Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί τη μέρα να είναι καλό για την καρδιά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα και για καρκίνωμα οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο.

Όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του ανώτερου πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Χρειάζονται 10 χρόνια από τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ ώστε να μειωθεί κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου κατά 60%. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, για καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού.

Όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο.
Εάν πίνετε αλκοόλ, μειώστε στα 2 ποτά την ημέρα οι άνδρες και 1 ποτό την ημέρα οι γυναίκες
Πώς συνδέεται το αλκοόλ με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;
Οι επιστήμονες ακόμη μελετούν πώς το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο. Μία θεωρία λέει ότι το αλκοόλ προκαλεί άμεσες βλάβες στο γενετικό υλικό του σώματός μας και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου. Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία, όταν συνδυάζεται με κάπνισμα.

Συμβουλές για να μειώσετε το αλκοόλ που πίνετε
Όταν παραγγέλνετε ποτό, επιλέξτε αυτά που σερβίρονται σε μικρά ποτήρια και μη προτιμάτε αυτά που προσφέρονται σε διπλή δόση.
Μία ακόμη εναλλακτική είναι τα ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ. Μπορείτε, επίσης, να αραιώνετε το ποτό σας ή να επιλέγετε ποτά με λιγότερες θερμίδες ή λιγότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επιλέξτε να πίνετε φρέσκους χυμούς φρούτων και μάθετε στα παιδιά σας τους κινδύνους που συνδέονται με την κατάχρηση του αλκοόλ.

Σχετικές δημοσιεύσεις