5 ακτιβιστές της Greenpeace κατηγορούνταιγια πειρατεία

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήρθε το νέο που ευχόμασταν να μην ακούσουμε: 5 από τους 30 ακτιβιστές κατηγορούνται επίσημα για πειρατεία. Η κατηγορία αυτή στη Ρωσία επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια.

Πρόκειται για νομικά αβάσιμη, υπερβολική και δυσανάλογη κατηγορία, η οποία αναμένεται ότι θα απαγγελθεί και στους υπόλοιπους ακτιβιστές τις επόμενες ώρες και μέρες. Και όλα αυτά, για μία ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία της Greenpeace κατά των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική από την Gazprom.
Όλα ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι σφαίρες πέρασαν τόσο κοντά τους, που τις άκουγαν να πέφτουν στη θάλασσα. Και μετά, για 5 ημέρες υπό την απειλή των όπλων της ρωσικής ακτοφυλακής, αποκλεισμένοι από κάθε επικοινωνία, στο Arctic Sunrise. Υπό κράτηση σε ρωσικές φυλακές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες… μέχρι σήμερα, που κατηγορούνται ότι είναι πειρατές. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα μη βίας. Για τις ρωσικές αρχές, η μη βίαιη δράση για την προστασία της Αρκτικής είναι πειρατεία.  
Απαίτησε τώρα από τη ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα την απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών.
ΠΡΕΠΕΙ να γίνουμε μία φωνή δυνατή που θα απαιτήσει την ελευθερία των ακτιβιστών μας και την προστασία της Αρκτικής.
Η πραγματική και μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη είναι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Gazprom και η Shell, που ετοιμάζουν επικίνδυνες εξορύξεις στην Αρκτική.

Σχετικές δημοσιεύσεις