Ο καφές ναρκώνει τον εγκέφαλο της μέλισσας

Του JAMES GORMAN THE NEW YORK TIMES
Μια «βόμβα ενέργειας» είναι ο καφές για τον άνθρωπο και τις μέλισσες.

Το νέκταρ, που σε κάποια φυτά περιέχει ίχνη καφεΐνη, ενισχύει τη «μάθηση» στα ωφέλιμα έντομα, και τα κατευθύνουν να επιστρέφουν στα ίδια λουλούδια.
«Το φυτό χρησιμοποιεί την καφεΐνη σαν ναρκωτικό, προκειμένου να μεταβάλει τη συμπεριφορά του εντόμου και να αποκομίσει κέρδη», εξηγεί η Τζεραλντίν Ράιτ, ειδική ερευνήτρια του εγκεφάλου των μελισσών στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ. Το πόρισμα τηs μελέτα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science ρίχνοντας  άπλετο φως στην εξελικτική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα φυτά και της επικονίασης τους  και ταυτόχρονα αποδεικνύει τις μεγάλες ομοιότητες στη βιοχημεία του εγκεφάλου σε όλο το ζωικό βασίλειο.
Τα φυτά καταβάλλουν προσπαθεί για να προσελκύσουν επικονιαστές που θα μεταφέρουν τη γύρη τους και θα βοηθήσουν στη γονιμοποίηση τους. Παράγουν χημικά που μεταβάλλουν τη συμπεριφορά, από ζάχαρη στο νέκταρ, μυρωδιές που αποτυπώνονται στη μνήμη, ακόμα και κάποιες ουσίες στα φρούτα που δρουν ωs καθαρτικά και διευκολύνουν τη διασπορά των σπόρων.
Ο Aaps Τσίτκα, που μελετά τη συμπεριφορά των μελισσών στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μαίρη του Λονδίνου και υπογράφει το συνοδευτικό σχόλιο στο Science, επισημαίνει ότι τα φυτά θέλουν να διατηρήσουν τους επικονιαστές και για αυτό χρησιμοποιούν το σακχαρώδες νέκταρ
και τα ξεχωριστά και διακριτά αρώματα. «Το κόλπο είναι να επη¬ρεάσει τη δυνατότητα απομνημόνευσα του σήματος του λουλουδιού με κάποιο ψυχοτρόπο φάρμακο».
Η δρ Ράιτ άρχισε να ενδιαφέρεται για το θέμα τns καφεΐνης όταν διάβασε για ανίχνευση τns διεγερτική ουσίας σε νέκταρ λουλουδιών. Έτσι ξεκίνησε πειράματα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η μέλισσα συνδέει την ανταμοιβή με κάποια
Το νέκταρ, που σε κάποια φυτά περιέχει ίχνη καφεΐνης, ενισχύει τη «μάθηση» στα ωφέλιμα έντομα, κάνοντας τα να επιστρέφουν στα ίδια λουλούδια.
μυρωδιά. Η ανταμοιβή ήταν ζαχαρόνερο, ενίοτε εμπλουτισμένο με καφεΐνη και συγκεντρώσει που απαντάται στα λουλούδια του καφέ και των εσπεριδοειδών. Η επίδραση τns δεν φάνηκε αρχικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου η Δρ Ράιτ αντιλήφθηκε ότι επηρεάζει τη μνήμη των εντόμων. Έπειτα από ένα εικοσιτετράωρο, αποδείχθηκε ότι οι μέλισσες συνέδεαν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία την οσμή του λουλουδιού με την ανταμοιβή εφόσον αυτή περιείχε καφεΐνη η οποία αύξανε την ευαισθησία των νευρώνων που συνδέονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Παραμένει άγνωστο κατά πόσον η καφεΐνη επηρεάζει και την ανθρώπινη μνήμη.
Πηγή: Nαυτεμπορική

Σχετικές δημοσιεύσεις