Μεταμόσχευση μαλλιών

Για γυναίκες από 5 έως 105 ετών – Γράφει ο Βασίλης Ντάτσος, HAIR STYLIST (http://www.ntatsoshair.com/)

Μεταμόσχευση μαλλιών

Μεταμόσχευση. Είναι ένα θέμα που θέλει πολύ συζήτηση. Κανονικά για να φθάσεις στο σημείο να σκεφτείς να κάνεις μεταμόσχευση πρέπει να έχεις εξαντλήσει όλα τα προηγούμενα. Δηλαδή ότι μέθοδος υπάρχει για την τριχόπτωση και για την τριχοανάπτυξη. Εάν δεν γίνει τίποτα , τότε προχωράμε στη μεταμόσχευση. Θα σας πω δυο-τρία πράγματα πριν εξηγήσω πως γίνεται η μεταμόσχευση.

 

Ο κάθε άνθρωπος έχει πάνω από 100.000 ή 120.000 ή 150.000 τρίχες σε μια φυσιολογική τριχοφυΐα . Από κάθε πόρο φυτρώνουν από 1-6 τρίχες. Η τρίχα μεγαλώνει περίπου 1 πόντο το μήνα ή 0,035 εκατοστά την ημέρα. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις που μεγαλώνουν περισσότερο. Επίσης το καλοκαίρι ή στις θερμές χώρες τα μαλλιά μεγαλώνουν περισσότερο.

Ο μέσος κύκλος ζωής της κάθε τρίχας 5-6 χρόνια. Και χάνουμε φυσιολογικά από 50-60 τρίχες την ημέρα. Ακριβώς αυτό που διαβάσατε. Επομένως μην σας πιάνει πανικός όταν βλέπετε στο λούσιμο μια χούφτα τρίχες.
Όταν τα μαλλιά είναι κοντά ή όταν λούζονται συχνά δεν έχουν όγκο. Δηλαδή βλέπεις λίγες τρίχες στη χούφτα. Όταν όμως έχουν να λουστούν μια εβδομάδα ή 10 ημέρες και είναι και  μακριά βλέπεις μια χούφτα πεσμένα μαλλιά και λες «πω πω έχει τρομερή τριχόπτωση»! Όμως για να πέσει μια τρίχα την έχει σπρώξει η καινούρια που φυτρώνει. Με απλά λόγια πεθαίνει η παλιά και γεννιέται η καινούρια. Άρα αυτό είναι φυσιολογική πτώση. Μην τρομάζετε.

Ο πρώτος γιατρός για τα μαλλιά είναι ο κομμωτής. Εάν ξέρει πέντε πράγματα θα σας πει τι πρέπει να πάρετε για την τριχόπτωση ή για την τριχοανάπτυξη. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα ή στο κομμωτήριο ή στα φαρμακεία. Εάν δεν γίνει τίποτα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να πάτε στον «κανονικό» γιατρό.  Εάν και πάλι δεν γίνει τίποτα , τότε θα σκεφτείτε για μεταμόσχευση.

  Η συνηθισμένη αραίωση των μαλλιών ονομάζεται διάχυτος ανδρογενετική Αλωπεκία. Είναι η κληρονομικότητα που λέμε. Αυτή επηρεάζει τους θυλάκους των τριχών. Ο θυρεοειδής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Υπάρχει η γυροειδής αλωπεκία ή χηλοειδής αλωπεκία, αυτή που προκαλείται από μικρόβιο, η ψωρίαση. Επίσης εμφανίζεται αλωπεκία όταν υπάρχει διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος.

  Όταν βάζουμε αμπούλες στο κεφάλι που είναι για την τριχόπτωση κάποιοι πελάτες-πελάτισσες μας λένε «τρίψτο-τρίψτο». Εμείς εξηγούμε ότι δεν θέλει τρίψιμο απλά πρέπει τα δάχτυλα να μην ξεκολλάνε από το κεφάλι και να κουνάνε μόνο σαν ξεκολλάμε το πετσί από το κρανίο, απαλά –απαλά , φυσικά. Όχι να μας μείνει το σκαλπ στο χέρι. Μετά πρέπει να κάνουμε μασάζ πίσω στο σβέρκο και λίγο στο λαιμό (πίσω) για να αιματώσουμε την περιοχή του κεφαλιού.

Αυτά τα γράφω για να καταλάβετε πόσο παίζει ρόλο η αιμάτωση του κεφαλιού γενικά και η πηκτικότητα του αίματος.
Η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε ειδικές περιπτώσεις λόγω εγκαύματος μπορεί να γίνει και σε παιδιά.  Οι περισσότερες γυναίκες ξέρουν ότι άνοιξη και φθινόπωρο τα μαλλιά πέφτουν πιο πολύ. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως εάν υπάρχει πρόβλημα ορμονικό , το λύνει μόνο ο γιατρός.

Για τον άνδρα, τα ανδρογόνα είναι βασικές ορμόνες. Ένας κομμωτής που ξέρει μπορεί να δει την πεσμένη τρίχα και να καταλάβει εάν ο βολβός είναι αδύνατος ή γεμάτος. Εάν είναι αδύνατος μπορεί να υπάρχει αβιταμίνωση ή κακή διατροφή στο άτομο.
Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν μεταμόσχευση. Δεν ονομάζω για λόγους ευνόητους. Οι δυο γνωστές μέθοδοι είναι η Strip και η FVE . Ας πάρουμε την κάθε μέθοδο ξεχωριστά.

Στην πρώτη μέθοδο strip παίρνουν λωρίδα δέρματος από το πίσω μέρος του κεφαλιού , εκεί που είναι τα πιο γερά μαλλιά, τα τεμαχίζουν, απομονώνουν τα πιο γερά τριχοθυλάκια και τα μεταμοσχεύουν στην κροταφική μετωπιαία  ή βρεγματική ζώνη. Είναι κανονική χειρουργική επέμβαση με ράμματα στο σημείο που έφυγε η λωρίδα του τριχωτού και διαρκεί 2-3 ώρες.

Σε αυτήν την περίπτωση μεταμοσχεύονται 2.000 με 3.000 τη φορά. Μπορεί και 6.000 τρίχες εάν υπάρχουν στη δότρια περιοχή. Βέβαια όπως είναι φυσικό ο ασθενής θέλει κάποιες μέρες να αναρρώσει και να κυκλοφορήσει. Θα έχει λίγα προβλήματα, λίγα μαυρίσματα, λίγα καπαλακια  και λίγε κοκκινίλες εκεί που μεταμοσχεύθηκαν οι καινούριες τρίχες. Γενικά δεν … θα βλέπεται για λίγες μέρες. Το λέω έτσι με το γνωστό μου χιούμορ αλλά έτσι ακριβώς είναι.

Η δεύτερη μέθοδος η FVE  είναι πιο ανώδυνη όμως είναι  πιο χρονοβόρα. Θέλει 5-6 ώρες για να τελειώσει ο ασθενής. Αυτή γίνεται και με διαλείμματα . Όμως είναι πολύ πιο ακριβή από τη strip . δεν αφήνει ουλή πίσω όπως η strip. Μπορεί να μεταμοσχευθούν έως  και 18.000 τρίχες. Ο ασθενής μπορεί να πάει την άλλη ή την παράλλη μέρα στη δουλειά του. Δεν έχει ούτε πρηξίματα , ούτε ουλές , ούτε κάπαλα .

Με αυτή τη μέθοδο μεταφέρονται μονάδες ή ομάδες τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή σε αυτή που έχει ορισθεί να τοποθετηθούν. Ο διαχωρισμός των τριχοθυλακίων γίνεται με στερεομικροσκόπιο και τοποθετούνται σε υποδοχές με ειδικά εργαλεία.

Και στις δύο περιπτώσεις το ποσοστό επανέκφυσης των τοποθετημένων τριχοθυλακίων  είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται μεταξύ 90% -92% .
Ίσως σας ζάλισα λίγο με αυτά που διαβάσατε αλλά κι εγώ δεν πάω πίσω. Πάω να πιω τρεις καφέδες να συνέλθω.

Χαίρετε!

Βασίλης Ντάτσος- HAUTE COFFURE  
Γαλάτσι- Αετοράχης 19, τηλ:210 2233133

Σχετικές δημοσιεύσεις