Κίμωλος

Γράφει η Μαρία Κ. Αλιμπέρτη.
Η Κίμωλος, βρίσκεται ανάμεσα στη Σίφνο και τη Μήλο, και είναι ο κατάληλος  προορισμός για αυτούς που αναζητούν ήρεμες διακοπές έξω από το κύριο τουριστικό ρεύμα, σε ένα μαγευτικό τοπίο.

Πρωτεύουσα είναι το Χωριό ή Κίμωλος, γραφικός κυκλαδίτικος οικισμός χτισμένος στην ενδοχώρα του νησιού γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο του 17ου αιώνα.

Η Κίμωλος είναι μοναδική ιστορικά, έχει μοναδικά γεωλογικά μνημεία όπως το «Σκιάδι», του οποίου η πλούσια σκιά χωράει έως και 40 άτομα. Είναι νησί ηφαιστειογενές και παρουσιάζει μια μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, όπου κυριαρχεί το άσπρο χρώμα της «κιμωλίας γης.

Οι ακτές της γεμάτες απάνεμες αμμουδιές και αλλού είναι σπαρμένες με εντυπωσιακά, απότομα βράχια. Έχει πολύ ενδιαφέρουσα πανίδα, που περιλαμβάνει πολλά αποδημητικά πουλιά.

Πολύ σημαντικός είναι ο υδροβιότοπος της Αλυκής. Η Μυθολογία θέλει η Κίμωλος να πήρε το όνομα της από τον πρώτο της οικιστή, Κίμωλο.

Κατοικείται τουλάχιστον από τη μυκηναϊκή περίοδο και είναι από την αρχαιότητα γνωστή για την εξόρυξη της κιμωλίας σημαντικής πηγής πλούτου για το νησί.

Σχετικές δημοσιεύσεις