4ο: Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου

και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.
Στη νότια Ευρώπη τα ποσοστά εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου είναι χαμηλότερα σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, γεγονός που αποδίδεται στις διατροφικές συνήθειες: χαμηλότερη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος, υψηλότερη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πιθανών προστατευτικών παραγόντων από τον καρκίνο. Όλα τα γεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από σαλάτα, ενώ καλό θα είναι να αντικαταστήσετε με φρούτα και λαχανικά τα ανθυγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Δεν χρειάζεται –ούτε είναι εύκολο– να αλλάξετε όλες τις κακές συνήθειες μονομιάς. Ξεκινήστε από τις αδυναμίες που σας είναι πιο εύκολο να απαρνηθείτε και συνεχίστε βήμα βήμα.

Πώς συνδέεται το αυξημένο βάρος με τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου;
Το να έχετε κανονικό βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου και να βοηθήσετε την υγεία σας. Εκτός από το ότι μας κάνει να νιώθουμε καλά, μειώνουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουμε, εκτός από καρκίνο, και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους συνδέεται το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία με τον καρκίνο. Ένα παράδειγμα είναι η σχέση μεταξύ του περιττού λίπους στο σώμα και της ισορροπίας των ορμονών. Έρευνα έχει δείξει ότι τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού. Άλλες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι, εάν το λίπος είναι συγκεντρωμένο κυρίως στην κοιλιά, κάνει το σώμα να παράγει ορμόνες, γνωστές ως «αυξητικές ορμόνες». Αυτές οι ορμόνες έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις