Ισλαμικές μαντίλες ξανά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Πρώτη φορά μετά από το 1999 και με φόβο να απομακρύνουν, ακόμα και να αφαιρεθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης φόρεσαν τις Ισλαμικές μαντήλες.
Στην Γειτονική μας χώρα την Τουρκία φαίνεται πως οι γυναίκες σε αντίθεση με άλλες χώρες, πασχίζουν να φορούν μαντίλες. Έτσι τις ισλαμικές τους μαντίλες φόρεσαν για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση τέσσερις γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την κοσμική παράδοση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Την τελευταία φορά που μέλος της Εθνοσυνέλευσης είχε αποπειραθεί να φορέσει τη μαντίλα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου το 1999, η πρωτοβουλία της αυτή είχε ανταμειφθεί με εκδίωξη από την αίθουσα. Η σκηνή χθες στην Αγκυρα δεν θύμιζε σε τίποτα την Εθνοσυνέλευση του 1999, όταν η είσοδος της Μερβέ Καβακτσί, βουλευτού του Κόμματος της Ευημερίας, στην τελετή ορκωμοσίας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας του οργάνου, που απαίτησε -και πέτυχε- την αποχώρησή της. Η Καβακτσί είχε τιμωρηθεί αργότερα με αφαίρεση των πολιτικών της δικαιωμάτων για περίοδο πέντε ετών.
Οι τέσσερις εκπρόσωποι του λαού έγιναν δεκτές με επευφημίες και αγκαλιές από συναδέλφους τους, καθώς έπαιρναν τις θέσεις τους στην αίθουσα της Ολομέλειας. Την ίδια ώρα, τα μέλη του κεμαλικού τόξου περιορίσθηκαν -σε αντίθεση με το 1999- σε λίγες λεκτικές διαμαρτυρίες. Οι υπέρμαχοι του κοσμικού κεμαλικού κράτους θεωρούν τη μαντίλα έμβλημα του πολιτικού Ισλάμ και την επίδειξή της σε δημόσιους χώρους ως προσβολή στη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Παρότι δεν υπάρχει νομοθετική απαγόρευση της μαντίλας στην Εθνοσυνέλευση, η αντίδραση των κεμαλικών και η απαγόρευσή της σε δημόσιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια, που ήρθη αυτόν τον μήνα, έκαναν τις γυναίκες βουλευτές να αποφεύγουν τη χρήση της.
 

Σχετικές δημοσιεύσεις