Η κρίση φαίνεται περισσότερο μέσα από στις λαϊκές αγορές!

Ρεπορτάζ: Μαρία Κ. Αλιμπέρτη

Πριν πέντε χρόνια θα λέγαμε πως τα πλεονεκτήματα των λαϊκών αγορών είναι πολλά ιδιαίτερα για την οικονομική ωφέλεια του καταναλωτή…

…του παραγωγού αλλά και της εθνικής οικονομίας ενώ συγχρόνως έφερναν σε κάθε γειτονιά την ποιότητα του φρέσκου οπορολαχανικού, ψαριών και λοιπών προϊόντων σε φτηνή τιμή βοηθώντας κάθε επίπεδο οικονομικής κατάστασης του καταναλωτή, τη διαβίωση και τη διατήρηση των διατροφικών συνηθειών του λαού μας μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ένας πανάρχαιος θεσμός που συναντάται σε όλα τα αστικά κέντρα όλου του κόσμου.

Στην Ελλάδα αρχίζει επίσημα η λειτουργία τους από το έτος 1932 με την ίδρυση του Ταμείου Λαϊκών Αγορών και λειτουργεί έως και σήμερα.

Άλλαξαν όμως τα πράγματα και ο “οικονομικός προμηθευτής των φτωχών” είναι πια παρελθόν μια και “το καλάθι της νοικοκυράς” περνά και φεύγει με λίγα και μόνο τα απαραίτητα πράγματα και σε μικρές ποσότητες, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας ιδιαιτέρα για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους που μετρούν και το τελευταίο λεπτό για να τα βγάλουν πέρα. “Το χειρότερο δεν έφτασε ακόμα” μου είπαν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί που συνάντησα στην λαϊκή αγορά κάνοντας ρεπορτάζ για την εφημερίδα “wres”.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις, διάλογοι, δηλώσεις και διαμαρτυρίες, τα εσώψυχα του πολίτη βγαίνουν μέσα από την μιζέρια που μας έφερε η κρίση και άλλαξε την καθημερινότητα μας.

“Μείνετε ως το τέλος της λαϊκής μου είπαν κάποιοι άλλοι να δείτε που μας κατάντησαν…
Να δείτε τον εξευτελισμό του Έλληνα…

•  Πωλητής λαϊκής αγοράς. Δεν βλέπετε οι πωλητές είναι περισσότεροι από τον κόσμο, η λαϊκές σήμερα έχουν μεγάλο πρόβλημα, οι πωλητές και οι παραγωγοί πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

•  Πωλητής λαϊκής αγοράς. Οι τιμές είναι χαμηλές, τα κέρδη των πολιτών λίγα, δεν πάει πιο κάτω, παρ όλα αυτά  ο κόσμος δεν ψωνίζει, δεν έχει χρήματα.

•  Παραγωγός. Ο κόσμος δεν ψωνίζει και τα πράγματα μένουν. Ιδικά οι ντομάτες… αλλά θα χρειαστούν…

•  Παραγωγός από το Καπανδρίτι. Με την κακοκαιρία πετάμε πράγματα πριν φτάσουν στην αγορά. Αλλά και στην αγορά να φτάσουν πολλά μένουν και τα πετάμε.

•  Ηλικιωμένη κυρία καταναλωτής. Και γιατί δεν τα πουλάτε πιο φτηνά να τα πάρει ο κόσμος να μην σας μένουν και τα πετάτε  που τα έχετε φωτιά και λαύρα; Μπερδέψατε το ευρώ με το ντόλαρς!!!!

•  Καταναλωτής ηλικιωμένος. Τι να πούμε… οι τιμές είναι φαρμακείου…

•  Καταναλωτής νέος με το παιδί του στο καρότσι. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να δει πως ζει ο κόσμος να έρθει στη λαϊκή μετά τις 2 που ο κόσμος αγοράζει φτηνά ότι είναι για πέταμα. Να δει και αυτούς που ήταν αξιοπρεπείς οικογενειάρχες και ψάχνουν τα σκουπίδια για κανένα λάχανο σαν την κατοχή.

•  Παραγωγός. Υπάρχει διαφορά ποιότητας και τιμής από πάγκο σε πάγκο, έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής να επιλέξει.

•  Ηλικιωμένος κύριος. Τι να επιλέξει… Φάτε μάτια ψάρια. Δεν υπάρχει μία… Πήγαν όλα στο χαράτσι, μας έκοψαν και τη σύνταξη, που να φτάσουν τα ευρουλάκια για επιλογή;

•  Κύριος συνταξιούχος δικηγόρος. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δίνει φτηνότερες τις τιμές στα σουπερμάρκετ για τα οπορολαχανικά από τις λαϊκές αγορές που έπρεπε να είναι η βοήθεια του φτωχού, δεν είναι μπουτίκ οι λαϊκές αλλά ποιος τους ελέγχει;

•  Παραγωγός. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι εκτός εποχής είναι ακριβά, τα εποχιακά είναι σε εξευτελιστικές τιμές, ο κόσμος όμως δεν έχει χρήματα και αγοράζει μικρές ποσότητες από περιορισμένα προϊόντα.

