Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ημέρα της Γυναίκας.
Είμαστε γυναίκες και ζούμε σήμερα το σήμερα γιατί το χτες πέρασε και το αύριο δεν ήρθε ακόμα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάθε μέρα είναι μέρα γιορτής γιατί γιορτή είναι η γυναίκα-ζωή από μόνη της.

 

 Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι όμως που δεν βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι, θεωρούν πως πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη μέρα που θα γιορτάζει η γυναίκα, η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η μητέρα, η κόρη, η φίλη, η σύζυγος η ερωμένη. Και μείς ως τα πιο ευγενικά όντα στη γη δεν τους χαλάμε το χατίρι, μας αρέσει να μας κάνουν αφιερώσεις και μας τιμά ιδικά αν την αφορμή για τη γιορτή αυτή την σημαδεύει ένα σημαντικό γεγονός που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια φορά το χρόνο λοιπόν, στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα και την τιμάται με ξεχωριστό τρόπο ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το έναυσμα, είχε δοθεί αιώνες πριν του 20 αιώνα, κατά την αρχαιότητα, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα.
Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Στις 8 Μάρτη :
Το 1857 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού έκαναν πορεία διαμαρτιρίας στις 8 Μάρτη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους.

Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών πνίγοντας στο αίμα την διαδήλωση, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Από το 1910 μέχρι σήμερα η 8η Μαρτίου αποτελεί ακριβώς το σύμβολο αυτής της πάλης.Είναι ημέρα αγώνων δράσης και προβολής των γενικών και ειδικών γυναικείων αιτημάτων.
Ας θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα:

  • 8 Μαρτίου 1911: Τον πρώτο χρόνο μετά την καθιέρωση της γιορτής, οι γυναίκες της Αμερικής και της Γερμανίας, διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
  • 8 Μαρτίου 1913: Οι γυναίκες της Τσαρικής Ρωσίας ξεσηκώνονται με την κραυγή «Κάτω η πείνα – Κάτω ο πόλεμος». Τον επόμενο ακριβώς χρόνο οι γυναίκες των λαϊκών συνοικιών του Παρισιού κάνουν διαδηλώσεις και απαιτούν να ελευθερωθεί η επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, που είχε συλληφθεί στη Γερμανία για τους αγώνες της κατά του επερχόμενου πολέμου.
  • 8 Μαρτίου 1917: Οι  εργάτριες της Πετρούπολης, του σημερινού Λένιγκραντ, εχύνονται στους δρόμους και ζητούν Ειρήνη και Ψωμί.
  • 8 Μαρτίου 1923: Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει, 5 χρόνια πριν. Αλλά η κατάληξη του Ρούρ απειλεί να ανάψει νέα πολεμική φωτιά. Δύο χιλιάδες Γαλλίδες συγκεντρώνονται και απαιτούν: «Όχι άλλο πόλεμο» .
  • 8 Μαρτίου 1936: Ενώ οι γυναίκες της Ισπανίας διαδηλώνουν στη Μαδρίτη κατά του φασισμού, στη Γερμανία η χιτλερική τρομοκρατία οργιάζει. Χιλιάδες γυναίκες ρίχνονται στις φυλακές.Πολλές γυναικείες οργανώσεις τάσσονται στο πλευρό εκείνων που αγωνίζονται να σώσουν την Ειρήνη. Ο πόλεμος, όμως, ξεσπά για να προκαλέσει στην ανθρωπότητα αμέτρητη καταστροφή και τελικά να καταλήξει στην ήττα των χιτλερικών υποκινητών του.

Το Νοέμβριο του 1945 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών, που θα συσπειρώσει γύρω της 80 εκατομμύρια γυναίκες και θα γίνει  κυριότερος εκφραστής των πόθων τους για την ισότητα των δύο φύλων και για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Να επισημάνουμε πως  για άλλη μια φορά τα λουλούδια κυριαρχούν σε αυτά τα σημαντικά γεγονότα μια και το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.. Ο δυναμικός συμβολισμός τους και η πρόσθετη αξία που δίνουν σε οτιδήποτε σχετίζονται τα έχει καθιερώσει σαν σύμβολα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, για τις γυναίκες σε όλο το κόσμο που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διεκδικούν αλλά και να διασκεδάζουν. Έγινε, πλέον, «παράδοση» την «Μέρα της Γυναίκας» γυναικείες συντροφιές μόνες χωρίς αντρική συντροφιά να επιλεγούν τους δικούς τους τρόπους για έξοδο.
Άλλωστε και η διασκέδαση είναι «γένους θηλυκού» και ιδικά εδώ στην Ελλάδα που η Λυσιστράτη είναι το «γυναικείο πρότυπο».

Σχετικές δημοσιεύσεις