Τι ξέρουμε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών που προσπαθούν να διακόψει το κάπνισμα, προτιμά το υποκατάστατου τσιγάρου, το λεγόμενο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται ικανό να καταπολεμήσει τόσο τη χημική εξάρτηση από τη νικοτίνη όσο και τη ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα.

Αποτελεί για την ώρα τη μοναδική μέθοδο που δε χρησιμοποιεί καπνό και με τη σωστή ανάπτυξή της θα μπορούσε να έχει στο μέλλον πολύ θετικά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα καμιά έρευνα δεν έχει αποδείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι πιο βλαβερό από το κοινό τσιγάρο, φυσικά αφού το κοινό τσιγάρο εκλύει περίπου 4500 ουσίες με τη καύση του ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκλύει μονάχα 3 κύρια συστατικά καθώς και κάποια αρώματα, ενώ αντί για τη διαδικασία της καύσης, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο λαμβάνει χώρα η διαδικασία εξάτμισης υγρού σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Είναι  πολύ δύσκολο να βγουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν το υποκατάστατο τσιγάρο βοηθάει και αν κατά πόσο βοηθάει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς και το αν και κατά πόσο δημιουργεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί βρίσκεται στην αγορά από το 2003, πολύ πρόσφατα δηλαδή σε σχέση με τα κλασσικά προϊόντα από καπνό που είναι το τσιγάρο, τα πούρα, και οι πίπες, κυκλοφορούν από τέλη του 19ου αιώνα .

Για την ώρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι υπό μελέτη αν και οι πρώτες έρευνες δείχνουν αρκετά αισιόδοξα αποτελέσματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις