«Η Πόλις Εάλλω» – «…Η ιστορία θα πρέπει να στηρίζει ρίζες και να μας διδάσκει…»

Ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Πεντέλης (Ο.Π.ΑΘ.) διοργάνωσαν  εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης…

 

…την Τετάρτη 30 Μαΐου ώρα 20:00   στην Ιερά Μονή Πεντέλης, στο χώρο που συνεχίζει τη Βυζαντινή παράδοση κάτω από τα φτερά του Δικέφαλου.

Με νότες συγκίνησης  και ενδυνάμωσης του Ελληνικού ιδεώδους, η εκλεκτή μικτή χορωδία του Δήμου μας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου                                                                            κ. Χαράλαμπου Μιχαηλίδη, παρουσίασε  το θλιβερό αυτό ιστορικό γεγονός της καταστροφής και κυρίευσης της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης με Ύμνους και αφηγήσεις.  

Ο Δήμαρχος έκλεισε την τόσο συγκινησιακά φορτισμένη τελετή Μνήμης και Τιμής αναφέροντας: «…Τέτοιες στιγμές που σηματοδοτούν τα βαριά στίγματα  του Έλληνα στη διαδρομή των αιώνων, είναι στιγμές που όλοι μας γυρίζουμε εκεί για να αναβαθμιστούμε..» Τις μέρες αυτές, αξίζει κανείς να διαδράμει τα φύλλα της ιστορίας και μέσα από μάχες και γεγονότα, να βγάζει  βαθιά συμπεράσματα:

Το 1ο  και κυρίαρχο είναι η έννοια του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, μια έννοια που με τον καλύτερο τρόπο, σήμερα, όλοι εμείς εδώ με ποιμενάρχη μας τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωάννη σηματοδοτούμε.

Το 2ο βασικό συμπέρασμα είναι, πως μια εξουσία, ένας αρχηγός όπως ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος, μέσα απο την καταστροφή, καταξιώνεται για τη λειτουργία της, όταν αλλοτριώνεται  στον πόνο, στη θλίψη και στην καταστροφή, και γίνεται ολοκαύτωμα για τους ανθρώπους που διοικεί.

Τέλος, είναι και η μέρα που δείχνει και το κακό παράδειγμα όπως σχετικά ανέφερε και ο εκλεκτός πατέρας της Ι.Μ.Πεντέλης στην ιστορική αναφορά του στην αποφράδα ημέρα της Άλωσης, «βρέθηκαν στην Πόλη αποθήκες γεμάτες από χρυσάφι, άχρηστο πλέον, καθώς οι κάτοχοί του το κράτησαν κρυφό, τη στιγμή που ήταν τόσο απαραίτητο για τον αγώνα της σωτηρίας της Πόλης …Ο Μωάμεθ βέβαια τους αποκεφάλισε, καθώς η προδοσία δεν συγχωρείται ούτε από τον εχθρό…».
 
Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου γιατί μας κάνετε να φεύγουμε πλουσιότεροι και σαν Άνθρωποι, και σαν Έλληνες και σαν Εξουσίες…»

Σχετικές δημοσιεύσεις