Η ιστορία του στηθόδεσμου

Γράφει η Μαρία Κ. Αλιμπέρτη– Ο στηθόδεσμος χτες & σήμερα

 

Aπό τα αρχαία χρόνια η ιδέα της κάλυψης και συγκράτησης του γυναικείου στήθους απασχολούσε τις γυναίκες στην Ελλάδα. Στη Μινωική Κρήτη, πριν από 4.500 χρόνια, εμφανίστηκαν τα πρώτα φορέματα με ενσωματωμένο ένα είδος στηθόδεσμου, που συγκρατούσε το στήθος αλλά που δεν το κάλυπτε, αλλά αντιθέτως το αναδείκνυε, αφήνοντάς το εκτεθειμένο στην κοινή θέα σαν χαρακτηριστικό της γονιμότητας .

 

 

 

 

Αργότερα εμφανίστηκε ένα σχέδιο που ονομάστηκε απόδεσμος ή μαστόδετον, και ήταν φτιαγμένο για τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αθλητικούς αγώνες, όπου αυτό επιτρεπόταν, όπως στη Σπάρτη. Λέγεται ότι εφευρέθηκε από τους άντρες, προκειμένου το γυναικείο σώμα να μοιάζει περισσότερο με το αντρικό και να μην είναι προκλητικό κατά τη διάρκεια των αγώνων, και με αυτό τον τρόπο περιόριζαν το στήθος.

 

 

 

Από τον 5o έως τον 2o αιώνα π.Χ. η μόδα σε Ελλάδα και Ρώμη ήθελε τις γυναίκες με μικρό ανάλογο με το αδύνατο και γεροδεμένο σώμα και όχι με πληθωρικό στήθος. Για να εμποδίσουν την ανάπτυξή του, έδεναν σφιχτά το στήθος τους με «φασκιά», η οποία αιώνες αργότερα μετεξελίχθηκε στον κορσέ.
Το 1859 ο αμερικανός Χένρι Λέσερ από το Μπρούκλιν Δημιούργησε έναν άκομψο και άβολο στηθόδεσμο που δένονταν στην πλάτη με κορδόνια και χρειάζονταν πάντα τη βοήθεια δεύτερου ατόμου για να φορεθεί, που τόνιζε αλλά και μορφοποιούσε το γυναικείο στήθος και την κοιλιά.

 

Στις  30 Μαΐου του 1889, η γαλλίδα Ερμίν Καντόλ δημιούργησε τον πρώτο σύγχρονο αλλά και πρακτικό στηθόδεσμο που αποτελείτο από 2 μέλη. Το κάτω μέρος ήταν ένας κορσές που κρατούσε τη κοιλιά και τη μέση, ενώ το πάνω στήριζε το στήθος με δύο υφασμάτινες κορδέλες  που δένονταν στους ώμους ή και γύρω από το λαιμό ανάλογα το φόρεμα. Πολύ αργότερα το 1907 το πάνω μέρος άρχισε να πωλείται ανεξάρτητα, με το όνομα soutien-gorge (στήριγμα στήθους) για να φτάσουμε πολύ κοντά στο σημερινό σουτιέν.

 

Φυσικά το όνομα παραμένει το ίδιο έως σήμερα, όμως η εξέλιξη του σουτιέν υπήρξε μεγάλη όταν καθιερώθηκε η εισαγωγή του μεγέθους για καλύτερη εφαρμογή σε κάθε τύπο σώματος σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια από διαφορετικά υλικά φιλικά για το γυναικείο σώμα. Σήμερα το σουτιέν δεν είναι μόνο πρακτικό εσώρουχο αλλά και ένα μοδάτο  σέξι γυναικείο αξεσουάρ, άλλοτε με δαντέλα, με χωρίς ή με τιράντες, με μπανέλες ή ενίσχυση σιλικόνης, όμορφο πρακτικό άνετο αλλά και προκλητικό. Το αξεσουάρ που τονίζει την γυναικεία θηλυκότητα!!!

Σχετικές δημοσιεύσεις