Μεταναστευτικό- Σκέψεις

Σκέψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα
Από την Ειρήνη Ν. Μουστάκη Δημοτική Σύμβουλο Καλλιθέας.

Ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν πλέον στη χώρα μας έφθασε το ένα εκατομμύριο. Κατά τη γνώμη μου το Μεταναστευτικό, μετά το θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, είναι το πλέον άμεσο διότι αφορά την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα όμως έχει να κάνει και με το οικονομικό και παραγωγικό μέλλον του τόπου. Για το λόγο αυτό η συνεργασία της κυβέρνησης με τους πολιτικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς των μεταναστών είναι αναγκαία.

Η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα. Ήδη έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα με την ψήφιση του νέου νόμου για την ιθαγένεια, την ενεργοποίηση ειδικής διυπουργικής επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, την ανάδειξη του υπουργείου Εργασίας ως συντονιστή όσων εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό (υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας), σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Επίσης, θεωρείται βασική προτεραιότητα η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, για την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, ενώ παράλληλα, έχει υιοθετηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης της νομοθεσίας περί αναμόρφωσης ασύλου για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσων είχαν άδεια παραμονής και δεν κατάφεραν να την ανανεώσουν για λόγους που σχετίζονται είτε με διοικητικές αρρυθμίες είτε με την οικονομική κρίση, αλλά και να καταπολεμήσουμε την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών με ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών και κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών. Το θέμα της αναμόρφωσης των υπηρεσιών ασύλου δεν αφορά μόνο στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα που καθημερινά είναι ορατά στις γειτονιές μας και αφορούν μεταξύ άλλων και στα φαινόμενα παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Πρέπει επίσης να εκκαθαρίσουμε τα συσσωρευμένα αιτήματα ασύλου, ώστε να δούμε ποιοι μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και ποιοι όχι, βάζοντας τέρμα στο καθεστώς ημιπαρανομίας που υπάρχει.

Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα μέλος της Ε.Ε. .Η κοινωνική συνοχή απαιτεί την λειτουργία μηχανισμών ενσωμάτωσης των μεταναστών. Γι’ αυτό και από τις πρώτες ενέργειες, πέρα από τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων, είναι να κάνουμε μια καταγραφή του ζητήματος και να αποκτήσουμε ένα Μεταναστευτικό Χάρτη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εθνοτικά, επαγγελματικά και ούτω καθεξής  των αλλοδαπών στη χώρα μας.

Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στη βασική αντίληψη πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι στην παράνομη μετανάστευση. Παράλληλα όμως, οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα. Είναι συνεπώς ανάγκη να βάλουμε στην άκρη τόσο τον εθνικισμό όσο και τον ρατσισμό, που οδηγούν στην ξενοφοβία και την ανασφάλεια ελέγχοντας ταυτόχρονα και την αριστεριστική αντίληψη που οδηγεί στην πλήρη άρνηση λήψης μέτρων.

Χρειάζεται, λοιπόν, να μπουν αυστηροί κανόνες και όρια. Η βασική αρχή μας πρέπει να είναι ότι, εκτός από τους νόμιμους μετανάστες και αυτούς που δικαιούνται άσυλο σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τις κοινοτικές οδηγίες, κανείς άλλος να μη μπορεί να εισέρχεται και να μένει παρανόμως στη χώρα μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις