του internet, οι πωλήσεις των φυσικών έντυπων βιβλίων θα δεχθούν πιέσεις. Παρότι, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων παρουσιάζουν μια δυναμική, παραμένουν σε επίπεδο πωλήσεων ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ακόμα δεν έχουν γίνει ορατές ουσιαστικές απώλειες στις πωλήσεις των έντυπων βιβλίων.

•    Υπάρχει Γυναικεία δραστηριότητα στο χώρο των Εκδόσεων και της συγγραφής βιβλίων;

Η γυναικεία παρουσία στον εκδοτικό κλάδο είναι έντονη εδώ και αρκετές δεκαετίες, καθώς ιστορικές εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν διαγράψει επιτυχημένη πορεία στο χώρο του βιβλίου, όπως οι Εκδόσεις Κέδρος, Εστία κ.α., βρίσκονται αρκετές δεκαετίες υπό την καθοδήγηση επιτυχημένων γυναικών.

•    Τι ξεχωριστό έχουμε να δούμε σε αυτό το Φεστιβάλ βιβλίου, ποια είναι τα αφιερώματα της χρονιάς;
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ βιβλίου θα παρουσιάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δυο εξαιρετικά αφιερώματα. Το πρώτο αφορά τα απαγορευμένα βιβλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας όπου θα εκτίθενται περισσότερα από 400 εκθέματα βιβλίων, εφημερίδων κ.α. στην πλειονότητα τους πρωτότυπα έργα τα οποία είχαν λογοκριθεί και απαγορευτεί η κυκλοφορία τους.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεισφορά του Ε.Μ.Ι.Α.Ν, του Α.Σ.Κ.Ι., του ιστορικού αρχείου του Κ.Κ.Ε. και του Συνασπισμού.
Παράλληλα, θα λάβει χώρα και ένα αφιέρωμα στον Juri Gagarin σε συνεργασία με το Ρωσικού πολιτιστικού και επιστημονικού κέντρου της Ρωσικής πρεσβείας, όπου θα παρουσιαστεί πρωτότυπο υλικό.

•    Κ. Νίκα σας εύχομαι να πάνε όλα καλά στο 40ο επετειακό Φεστιβάλ Βιβλίου και σε σας δημιουργικό μέλλον, γιατί οι αναγνώστες χρειάζονται την μετάδοση της γνώσης στην ελληνική κοινωνία, σαν μέσο για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και της παιδείας μας. Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία στις σελίδες της εφημερίδας “wres” και για την προσπάθεια προβολής του 40ο επετειακό Φεστιβάλ Βιβλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις