“Λωξάντρα” στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου»

Aπό τις 4 Μαΐου για 16 μόνο παραστάσεις.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζουν τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου». Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στη Θεσσαλονίκη (50.000 εισιτήρια), η παράσταση του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με πρωταγωνίστρια τη μοναδική Φωτεινή Μπαξεβάνη, έρχεται στην Αθήνα από τις 4 Μαΐου.

Το θρυλικό κείμενο της Μαρίας Ιορδανίδου, στην εξαιρετική θεατρική διασκευή του Άκη Δήμου και με την πολυσυζητημένη ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη στο ρόλο της Λωξάντρας, θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» για 16 μόνο παραστάσεις.

Στο πνεύμα της παράστασης, οι θεατές θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ενημερωθούν πώς μπορούν να ανακαλύψουν τις ρίζες τους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Γενεαλογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Υπόθεση του έργου
Το έργο αφηγείται την ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας, εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενώ γύρω της στροβιλίζονται πολυάριθμα συγγενικά της πρόσωπα, φίλοι, γείτονες, η Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, παραπαίδια, λαϊκοί Τούρκοι, χανούμισσες, ο πασάς της γειτονιάς και εκτυλίσσονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα φανερώνεται δυναμική και ακατάβλητη, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες της ζωής, με τη σοφία του ενστίκτου αλλά και την ωριμότητα της εμπειρίας γενεών και με έμβλημά της τη φράση: «Tις εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος». Ένας ύμνος προς τη ζωή.       

Από τις σημειώσεις του σκηνοθέτη   
…Η Λωξάντρα αγαπά. Θυμώνει, πεισμώνει, χαριεντίζεται, κυριαρχεί, θρηνεί, επιβιώνει. Και μας μαθαίνει ότι η ζωή έχει ένα σκληρό πυρήνα, το φυσικό νόμο. Η φύση δεν υπάρχει για να θρέφει τον άνθρωπο, αλλά τον εαυτό της. Μέσα σε αυτή τη φροντίδα μαθαίνουμε κι εμείς να επιβιώνουμε, κοντά της, μέσα της. Γι’ αυτό η Λωξάντρα μαγειρεύει. Το φαγητό είναι αίμα, μας κρατάει θερμούς, διώχνει τα ρίγη του παγερού κόσμου, τους αναίμακτους δαίμονες της ατονίας…

…Γιατί η Λωξάντρα; Γιατί τώρα μέσα στην κρίση και στις «σταυροφορίες» των Αγορών; Γιατί απλώς μας συγκινεί. Γιατί έχει πρότυπα. Πατέρα, μητέρα, παιδιά, οικογενειακό τραπέζι, αρχές, τάξη, ευρυθμία. Γιατί στο οικοδόμημα της σιγουριάς της βάζουν πλάτη ακόμη και οι νεκροί.

Στις μέρες που ζούμε, πιο δύσκολη από την οικονομική δυσπραγία, πιο φρικτή από την ανέχεια, είναι η αβεβαιότητα για το αύριο, η απουσία πρόβλεψης οποιουδήποτε μέλλοντος. Όμως εδώ, πάνω στη σκηνή μας, κάθε βράδυ στερεώνεται ένα τώρα, ένα μοναδικό παρόν ηθοποιών και θεατών που περικλείει μέσα στις δύο ώρες του ένα καθαρό σύμπαν.

