Κάτοικοι ανέστησαν τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων Πιερίας

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, ΠΑΚΟΕ, ιδιώτες ανέστησαν τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων Πιερίας

σε μία έκταση 3.000 στρεμμάτων με το πλεονέκτημα της μίξης γλυκού και αλμυρού νερού που για πολλά χρόνια αποτελούσε μία χωματερή.

Όμως οι κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν δράση και θέλησαν να αναστήσουν την περιοχή.  Συνέστησαν εταιρεία και ξοδεύοντας πολλά χρήματα δικά τους, (κοντά στις 300.000 €), πολύ εργασία, αλλά βάζοντας  μεράκι και αγάπη για την περιοχή και το περιβάλλον, πέτυχαν αυτό που φαινόταν αδύνατο. Να μετατραπεί η χωματερή που χρειάστηκαν 100 φορτηγά για να μαζευτούν τα σκουπίδια που υπήρχαν σε πρότυπο οικότουριστικό πάρκο.

Το πάρκο έχει μια λεκάνη απορροής 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αποτελείται από τον ποταμό Παπαπούλη και την παλίρροια της θάλασσας. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός καθιστά την περιοχή πλούσια σε τροφή για το οικοσύστημα. Στο υγρό στοιχείο εκτρέφονται ψάρια και καρκινοειδή, τα οποία οι άνθρωποι της εταιρίας προσπαθούν να τα πιστοποιήσουν ως βιολογικά προϊόντα.

Στο χερσαίο τμήμα έχει δημιουργηθεί δρόμος περιπάτου περίπου ενός χιλιομέτρου κατά μήκος του οποίου, οι επισκέπτες ενημερώνονται για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, μέσω σχετικών ενημερωτικών πινακίδων.
Για το «Τηθύς», όπως ονομάστηκε το πάρκο, τα σχέδια δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία μουσείου, ενυδριακού χώρου, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν ιππασία και να ψαρεύουν . Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ενεργειακή αυτονομία του πάρκου εξασφαλίζεται εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις