Κηπευτικές εφαρμογές για ένα όμορφο κήπο

Συμβουλές για να έχουμε ένα όμορφο κήπο με φυσικό διάφορες τεχνικές  μας δίνει ο Γεωπόνος του http://www.igarden.gr Τσαγκλής Ευάγγελος.

Παρτέρι
Λέγοντας παρτέρι εννοούμε μια ελεύθερη περιοχή του κήπου η οποία προορίζεται για φύτευση κυρίως με χαμηλά φυτά, ετήσια ή πολυετή.
Διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις :
* Αλτάνα
* Ανάμεικτη φύτευση
* Ανθώνας
* Παρτέρι υποδοχής
* Κλασικό παρτέρι
Μορφή και διάταξη :
Τα περιγράμματα των παρτεριών συνήθως είναι ορθογώνια ή επιμηκυσμένα ορθογώνια δηλαδή λωρίδες.Τοποθετούνται κυρίως δίπλα σε διαδρόμους ή σε κόμβους συμβολής διαδρόμων ή στη μέση νησίδων ή πάνω στον άξονα που τελειώνει ο χλοοτάπητας και αρχίζουν οι θάμνοι.
Κριτήρια επιλογής φυτών.
Το τοπικό μικροκλίμα και η ποιότητα του εδάφους είναι τα πρώτα κριτήρια επιλογής φυτών κατάλληλα για παρτέρια.Ένα άλλο κριτήριο επιλογής είναι το αισθητικό αποτέλεσμα.

Βραχόκηπος
Κατασκευάζεται από βράχους που έχουν
•    Μικρά , μεγάλα , μακρόστενα , πλατιά μεγέθη
•    Η επιφάνεια τους ποικίλει διότι διακρίνονται σε λείους , άγριους με βαθουλώματα ,    κοιλότητες
•    Προέλευση από τον ίδιο γεωγραφικό χώρο , ώστε να μοιάζουν μεταξύ τους
•    Χρώμα ίδιας απόχρωσης
Οι βράχοι συνήθως τοποθετούνται επάνω σε κάποια λοφώδη περιοχή που έχει ομαλές κλίσεις εδάφους.Η τοποθέτηση των βράχων πρέπει να γίνεται έτσι , ώστε να δημιουργούνται αρκετές θέσεις για την φύτευση των φυτών.Παράλληλα πρέπει να παρουσιάζονται διάφορα κατά θέσεις ύψη ώστε το σύνολο να αποκτά μεγαλύτερη φυσικότητα.
Χρησιμοποιούμε κυρίως βραχόφυλλα φυτά ανάλογα με την θέση και την κλίμακα του κήπου.

Εξειδικευμένος βραχόκηπος
Κατασκευάζεται όπως και ο προηγούμενος κήπος και με την ίδια υποδομή με σκοπό να δώσει χώρο φύτευσης σε εξειδικευμένα βραχόφυλλα φυτά. Στη χώρα μας αυτός ο τύπος κατασκευάζεται κυρίως με χρήση ερπόντων φυτών μικρών διαστάσεων και έντονης ανθοφορίας. Εδώ κυριαρχεί ο βράχος ως ένα ομοιογενές και ενιαίο σύνολο που δημιουργεί το κύριο φόντο. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο συνδυασμός και ο πλούτος των χρωμάτων των φυτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις