13 Μαίου γιορτή της Μητέρας

Αυτή τη μέρα γιορτάζουμε διεθνώς, τη «γιορτή της μητέρας», την μοναδικότητα της προσωποποίησης της ΜΗΤΕΡΑΣ. Την ανθρώπινη μορφή της ΜΗΤΕΡΑΣ όλων μας.

Η ΜΗΤΕΡΑ μας, είναι μία για όλους τους ανθρώπους στη γη, αυτή που θυσίασε το σπλάχνο της, το παιδί της για να σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία.

 

Στη ζωή της Εκκλησίας μας αλλά και της θρησκείας μας ξεχωρίζει ένα πρόσωπο, ένα όνομα, της Παναγία μας.

 

Η Παναγία η Θεοτόκος, η μητέρα του Θεού και μητέρα όλων των ανθρώπων αλλά και μητέρα όλων μας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση τόσο στη θεολογία όσο και στη ζωή των πιστών. Η Εκκλησία μας λοιπόν, τιμά την μητέρα Παναγία όπως ταιριάζει στο άγιο πρόσωπό Της, και πανηγυρίζει γι’ Αυτήν που βρίσκεται πιο ψηλά από κάθε άλλο λογικό όν μέσα στον ορατό και αόρατο κόσμο.

Η ζωή της Θεοτόκου σκεπαζόταν, θα λέγαμε, από την άγια σιγή, που ο Κύριος φανέρωσε στην Εκκλησία μας πως η Παναγία μας, αγκαλιάζει με την αγάπη της μητέρας, όλο τον κόσμο, και βλέπει με το Άγιο Πνεύμα όλους τους λαούς της γης
και σπλαχνίζεται και ελεεί τους πάντες. Ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, αναγνωριζόταν από την αρχαιότητα.

Η Γαία, η μητέρα Γη, λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Λατρευόταν ως η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο. Η φύση, η γη, η θάλασσα, είναι κάποιες έννοιες που χαρακτηρίζουν τη μητέρα, τη γέννηση μέσα από τo πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων για την επιστήμη και τη μελέτη της ζωής στον πλανήτη μας. Θεσμικά όμως η σημερινή ημέρα αποτελεί μια παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς.

Σίγουρα η ενίσχυση της γυναίκαςμητέρας στο δύσκολο λειτούργημα που καλείται να υπηρετήσει πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο ρόλος της γυναίκας στη δημιουργία νέων ανθρώπων είναι προνόμιο και δώρο του Θεού προς αυτήν. Αυτό το θείο δώρο πρέπει όλοι μας να το προστατεύουμε και να το σεβόμαστε με κάθε τρόπο.
Η μητέρα φέρνει στον κόσμο με πόνο το παιδί της, διαπλάθει το χαρακτήρα και την προσω¬πικότητα του και το στηρίζει σε όλη του τη ζωή. Είναι αυτή που παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του και το προστατεύει σε κάθε κίνδυνο ή δυσκολία, και το παιδί της όσων χρόνων και να φτάσει θα είναι πάντα το μικρό της, το παιδί της και πάντα θα νοιάζεται γι αυτό.

Η Μητέρα που ανήκει στο ζωικό μας βασίλειο, είναι και αυτή που ζει στη θάλασσα με κάθε μορφή ψαριού, όστρακου ή και μικροοργανισμού.
•    Ζει στα δένδρα με τη μορφή πιθήκου.
•    Πετά με τη μορφή πουλιού.
•    Ζει στη γη, σαν λιοντάρι, τίγρη, ελέφαντας, γάτα, σκύλος, ή ότι άλλη μορφή γνωρίζουμε ότι φέρει στα σπλάχνα της έμβρυο που θα γεννηθεί σαν ζωντανό πλάσμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις