Ο κομήτης στα Ουράλια ήταν δυνατότερος από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα

Δεν έχουμε καταλάβει πως η γη δεν είναι το μοναδικό αστέρι στο Γαλαξία ή και στο σύμπαν ολόκληρο και κάθε φορά που θα συμβεί να δούμε ή να βιώσουμε από κοντά άλλο αστεροειδή ή κομήτη παθαίνουμε πανικό.

Φυσικό είναι γιατί εμείς οι άνθρωποι και τα ανθρώπινα δημιουργήματά μας είναι ασήμαντα προς το μεγαλείο της φύσης που μας περιβάλει και αρκεί ένας τέτοιος φυσικός επισκέπτης για να καταστρέψει με λύσσα και με την δεκαπλή δύναμη του πιο άθλιου ανθρώπινου δημιουργήματος, την ατομική βόμβα αυτή που έριξαν στη Χιροσίμα.

Μια εκδοχή για την καταστροφή της γης την εποχή των δεινοσαύρων είναι και αυτή της πτώσης μετεωριτών στη γη με αποτέλεσμα εκρήξεις, πυρκαγιές, σεισμούς και αφανισμό της χλωρίδας αλλά και της πανίδας του πλανήτη.
Στην προκειμένη περίπτωση οι υπηρεσίες των υπερδυνάμεων δεν  είχαν εντοπίσει το μικρό κομήτη που είχε προορισμό τη γη, και που μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα διαλύθηκε σε μια έκρηξη πάνω από τα Ουράλια και τραυμάτισε εκατοντάδες άτομα με το ωστικό κύμα του.

Εκτιμούν δε ότι ο διαστημικός βράχος είχε διάμετρο γύρω στα 15 μέτρα, βάρος περίπου 40 τόνους, και απελευθέρωσε ενέργεια εκατοντάδων κιλοτόνων TNT. Αυτό σημαίνει ότι η έκρηξη ψηλά στην ατμόσφαιρα ήταν δεκάδες φορές ισχυρότερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία είχε ισχύ 16 kt.

Ο κομήτης ήταν πάντως μικρότερος από τον αστεροειδή των 45 μέτρων που πέρασε ξυστά από τη Γη λίγες ώρες αργότερα και αυτό ήταν σύμπτωση. Έχει ξανά συμβεί να πέσει κομήτης κατά το παρελθόν στην Σιβηρία το 1908 και ισοπέδωσε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ακατοίκητη περιοχή και τότε ήταν πολύ μικρότερος.

M. ALIBERTI

Σχετικές δημοσιεύσεις