To κατοικίδιο μου δεν με αφήνει να κοιμηθώ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι γίνεται όταν ο μικρός χνουδωτός μας φίλος διεκδικεί μια θέση στο κρεβάτι μας,

δυσκολεύει τον ύπνο μας ή μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα; 

Λογικά κάποια στιγμή της ζωής μας πέρασαν από το κρεβάτι μας και κοιμήθηκαν μαζί μας η μαμά για να μας νανουρίσει, ο μπαμπάς για να μας καθησυχάσει το βράδυ που άστραφτε και βρόνταγε, το αδερφάκι μας για να χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα κοντά μας γιατί φοβάται το σκοτάδι, ο σύντροφός μας αλλά και τα παιδιά μας μεγαλώνοντας και συνεχίζονται οι επισκέψεις στο πολύτιμό μας κρεβάτι, που υπάρχει στο σπίτι για να ξεκουράζουμε το ταλαίπωρο κορμί μας από την τρέλα της ημέρας.

Όμως υπάρχουν στο σπίτι κάτι μικρά πλασματάκια, τα κατοικίδια ζώα, που μας επισκέπτονται και αυτά στο κρεβάτι, ναι φυσικά για τους περισσότερους από εμάς τα κατοικίδια ζώα είναι ένα μέρος της οικογένειάς μας, γιατί να μην έρθουν και αυτά; 

« – Επ! Που πας Εσύ; Εσένα το λέω μικρή χνουδωτή μπαλίτσα! Γρήγορα στο καλάθι σου, άσε τα νιάου και τα χάδια και κοιμήσου… » 

Και φυσικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την ακαταμάχητη χνουδωτή αγάπη που μας ξυπνά μέσα στη νύχτα και θέλει να κουλουριαστεί στα πόδια μας, στο κρεβάτι μας; 

« – Άντε έλα, αλλά μόνο για απόψε… » 

Αμ, δε… Και απόψε και κάθε βράδυ 12-15 χρόνια ζει ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι. 12-15 χρόνια θα είναι κουλουριασμένο στα πόδια μας και μην διανοηθούμε να τα κουνήσουμε, θα το ενοχλήσουμε το καημένο που θα «γρυλίσει» από τσαντίλα. 

Για πολλούς από εμάς τους «ιδιοκτήτες» σκύλων και γατών, που μοιραζόμαστε το κρεβάτι τη νύχτα με το κατοικίδιό μας είναι μόνο μέρος της νυχτερινής ρουτίνας. Η ποιότητα του ύπνου μας όμως με το κατοικίδιό μας κουλουριασμένο στα πόδια μας στο κρεβάτι και κρατώντας μας ακίνητους όλο το βράδυ είναι η ζητούμενη; 

Μερικά κατοικίδια ζώα κάνουν τον ύπνο πιο εύκολο, μας βοηθούν να αισθανόμαστε ασφαλείς και ήρεμοι, ψυχολογικά προκαλώντας την άνεση, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο ύπνο συνολικά.

Η συντροφικότητα που προσφέρουν τα κατοικίδια ζώα ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους μπορούν να ανακουφίσουν ανασφάλειες σχετικά με κάποιον που κοιμάται μόνος του, και να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους στο σκοτάδι. Το χάιδεμα και η παρουσία των ζώων λειτουργεί σαν ηρεμιστικό και κάνει καλό στην καρδιά, ενώ απομακρύνει το άγχος! 

Αλλά κάποιοι από τους τετράποδους φίλους μας μπορεί μερικές φορές να είναι παραβάτες του ύπνου. Τα σκυλιά κλωτσάνε γιατί έχουν μυϊκούς σπασμούς ή βλέπουν όνειρα και όσο πιο μεγαλόσωμα είναι τόσο περισσότερο χώρο θέλουν στο κρεβάτι και φυσικά ροχαλίζουν ενώ οι γάτες βράζουν γουργουρίζοντας με ρυθμό και ξυπνούν χαράματα ζητώντας φαγητό προσφέροντάς μας μαλάξεις στο πρόσωπο με τις πατουσίτσες τους. 

Και τα ίδια τα ζώα έχουν την ανάγκη να βρίσκονται κοντά μας , να μας αγγίζουν, να μυρίζουν πως είμαστε εκεί, θέλουν να μας προσέχουν και να τα προσέχουμε, είναι τρόπος να δείξουν την αγάπη τους και την προσήλωση τους αυτή η συνύπαρξη στον ύπνο. 

Δεν είναι κακό να βρίσκονται τα κατοικίδια ζώα στο δωμάτιο αλλά ίσως είναι καλύτερα να έχουν την δική τους θέση κοντά στο κρεβάτι μας, και όχι πάνω σε αυτό. 

Έχοντας ένα άνετο κρεβάτι με δικά μας παλιά μαξιλάρια και κουβέρτες που μυρίζουν περισσότερο σαν εμάς και όχι από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, το κατοικίδιο μας θα βρει την άνεση και εμείς θα απολαύσουμε καλύτερο ύπνο.

 

 Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Δημοσιογράφος

Σχετικές δημοσιεύσεις