Τα δόγματα εξουσίας, οικονομικά, θρησκευτικά, πολιτικά κτλ. μας ξεγελούν διαρκώς με υποσχετικές ζωής, μας ξεναγούν γοητευτικά σε ένα εξωτικό μέλλον, αποσπώντας μας από το εδώ μας, στερώντας μας την πιο σημαντική περιουσία μας, το τώρα. Αυτή τη μικρή νησίδα παραμονής στο εδώ και στο τώρα προτείνει το θνησιγενές και «ανυπόληπτο» θέατρο. Αν έστω ένα δευτερόλεπτο ευδαιμονίας εμβιώσουμε από κοινού θεατές και ηθοποιοί, ίσως να έχει αρχίσει μια νέα επανάσταση, μικρή και εύθραυστη, που όμως επαναφέρει εμφατικά τη σημαντικότητα ενός παρόντος που μας περιέχει…
Σωτήρης Χατζάκης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-κουστούμια: Έρση Δρίνη
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Χορογραφία: Γιώργος Λυκεσάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Γκολέμα
Βοηθός σκηνογράφου: Κλεοπάτρα Αλαγιαλόγλου
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Αθανασοπούλου (Ευφημία, Ασπασία, Βιτορίτζα), Νεφέλη Ανθοπούλου (Θεανώ, Ευτέρπη), Δέσποινα Γιαννοπούλου (Αγαθώ), Μιχάλης Γούναρης (Καραγκιοζοπαίχτης), Θανάσης Δισλής (Γιώργος, Βοηθός Καραγκιοζοπαίχτη), Γιάννης Ηλιόπουλος (Μανωλιός, Χαρίλαος, ‘Αγγελος), Νίκος Καπέλιος (Λογιότατος, Αδωναΐδης, Κοσμάς), Μαρία Καραμήτρη (Ζωίτσα, Πλοπλό), Δημήτρης Κοντός (Θεόδωρος), Αννέτα Κορτσαρίδου (Σουλτάνα), Νίκος Μαγδαληνός (Ταρνανάς, Βαρσαμής), Γιώργος Μπαγιώκης (Κώτσος), Χρήστος Νίνης (Δημητρός), Ιωάννα Παγιατάκη (Κλειώ), Λίλιαν Παλάντζα (Ελεγκάκη), Μαριάννα Παπασάββα (Καμίλλη, Μαργιόγκα), Σπύρος Σαραφιανός (Γιωργάκης, Άγγελος), Δημήτρης Σιακάρας (Επαμεινώνδας, Φιλάρετος), Γιάννης Σιαμσιάρης (Μαντάμ Μαρή, Τούρκος Πρόξενος), Μαριάννα Τάντου (Άννα), Στέργιος Τζαφέρης (Αλεκάκης, Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κοτκοτίνος, Τάκης, Λεπρέντης, ‘Αγγελος), Μαρίζα Τσάρη (Χαρικλό,  Κλεονίκη, Λιλίκα, Χανούμισσα).

Παίζει επί σκηνής το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα»:
Δημήτρης Βασιλειάδης  (κανονάκι)
Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι)
Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί)
Δημήτρης Παναγούλιας (βρουστά)
Κυριάκος Ταπάκης (ούτι)

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 4/5 18:00 & 21:00   
Πέμπτη 5/5 21:00
Παρασκευή 6/5  21:00
Σάββατο 7/5 18:00 & 21:00
Κυριακή 8/5 18:00 & 21:00
Τρίτη 10/5 21:00
Τετάρτη 11/5 18:00 & 21:00
(οι παραστάσεις της 11ης Μαΐου δε θα πραγματοποιηθούν λόγω της απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και θα μεταφερθούν την Πέμπτη 12 Μαΐου ώρα 18:00 και την Κυριακή 15 Μαΐου ώρα 18:00)
Πέμπτη 12/5 18:00 & 21:00
Παρασκευή 13/5 21:00
Σάββατο 14/5 18:00 & 21:00
Κυριακή 15/5 18:00 & 21:00

Tιμές εισιτηρίων:
25 € (πλατεία)
20 € (θεωρείο)
15 € (ομαδικό)
15 € (νεανικό έως 26 ετών)
Στις απογευματινές παραστάσεις γενική είσοδος 15 €

Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του «ΘΕΑΤΡΟΝ», στα καταστήματα Public, τηλεφωνικά με χρήση πιστωτικής κάρτας και μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/
Πληροφορίες: 212 254 0316

Ώρες λειτουργίας ταμείου στο «­ΘΕΑΤΡΟΝ»:
Τρίτη-Παρασκευή: 11:00 – 17:00
Σάββατο 11:00 – 19:00
Κυριακή 09:00 – 17:00

Σχετικές δημοσιεύσεις