Οικιακή Καλλιέργεια Λαχανικών

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την οικιακή καλλιέργεια λαχανόκηπων περνώντας δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους.

Η σημασία της ενασχόλησης τους αυτής είναι μεγάλη γιατί τους φέρνει σε επαφή με την φύση και τους δίνεται η δυνατότητα να γευτούν πραγματικά φρέσκα λαχανικά, που έχουν τελείως διαφορετική γεύση από αυτά που έχουν καλλιεργηθεί με εντατικό τρόπο, έχουν μεταφερθεί και διατηρηθεί σε ψυγεία.

Ακόμα αναπτύσσει την εφευρετικότητα όσον αφορά στον τρόπο καλλιέργειας.

Συνθήκες φυτρώματος των σπόρων

Οι σπόροι όταν βρεθούν σε υγρό περιβάλλον και στην κατάλληλη θερμοκρασία θα αποροφήσουν νερό θα διογκωθούν και θα αρχίσει η έκπτυξη του ριζιδίου (Πίνακας 1).
Στο έδαφος οι σπόροι για να δώσουν σπορόφυτο θα πρέπει να είναι φυτεμένοι στο κατάλληλο βάθος, ανάλογα με το μέγεθός τους. Το βάθος σποράς κατά γενικό κανόνα είναι 2-3 φορές η μεγάλη διάμετρος του σπόρου. Οι πολύ μικροί σπόροι σπέρνονται στην επιφάνεια και απαλά πιέζεται το έδαφος (μαρούλι, σέλινο).
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πιο ευαίσθητο στάδιο στην διαδικασία φυτρώματος είναι η έκπτυξη του ριζιδίου.

Άν η εμβρυακή ρίζα βρεθεί σε ξηρό περιβάλλον, έστω και για λίγες ώρες μπορεί να καταστραφεί. Για να εξασφαλιστεί η υγρασία στο περιβάλλον του σπόρου μπορούμε να ρίξουμε από πάνω λίγο άμμο ή κομποστ ή να καλύψουμε με διαφανές πλαστικό ή άσπρο δίχτυ την επιφάνεια για 2-3 ημέρες ελέγχοντας τακτικά την υγρασία κάτω από το δίκτυ ή το πλαστικό.

Πολύ καλά αποτελέσματα για όλους τους σπόρους έχει η προύγρανση των σπόρων, δένοντάς τους σε ένα μικρό πανί και βυθίζοντάς τους σε νερό για 12 ώρες (εκτός από τους σπόρους της ρόκας και του βασιλικού γιατί δημιουργείται μια κολλώδης μάζα). Έπειτα ανοίγουμε το πανί και απλώνουμε τους σπόρους για να φύγει το ελεύθερο νερό.

Τους μικρούς σπόρους πρίν τη σπορά τους αναμειγνύουμε με άμμο για πιο εύκολο χειρισμό (1/20 σπόρος/άμμο).
Μερικοί σπόροι απαιτούν πολύ ελαφρά εδάφη για να μπορούν να φυτρώσουν ( φασολι, αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι και καρπούζι) γιατί η ρίζα σπρώχνει το σπόρο έξω από το έδαφος.

Γι’ αυτό καλό είναι να σκεπάζουμε την τρύπα του σπόρου με αμμώδες έδαφος ή κομποστ.

Αποστάσεις φύτευσης

Ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί το πάτημα του εδάφους στον χώρο καλλιέργειας είναι η δημιουργία σαμαριών φύτευσης περίπου 80cm-100cm. Για τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε μεγάλη πυκνότητα μπορούμε να σπείρουμε σε σειρές που απέχουν 20-30 εκ μεταξύ τους και αργότερα αραιώνουμε τα φυτά μεταξύ των σειρών (μαρούλι, άνιθο, μαιντανός, σέλινο, καρότο, παντζάρι, γογγύλι, ρέβα) ή σπέρνουμε σε όλο το σαμάρι και έπειτα κάνουμε αραίωση.

Για τα λαχανικά (Πίνακας 2) που καλλιεργούνται αραιά σπέρνουμε κατά όρχους στις επιθυμητές αποστάσεις και αραιώνουμε ένα φυτό κατά θέση (πιπεριά, ντόμάτα, μελιτζάνα, φασόλι, κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι μπάμια, καλαμπόκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο).

Συνθήκες καλλιέργειας

Σε όλα τα λαχανικά μια καλή μέθοδος για να διατηρήσουμε την υγρασία του εδάφους, τη δομή και τη μικροβιακή του δραστηριότητα είναι η κάλυψη του εδάφους με διάφορα φυτικά υπολείμματα ελέγχοντας ταυτόχρονα τα ζιζάνια και την θερμοκρασία του. Ως φυτικά υπολείμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ροκανίδια, τα ξερά και τα χλωρά φύλλα ή χόρτα, τα μικρά κλαδιά¸και φλούδες λαχανικών (από την κουζίνα).

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όλα τα λαχανικά χρειάζονται σκιά (ιδιαίτερα ο άνιθος, το σέλινο, ο μαιντανός, το καρότο) γι’ αυτό φυτεύονται κοντά σε τοίχους ή σε δέντρα για προστασία. Εναλλακτικά μπορούμε να φυτεύσουμε σειρές από καλαμπόκι με προσανατολισμό Β-Ν ή συγκαλλιέργεια με ψηλά λαχανικά (καλαμπόκι μπάμια).

Πίνακας 1

Αποστάσεις σποράς-φύτευσης
Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι    70-100 εκ μεταξύ γραμμών
50-70εκ επι της γραμμής
Καρότο, Παντζάρι    25-30 εκ μεταξύ γραμμών
5χ5 εκ επι της γραμμής
Μαρούλι    30-50εκ μεταξύ της γραμμής
25-30 εκ επι της γραμμής
Σέλινο, Άνιθος, Μαιντανός    30 εκ μεταξύ των γραμμών
10-20 επί των γραμμών
Μελιτζάνα, Ντομάτα, Κολοκύθι    100-120 εκ μεταξύ γραμμών
60-70 εκ επι της γραμμής
Πιπεριά    60-70 εκ μεταξύ γραμμών
30-50 εκ επι της γραμμής
Καρπούζι, Πεπόνι    120-180 εκ μεταξύ γραμμών
80-120 εκ επι της γραμμής
Φασόλι    60-80 εκ μεταξύ γραμμών
40-60 εκ επι της γραμμής

Πίνακας 2

Εποχή Σποράς
Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι    Μέσα Αυγούστου-μέσα Σεπτέμβρη
Καρότο    Φθινόπωρο-αρχές Ανοιξης
Παντζάρι    Φεβρουάριος-Απρίλιος ή Αύγουστος
Μαρούλι    Μέσα Αυγούστου – Δεκεμβρίου
Σέλινο, Μαιντανός, Άνιθος    Τέλος Χειμώνα – άνοιξη
Ντομάτα, Καλαμπόκι, Φασόλι    Μέσα Μαρτίου
Πιπερια, Μελιτζάνα, Μπάμια, Κολοκύθι, Καρπούζι, Πεπόνι    Τέλη Μαρτίου- Αρχές Απριλίου
Πηγή: parosweb.com / Του Σεβαστιανού Αναγνοστώπουλου

Σχετικές δημοσιεύσεις