Ιωάννης Βρούτσης

0 Βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης

σε αποκλειστική  συνέντευξη με τη Μαρία Αλιμπέρτη

O Κύριε Βρούτση κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Μια εκλογή που συνοδεύτηκε και από την «πρωτιά» στο νομό Κυκλάδων. Θα ήθελα να μου πείτε τι από τα δύο αυτά αποτελέσματα περιμένατε. Και αν τελικά η εκλογή αλλά και η πρώτη θέση ήταν οι δικοί σας στόχοι;

Σας ευχαριστώ πολύ. Εζησα έντονα το ενδιαφέρον και  την αγάπη του κόσμου κατά την περιοδεία μου στα νησιά την προεκλογική περίοδο. Τα μηνύματα που λάμβανα από τον κόσμο ήταν πολύ θετικά και ενθαρρυντικά. Πράγμα που μου έδινε τη δύναμη να συνεχίσω. Περίμενα την εκλογή μου.Περισσότερο, όμως, από την εκλογή μου με ενδιέφερε το γενικό αποτέλεσμα, γιατί αυτό ήταν το σημαντικό.

Ωστόσο, η πρωτιά στο Νομό Κυκλάδων είναι πολύ σημαντική για μένα. Και είναι σημαντική όχι τόσο για προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί, τώρα πια, γίνεται ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους πολίτες των Κυκλάδων που με τίμησαν με τη ψήφο τους και μου έδειξαν απεριόριστη εμπιστοσύνη αναδεικνύοντάς με, πρώτο σε σταυρούς, βουλευτή της Ν.Δ. στο Νομό Κυκλάδων. Σε μία δημοκρατία όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους. Και εγώ θα πρέπει από εδώ και πέρα, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, να αγωνίζομαι καθημερινά για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ανθρώπων και να αποδείξω ότι είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης των Κυκλαδιτών και των Κυκλαδιτισσών που με ανέδειξαν πρώτο στην προτίμησή τους.

Γνωρίζουμε ότι η υποψηφιότητα σας ήταν μεταξύ άλλων και μια προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα  Καραμανλή. Αν είναι πράγματι έτσι, τι πιστεύετε;Τον δικαιώσατε εσείς με την εκλογή σας, ή δικαιώθηκε εκείνος με αυτήν την επιλογή του;

Ο Κώστας Καραμανλής εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους, τους νέους ανθρώπους που η πορεία τους μέχρι σήμερα καταδεικνύει την εμπειρία τους και την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν στον τόπο. Το απέδειξε και με τη σύνθεση της  νέας Κυβέρνησης. Με σκληρή δουλειά, συνέπεια και αποτελεσματικότητα θα προσπαθήσω να δικαιώσω την επιλογή του. Μαζί με τους συναδέλφους μου, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μέσα στη Βουλή για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας  και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες.

Την ώρα της αναγγελίας του εκλογικού αποτελέσματος, που έφερε ξανά κυβέρνηση τη Ν.Δ. και εσάς βουλευτή Κυκλάδων, που βρισκόσαστε; Πως υποδεχθήκατε αυτό το αποτέλεσμα και ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις; Και κυρίως συνειδητοποιήσατε αμέσως το μέγεθος της επιτυχίας σας;

Φυσικά και δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι πουθενά αλλού παρά στο νησί μου, τη Νάξο. Αρχικά η συγκίνηση ήταν  απερίγραπτη και η χαρά επίσης πολύ μεγάλη. Γιατί επρόκειτο για ένα αποτέλεσμα που έδινε στη Ν.Δ. την εντολή να συνεχίσει το σπουδαίο μεταρρυθμιστικό της έργο και σε μένα τη τιμή και τη δυνατότητα να συμμετέχω στην πραγμάτωση αυτού του έργου εκπροσωπώντας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον τόπο καταγωγής μου, το Νομό Κυκλάδων.

Ας έρθουμε τώρα στα σχέδια σας, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, όσον αφορά στις βουλευτικές σας δραστηριότητες.  Και να ξεκινήσουμε από τα όσα έχετε κατά νου να υλοποιήσετε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της «βουλευτικής σας ατζέντας» ;

Αποτελεί  δέσμευση της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ότι το 80% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013, που συνολικά ξεπερνά τα 36 δις ευρώ, θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια. Το τόνισε μάλιστα κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις στη Βουλή. Θα επιδιώξω, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων για την ανάπτυξη των νησιών μας. Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από άμεσες κυβερνητικές δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αντιμετώπιση των απλών καθημερινών προβλημάτων  αλλά και των πιο σύνθετων, την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και εξυπηρέτησης των πολιτών. Η νησιωτική περιφέρεια για να προχωρήσει ταχύτερα στο δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται υποδομές, χρειάζεται επενδύσεις, τόσο στον τομέα των μεταφορών (λιμάνια και αεροδρόμια) και του τουρισμού όσο και της ναυτιλίας και ιδίως της ακτοπλοϊας. Χρειάζεται ενίσχυση της περιβαλλοντολογικής προστασίας. Βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, και με τη χρηματοδότηση, ενδεχομένως, της προσφοράς νέων τουριστικών προιόντων και δράσεων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως στην αλιεία και την κτηνοτροφία. Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που απασχολούν τις Κυκλάδες μας και ζητούν την επίλυσή τους. Και στην προσπάθεια αυτή θα σταθώ και εγώ αρωγός και συμπαραστάτης αλλά και διεκδικητής.

Κύριε Βρούτση, τι να περιμένουν από εσάς, όσοι σας ψήφισαν και σας ανέδειξαν πρώτο βουλευτή Κυκλάδων;Ή να το εκφράσω και διαφορετικά: Tι υποσχεθήκατε προεκλογικά και σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι θα τηρήσετε τις υποσχέσεις σας;

Δεν ανήκω στη γενιά των πολιτικών που μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις εδώ και εκεί για να εκλεγούν.Την πολιτική την αντιλαμβάνομαι ως μία διαρκή πρόκληση  κοινωνικής προσφοράς. Δύο πράγματα υποσχέθηκα στους συμπατριώτες μου. Ότι θα βρίσκομαι πάντοτε κοντά τους και θα εργάζομαι με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Τώρα θα ήθελα να μου πείτε τι περιμένετε από την Κυβέρνηση τη Ν.Δ. αυτή τη δεύτερη τετραετία και αν θέλετε πείτε μας  και την άποψη σας σχετικά με τη σύνθεσή της. Πως βλέπετε την είσοδο σε αυτή, εκπροσώπων της δικής σας γενιάς και  τι σηματοδοτεί αυτή η απόφαση του πρωθυπουργού , να περιλαμβάνει «όχι μόνο νέα πρόσωπα αλλά και νέους ανθρώπους» στην Κυβέρνησή του;

Γεγονός είναι, ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης  Σεπτεμβρίου 2007 οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αξιολόγησαν θετικά την πολιτική της Κυβέρνησης για το νοικοκύρεμα και την ισχυροποίηση της Οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση και πολλά ακόμη. Συνεχίζουμε. Με τις διορθώσεις και τις βελτιώσεις όπου χρειάζονται. Διότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και ζητούν από αυτή να εργασθεί ακόμα πιο σκληρά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει όλες τις προυποθέσεις για να λειτουργήσει συντονισμένα και με αποτελεσματικότητα. Αποτελείται από έμπειρα, δοκιμασμένα, ικανά και πετυχημένα στελέχη αλλά και νέους πολιτικούς με νέες ιδέες, με γνώσεις, εμπειρία από το χώρο που προέρχεται ο καθένας και όρεξη για δουλειά. Ο καλύτερος συνδυασμός, κατά τη γνώμη μου, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Κύριε Βρούτση, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για ένα βουλευτή της νησιωτικής Περιφέρειας, να ανταποκριθεί και στα βουλευτικά του καθήκοντα αλλά ταυτόχρονα να είναι και κοντά στους συμπατριώτες του και τα προβλήματά τους; Και αναφέρομαι, και στις δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους αυτής της ιδιότητας σας, δηλαδή, και στο χρόνο που απαιτείται αλλά και στα έξοδα που σίγουρα δεν υπερκαλύπτει η βουλευτική αποζημίωση.

Όταν αγαπάς και πιστεύεις αυτό που κάνεις καταφέρνεις και υπερνικάς τις τυχόν δυσκολίες.Οι Κυκλάδες είναι ο τόπος μου.Και μπορώ και νοιώθω την αγωνία των ανθρώπων, από τον απλό ψαρά, τον αγρότη , τον κτηνοτρόφο, τον μικρομεαίο επιχειρηματία, τον υπάλληλο, τον επιστήμονα, που πρέπει να ζήσει την οικογένειά του, να μορφώσει τα παιδιά του και να προσφέρει καλύτερες συνθήκες ζωής, που απεγνωσμένα αναζητά ιατρική φροντίδα κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει ο χαρακτήρας της νησιωτικής περιοχής. Σε αυτούς τους ανθρώπους, εγώ θέλω να είμαι δίπλα τους.Επιθυμία μου είναι να δουλέψω όσο γίνεται σκληρότερα, όσο γίνεται πιο αποφασιστικά  και πιο αποτελεσματικά, προκειμένου να συμβάλλω και εγώ στο καλό του τόπου, στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην προσπάθειά μου. Το έχω νοιώσει ήδη. Και όχι μόνο οικονομικές. Είναι πολύ μεγάλη θυσία για μένα ότι θα αναγκαστώ να αφιερώνω λιγότερο χρόνο στην οικογένειά μου, τη σύζυγό μου Θεοδώρα και τα δύο μου παιδιά, το Βασίλη και τη Νίκη.

Τελειώνοντας , επιτρέψτε μου και πάλι να σταθώ στον ανθρώπινο στοιχείο της πολιτικής, ρωτώντας αν στο πίσω μέρους του μυαλού σας υπάρχει η σκέψη για μια ενδεχόμενη συμμετοχή, μελλοντικά στη κυβέρνηση, ή αν θέλετε να σας ρωτήσω ευθέως μέχρι ποίου σημείου φτάνουν οι φιλοδοξίες σας, μετά το πρώτο βήμα της εκλογής σας ως βουλευτή.

Φιλοδοξία μου είναι να εκπροσωπήσω με τον καλύτερο τρόπο τις Κυκλάδες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Να συνδράμω και εγώ, με τις όποιες ικανότητές μου, στην επίτευξη ενός καλύτερου αύριο για τις Κυκλάδες, είτε ως απλό μέλος του Κοινοβουλίου, είτε ως μέλος της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Κώστας Καραμανλής, είναι ο αρμόδιος  να κρίνει από ποια θέση θα υπηρετώ, την εκάστοτε χρονική στιγμή, τον τόπο μου.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία του περιοδικού σας, εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκινήσατε.

Η πρωτοβουλία σας, που έρχεται ως συνέχεια της Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, Νάξου και Γαλατσίου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο Δήμων, είναι αξιέπαινη και πρέπει να στηριχθεί απ’όλους. Σίγουρα υπάρχουν κοινές επιδιώξεις, κοινοί στόχοι, κοινά πολιτιστικά στοιχεία αλλά και προβλήματα, που πιστεύω, ότι θα αναδειχθούν κατά το καλύτερο τρόπο από το περιοδικό σας.

Θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχές για συνεχή ποιοτική και κυκλοφοριακή άνοδο.

Σχετικές δημοσιεύσεις