•  Πωλητής. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους παράνομους πωλητές. Εμείς πληρώνουμε φόρους πληρώνουμε και στο δήμο και δεν τους μαζεύουν. Αυτοί κάνουν μεγάλη ζημιά και σε μας αλλά και στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

•  Καταναλωτής. Κοιτάτε το καρότσι μου… άδειο… που να περισσέψουν χρήματα για φαγητό, μας τα πήραν όλα οι ΔΕΚΟ.

•  Κυρία καταναλωτής. Η κατάσταση είναι δύσκολη είναι όλα ακριβά.

•  Καταναλωτής. 450 ευρώ σύνταξη με την σύζυγό μου δύο άτομα δεν έχουμε να περάσουμε τον μήνα  και καταλήγουμε  στα πιο φτηνά και αργά το μεσημέρι, τι να κάνουμε;

•  Παραγωγός. Η κίνηση είναι πολύ μειωμένη λόγο που ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Τα μέτρα τον έκαναν να φοβάται και δεν αγοράζει τίποτα.

•  Κυρία καταναλωτής. Όλοι κοιτάνε την πάρτη τους, δεν νοιάζονται για το λαό. Τι να σου κάνει η λαϊκή. Δεν έχουμε χρήματα, πώς να ψωνίσουμε, ούτε για τα απαραίτητα δεν έχουμε.

•  Παραγωγός από τα Μέγαρα. Η δουλειά δεν πάει καλά, τα λαχανικά μας τα πηγαινοφέρνουμε από λαϊκή σε λαϊκή, ο κόσμος δεν αγοράζει, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας, δεν ψωνίζει ο κόσμος, φτώχια μεγάλη και βλέπω να μεγαλώνει κι άλλο και αυτοί οι πολιτικοί μας είναι για τον γκρεμό. Αυτοί τσακώνονται για την καρέκλα και ο κόσμος υποφέρει. 40 χρόνια δουλεύουμε και δεν έχουμε δεύτερο σώβρακο και αυτοί κάνουν βίλες μέσα σε 1 τετραετία!!!

•  Παραγωγός από το Ναύπλιο. Ο κόσμος πεινάει , δεν έχει να αγοράσει, αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναδεί, είμαι πολύτεκνος αγρότης και είμαι σε χειρότερη μοίρα από αυτούς, η πολιτεία δεν υπάρχει πουθενά, καμία βοήθεια.

•  Καταναλωτής. Φωτιά και στους 300…και κρίμα τα ξύλα.

•  Κύριος συνταξιούχος. Μας έκοψαν και το ΕΚΑΣ… χαμηλόμισθος συνταξιούχος , όταν μου τα κρατούσε τι ΙΚΑ ήταν καλά… Να έρθω να τα εξηγήσω εγώ στη Τρόικα γιατί οι Υπουργοί μας δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον.

•  Κύριος συνταξιούχος. Έχω τόσες στεναχώριες… μας τα πήραν όλα, ένα σπιτάκι έφτιαξα για τα γερατειά μου και το χρυσοπληρώνω… μήπως θέλουν και το σώβρακο μου; Αυτό τους το χαρίζω με ευχαρίστηση, δύο βδομάδες το φορώ… το μέσα έξω μην χαλάσω νερό να το πλύνω και δεν έχω να το πληρώσω… ας έρθουν να το πάρουν.

•  Κύριος συνταξιούχος. Πλήρωσα το χαράτσι… τέλος τα λεφτά!!!

•  Κυρία ηλικιωμένη. Ο Λαός δεινοπαθεί, οι Γερμαναράδες ξανάρθαν να μας κατακτήσουν…  και πούντους να τους πολεμήσουμε;

•  Κύριος ηλικιωμένος κρατά το εγγονάκι του από το χέρι. Βόλτα ήρθαμε να χαζέψει το μωρό, δεν έχω μία να του πάρω μια σοκολάτα, τι να κάνω, θα ξανάρθω αργότερα που θα είναι πιο φτηνά.
Περιφέρθηκα από πάγκο σε πάγκο παρατηρώντας τον κόσμο σιωπηλή μέχρι να περάσει η ώρα, έμεινα ως το τέλος της λαϊκής…

Εικόνες φτώχειας και εξαθλίωσης, κάτι που δεν συνέβαινε στη χώρα μας κατά το παρελθόν. Γνωστοί και άγνωστοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογενειάρχες, συνταξιούχοι και άνεργοι, καταλήγουν λίγα λεπτά πριν μαζέψουν τους πάγκους να διαπραγματεύονται να αγοράσουν ότι έχει απομείνει για λίγα λεπτά, ενώ κάποιοι άλλοι μαζεύουν από τα σκουπίδια φρούτα και λαχανικά, που πετάνε οι παραγωγοί στο τέλος της ημέρας… Και αυτοί που ψωνίζουν δυσανασχετούν με τις τιμές, ή ζορίζονται να αγοράσουν τα απαραίτητα για την διατροφή τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις