Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: Προσοχή για καλή υγεία και οικονομία.

Ζούμε στην εποχή που οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας, καθώς υπάρχουν στην αγορά καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις, που ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες μας, και τις κάνει απαραίτητες στην καθημερινότητά μας.

Κάποιες από αυτές τις συσκευές μπορεί να διευκολύνουν την ζωή, αλλά μας επιβαρύνουν αρνητικά στην υγεία μας. Οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολία, μέσα σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, υπάρχουν οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από όλων των ειδών ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα κινητά τηλέφωνα που φορτίζουμε δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ, τα ασύρματα δίκτυα, τα ασύρματα τηλέφωνα που έχουν μεγάλη εμβέλεια, οι συσκευές WiFi ή Bluetooth εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ενός νοικοκυριού πχ. τηλεοράσεις, DVD, στερεοφωνικά και video, καταναλώνουν ενέργεια και εκπέμπουν ακτινοβολία ακόμη και όταν είναι φαινομενικά «κλειστές» δηλαδή σε κατάσταση αναμονής και φυσικά εκτός από την ενέργεια που εκπέμπουν… ξοδεύουν και ευρώ γιατί καταναλώνουν ρεύμα όταν βρίσκονται σε stand by κατάσταση.

Η κατάσταση stand by με το μικρό κόκκινο φωτάκι που είναι αναμμένο στη συσκευή ή ακόμα και στην μπαλαντέζα του ρεύματος, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στον ύπνο μας όπως ακριβώς μπορεί να κάνει και η τηλεόραση που παραμένει αναμμένη καθώς κοιμόμαστε.

Η έκθεση στο τεχνητό φως κατά την διάρκεια του ύπνου  μπορεί να μειώσει την ποιότητα του, με την καταστολή της παραγωγής της ορμόνης μελατονίνης (παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου ) και μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Όμως οι ακριβείς πιθανές βλάβες που μπορούν να προκληθούν από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε σχέση με την ακτινοβολία αλλά και τον φωτισμό είναι ακόμα απροσδιόριστες, τα ερωτήματα είναι πολλά και δικαιολογημένα επικρατεί έντονος προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και τις έρευνες που έγιναν, συνιστάται  προσοχή στους καταναλωτές σχετικά με την επικινδυνότητα των συσκευών.

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Δημοσιογράφος

 

Σχετικές δημοσιεύσεις