«Οι Πυθαγόρες» της Νάξου

Αναρτήθηκε από το “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ”
«Οι Πυθαγόρες» της Νάξου
Ι. Πρωτονοταριος, Α. Πιταρά, Ι. Βασιλάκης

Επτά παιδιά από τη Νάξο κατάφεραν να διακριθούν στην 28η Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, ο Γιάννης Βασιλάκης και Ανδριανή Πιτταρά από το Λύκειο, καθώς και ο Μανόλης Κρητικός από το 1ο Γυμνάσιο και οι Δημήτρης Βασιλάκης, Χρυσόστομος Λογαράς και Γιώργος Μαργαρίτης από το δεύτερο Γυμνάσιο κατάφεραν να διακριθούν μεταξύ των 15.000 περίπου μαθητών, από όλη την Ελλάδα και να … φτάσουν στην Τρίτη φάση, μαζί με 450 ακόμα συνομήλικούς τους. Όλοι οι μαθητές που διακρίθηκαν, βραβεύτηκαν την περασμένη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι μαθητές που έφτασαν στην Τρίτη φάση, τη Μαθητική Ολυμπιάδα, επιλέχτηκαν μέσα από δύο διαδοχικούς πανελλήνιους διαγωνισμούς, το «Θαλή» και τον «Ευκλείδη». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν τη φάση τα «προβλήματα» ήταν κοινά για τους μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου και μάλιστα εκτός διδακτέας ύλης, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες διάκρισης μαθητών της Α’ Λυκείου, όπως είναι τα παιδιά του Λυκείου Νάξου.

«Οι διαγωνισμοί αυτοί μας έδωσαν την ευκαιρία να διαβάσουμε, να ασχοληθούμε πιο εντατικά και να ανακαλύψουμε την ουσία των μαθηματικών» δηλώνει ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, ο οποίος συμμετέχει για Τρίτη φορά στο διαγωνισμό. Αν και ο χρόνος προετοιμασίας ήταν σχετικά μικρός, μόλις δύο εβδομάδες, οι μαθητές της Α Λυκείου θεωρούν ότι η ομαδική μελέτη που έκαναν βοήθησε αρκετά στην επιτυχία τους.

Ωστόσο, εξέφρασαν το παράπονό τους, ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και ενδιαφέρον από το σχολείο τους. «Η κ. Σοφία Οικονόμου μας παρότρυνε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό, πριν τρία χρόνια, ως μαθητές της Β Γυμνασίου, μέχρι και σήμερα» δηλώνει στο «ΒτΝ» η Ανδριανή Πιτταρά, ενώ ο Γιάννης Βασιλάκης τονίζει ότι «αν κάποιος είναι καλά διαβασμένος και εξασκείται στα μαθηματικά, μπορεί να διακριθεί». Και οι τρεις πάντως μαθητές συμφωνούν ότι «σημασία δεν έχει η επιτυχία, αλλά η συμμετοχή στο διαγωνισμό, η οποία αποτελεί εφόδιο και εμπειρία, εν όψει των Πανελληνίων εξετάσεων. Η διάκριση δεν είναι το παν. Ακόμα και η
συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει πολύ μεγάλη σημασία. Επιτυχία είναι η συμμετοχή και όχι η διάκριση». Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τρία παιδιά προετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε έναν ακόμα διαγωνισμό, της Ένωσης Φυσικών, το ερχόμενο Σάββατο. Και σ’ αυτήν όμως την περίπτωση, η ενημέρωση από το Λύκειο ήταν ανύπαρκτη, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να υπάρξουν περισσότερες συμμετοχές από τη Νάξο.

Τέλος, να πούμε ότι ο Δήμαρχος Νάξου Μ. Μαργαρίτης απηύθυνε συγχαρητήρια στις οικογένειες των μαθητών και στην Σοφία Οικονόμου, Μαθηματικό Δ/ντρια του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που κάθε χρόνο συντονίζει το διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στη Νάξο, προτρέπει, ενθαρρύνει και διδάσκει τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Σχετικές δημοσιεύσεις