1ο: Μάθε να προστατεύεσαι από τον καρκίνο

1ο: Με μια σειρά δημοσιευμάτων (14) μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε για τον Καρκίνο,

τις μορφές του, πως γίνεται η πρόληψή του, και πως μπορεί να διαγνωστεί. Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή: υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Έχει παρατηρηθεί ότι διάφοροι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα των τύπων καρκίνου, και αυτά μεταβάλλονται με προβλέψιμο τρόπο. Οι ομάδες των μεταναστών αφήνουν γρήγορα πίσω τους τα επίπεδα καρκίνου της πατρίδας τους και μέσα σε μία γενιά εμφανίζουν τα μοντέλα καρκίνου της χώρας που τους φιλοξενεί.

Ο καρκίνος έχει μια γενετική συνιστώσα, η οποία δεν μπορεί να προληφθεί. Όμως, δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Τι είναι ο καρκίνος;
Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα περισσότερων από 200 είδη ασθενειών που επηρεάζουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματός μας. Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος είναι μια αρρώστια των κυττάρων.

Όλα τα διαφορετικά είδη καρκίνου ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο: οι γενετικές πληροφορίες που έχει το κάθε κύτταρο πάθουν κάποια βλάβη και το κύτταρο αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ασταμάτητα. Αυτή η νέα ομάδα κυττάρων που δημιουργείται σχηματίζει συχνά ένα πρήξιμο ή εξόγκωμα, που το ονομάζουμε «όγκο».

Ο όγκος αυτός μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια και να προκαλέσει ζημιά σε γύρω όργανα και ιστούς του σώματος. Μπορεί, επίσης, καρκινικά κύτταρα να φύγουν από τον αρχικό όγκο και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ή του λεμφικού συστήματος, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «μετάσταση».

Σχετικές δημοσιεύσεις