«Ο μαραθώνιος είναι μια ελληνική ιστορία»

«Ο μαραθώνιος είναι μια ελληνική ιστορία» βεβαιώνει με την ταινία μικρού μήκους η γερμανίδα δημιουργός της μαραθωνοδρόμος Χάιντι Διακομοπούλου.
Η παρουσίαση της ταινίας, έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, προπαραμονή της διεξαγωγής  του Κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας , στο  αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Την παρουσίαση έκαναν η πρωταθλήτρια και πρέσβειρα του μαραθωνίου Μαρία Πολύζου και  ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Νίκος Τσώνης.

Για την δημιουργό της ταινίας και το έργο της  μίλησε ο τ. Δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης. «Με την ταινία αυτή, η ιστορία μας θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς το έχουμε ανάγκη», είπε ξεκινώντας την παρουσίαση ο Σπ. Ζαγάρης.

Και συνέχισε: «Η δημιουργός της ταινίας είναι μια γερμανίδα που αγαπάει την Ελλάδα και τον μαραθώνιο.
Η ταινία  δεν μας διηγείται απλά την ιστορία του αγωνίσματος του μαραθωνίου. Είναι ακριβώς σαν τον μαραθώνιο.
Λιτή, αλλά δυνατή, χωρίς τη δυνατότητα μεγάλων δαπανών , αλλά  πλούσια σε αγάπη και συναίσθημα.

Γιατί έγινε με την ψυχή της δημιουργού κι όσων συμμετείχαν. Από τις Σπαρτιατικές Μώρες, ως τα μέλη του συνεργείου.
Αρχίζει με την Μάχη του Μαραθώνα.
Με απλά μέσα και πολύ  σκηνοθετική μαεστρία, γυρίζονται οι σκηνές της Μάχης στην περιοχή του Μαραθώνα.

΄Εζησα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Χάιντι, υλικές, καιρικές και άλλες , αλλά δεν απογοητεύθηκε ούτε στιγμή.
Στη συνέχεια παρακολουθούμε την  ιστορία του αγωνίσματος από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 μέχρι τον μαραθώνιο του Γρηγόρη Λαμπράκη , τον κλασικό μαραθώνιο .

Παρελαύνουν όλες οι μεγάλες μορφές του αγωνίσματος : Από τον μυθικό Λούη , στον μεγάλο Βασιλάκο και τονΣτέλιο  Κυριακίδη, μέχρι τους σημερινούς πρωταθλητές την Μαρία Πολύζου και τον Νίκο Πολιά.
Άλλο κεφάλαιο της ταινίας αναφέρεται στον   μαραθώνιο γυναικών. Είναι εντυπωσιακό ότι μετά την ανεπίσημη συμμετοχή της Ρεβυθή ή Μελπομένης το 1896, μόλις το 1972 έχουμε την πρώτη επίσημη γυναικεία συμμετοχή στον μαραθώνιο, διεθνώς.

-Γυρίσματα  έγιναν και στο μουσείο του μαραθωνίου δρόμου στον Μαραθώνα και τμήμα της ταινίας  έχει αφιερωθεί στην φλόγα του μαραθωνίου δρόμου, τον έλληνα πρεσβευτή του αγωνίσματος,
που μεταφέρει σ’ όλους τους μεγάλους μαραθώνιους την ιστορική μας παρακαταθήκη και  τιμά το όνομα του Μαραθώνα και της Ελλάδας σ’ όλα τα μέρη της γης.

Η ταινία κλείνει με την προβολή της εμπειρίας του ερασιτέχνη μαραθωνοδρόμου, του εραστή του αγωνίσματος.
Βλέπουμε τι σημαίνει στην πράξη : ο μαραθώνιος είναι τρόπος ζωής. Και είναι τρόπος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Δεν είναι σχήμα λόγου, ότι τρέχοντας τον μαραθώνιο  γυμνάζεις μυαλό και ψυχή μαζί με το σώμα, και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος,ικανότερος να διαχειριστείς τον μαραθώνιο της καθημερινότητας.

΄Εχω   το προνόμιο  της καταγωγής  από τον Μαραθώνα, αυτόν τον τόπο με το όνομα σύμβολο. Θεωρώ ότι η προσπάθεια της Χάιντι Διακομοπούλου  μας τιμά ιδιαίτερα και την ευχαριστώ θερμά.

Όπως και όσους με κάθε τρόπο μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και την συμβολή τους στην ταινία.
Τον καθηγητή κ. Μπουραζέλη, την Ρούλα Λαμπράκη, τους κυρίους Χαρ. Βασιλάκο και Σπ. Λούη, εγγονούς των μαραθωνοδρόμων, τον Δημήτρη Κυριακίδη, τον Νίκο Μπέριο , τις Σπαρτιατικές Μώρες,

Δεν θα σας κουράσω άλλο, θα σας αφήσω να δείτε μόνοι σας, ότι ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Με τις άοκνες προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ, της Οργανωτικής Επιτροπής του Κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει και ελληνική προτεραιότητα».

Η Χάιντι Διακομοπούλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία ,έκανε θεατρικές σπουδές στην Κολωνία και εκεί δούλεψε στο θέατρο και την τηλεόραση.
Από το 1992 αποφάσισε να ζήσει στην Ελλάδα.
Εδώ γνώρισε τον έλληνα σύζυγό της και μαζί έκαναν μια όμορφη οικογένεια με τρία παιδιά.
Γράφει σενάρια για την τηλεόραση από το 1994.
Το 2005 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ποτέ στην ζωή» ένα μυθιστόρημα που έχει σχέση με τον αθλητισμό.
Το 2009 γυρίζει την ταινία « Τρέξε, άλλαξε τη ζωή σου»
Γιατί και η ίδια θεωρεί ότι το τρέξιμο άλλαξε τη ζωή της.
Ενώ έτρεχε πάντα για ευχαρίστηση, όταν έκανε τον πρώτο της μαραθώνιο το 2003, αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με τον αγωνιστικό αθλητισμό.

Η αγωνιστική της προσπάθεια ξεκινάει το 2005, μετά τη γέννηση του 3ου παιδιού της κι έχει αρκετές διακρίσεις.
Στον μαραθώνιο της Κυριακής ήρθε πρώτη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στην κατηγορία 40 ετών και άνω και 4η στην γενική κατάταξη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Ο Σπύρος Λούης , ο Χαρίλαος Βασιλάκος, η οικογένεια του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Σπύρος Μερκούρης, οι πρεσβευτές  της Αυστρίας και της Ν. Αφρικής στην Αθήνα που είναι μαραθωνοδρόμοι, ο τ. αρχηγός του ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας,  η Αντιδήμαρχος Γαλατσίου κ. Μαρία Αλιμπέρτη , οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μπούσουλας και Βας. Τζιλάβης, σύλλογοι μαραθωνοδρόμων απ’ όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ , δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου και Ψυχικού, και πολλοί άλλοι.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος , λόγω απουσίας στο εξωτερικό, χαιρέτισε την εκδήλωση με μήνυμα που διαβάστηκε κατά την έναρξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις