Το πλοίο της Greenpeace για τη σωτηρία των θαλασσών μας

Το Arctic Sunrise έρχεται και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής περιοδείας, λίγο πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν για το μέλλον των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Η Greenpeace με το πλοίο της Arctic Sunrise ξεκινά από την Ρουμανία και επίσημα τη νέα πανευρωπαϊκή της περιοδεία για τη διάσωση των ευρωπαϊκών θαλασσών. Το πλοίο της Greenpeace αναμένεται σύντομα και στην Ελλάδα, για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συμμαχία των παράκτιων ψαράδων και να αναδείξει το αίτημα χιλιάδων πολιτών για θάλασσες γεμάτες ζωή. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, παράκτιοι αλιείς και πολίτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους Υπουργούς, λίγες εβδομάδες πριν αποφασίσουν για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων που εξαρτώνται από τις θάλασσές μας. H Greenpeace, καλεί τον κ. Τσαυτάρη, να στηρίξει τους Έλληνες αλιείς, να υποστηρίξει τη ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ και να προχωρήσει στη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου της χώρας στις Κυκλάδες.

Η ΚΑΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο μίας ριζικής αναθεώρησης με τις μέχρι τώρα ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίζουν για πρώτη φορά θετικά και φιλόδοξα μέτρα για τη μείωση της αλιευτικής πίεσης, την εξισορρόπηση του μεγέθους του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και την προώθηση αλιευτικών μεθόδων μικρής κλίμακας και χαμηλής έντασης. Τον Ιούνιο η τελική ψηφοφορία από τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών μελών της Ε.Ε. θα καθορίσει την πορεία της ευρωπαϊκής αλιείας για τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι δηλαδή την επόμενη αναθεώρηση.
 
Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.

«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στα δέκα χρόνια για να αλλάξουμε  πορεία και να διασφαλίσουμε το μέλλον της αλιείας», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Αυτή την ευκαιρία κρατούν στα χέρια τους ο κ. Τσαυτάρης και οι Ευρωπαίοι εταίροι του.  Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας. Ο Έλληνας Υπουργός πρέπει να υπερασπιστεί τους χιλιάδες μικρούς αλιείς και το μέλλον των θαλασσών μας, όχι τα συμφέροντα της καταστροφικής, βιομηχανικής αλιείας. Αν δεν το κάνουν τώρα, στην επόμενη αναθεώρηση σε δέκα χρόνια, θα είναι αργά», συμπλήρωσε η Λάζου Dean.

 «Ο κ. Τσαυτάρης και οι εταίροι του πρέπει να δουν τον τομέα της αλιείας με άλλα μάτια. Οι παράκτιοι ψαράδες αποτελούν το 80% του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα ενώ για πολλές μικρές παράκτιες κοινότητες αποτελούν τη βασική οικονομική δραστηριότητα. Για να έχουμε μέλλον εμείς οι ψαράδες, το άδικο σύστημα που ευνοεί τις καταστροφικές πρακτικές εις βάρος αυτών που έχουν μικρή επίπτωση στο περιβάλλον αλλά μεγάλη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Γιάννης Ζώταλης, παράκτιος ψαράς στην Άνδρο και εκπρόσωπος του LIFE (Low Impact Fishers of Europe).

Στην Ελλάδα το Arctic Sunrise θα επισκεφτεί την περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων, όπου η Greenpeace εργάζεται συστηματικά μαζί με τους ψαράδες εδώ και 5 χρόνια για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, και τον Πειραιά. Στόχος της επίσκεψης του πλοίου είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης και έκφρασης όλων των κοινωνικών ομάδων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών που η ζωή τους συνδέεται με τη θάλασσα.

Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια σωτηρίας των θαλασσών μας είναι απαραίτητη. Μπορούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία της Greenpeace και των παράκτιων ψαράδων υπογράφοντας ένα χάρτινο καραβάκι που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό, κ. Τσαυτάρη, στην ηλεκτρονική σελίδα myboat.gp/gr  ή στο πλοίο της οργάνωσης τις μέρες που είναι ανοιχτό για το κοινό.
Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη:
•    Nα στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία προστατεύει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών
•    Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.

Σχετικές δημοσιεύσεις