Μεταξάς Αλέξανδρος- Πρόεδρος “Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής”

Συνέντευξη με το κ. Μεταξά Αλέξανδρο Πρόεδρο “ΑΓΡΟΤΙΚΟY ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟY ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟY ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ”
Με τη Μαρία Κ. Αλιμπέρτη

Κύριε Μεταξά Αλέξανδρε σας καλωσορίζω στην Γυναικεία εφημερίδα «wres».

Κύριε Αλέξανδρε πόσα χρόνια γίνεται η Έκθεση Λουλουδιών ;
Για 25 συνεχόμενα έτη μας φιλοξενεί ο Δήμος Βάρης-Βούλας-
Βουλιαγμένης, αλλά και στου Ζωγράφου παράλληλα.

Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος;
Πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών Φυτοριούχων Αττικής είμαι 22 έτη αλλά είμαι και Παραγωγός και συμμετέχω ενεργά στην έκθεση κάθε χρόνο, έτσι μπορώ να πως έχω άμεση επαφή με τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Υπάρχει γυναικεία επιχειρηματικότητα στο χώρο, γυναίκες Φυτοριούχοι που να συμμετέχουν και στην 25η Έκθεση λουλουδιών;
Υπάρχουν γυναίκες παραγωγοί που ασχολούνται ιδιαίτερα με την Ανθοκομία με μεγάλη επιτυχία, και αποδεικνύεται πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν έχει όρια, δεν εγκλωβίζεται μόνο σε άλλους κλάδους αλλά και αναπτύσσεται σε ότι αφορά το
φυτό, ιδιαίτερα το λουλούδι και νομίζω ότι έχει άμεση σχέση με τη γυναίκα.

Κύριε Αλέξανδρε ο σκοπός που γίνεται αυτή η Έκθεση ποιος είναι;

Η Έκθεση Λουλουδιών γίνεται για την προώθηση του Ελληνικού φυτού, να γνωρίσει ο Έλληνας καταναλωτής το κλάδο της Ελληνικής Ανθοκομίας και να γίνει ευρύτερα γνωστός ο Συνεταιρισμένος Παραγωγός, επίσης να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον Παραγωγό που θα τον συμβουλέψει πως θα φυτέψει και πως θα συντηρήσει το φυτό που αγοράζει, ακόμα και να του προτείνει τι φυτό να αγοράσει σύμφωνα με το χώρο που διαθέτει και τις ανάγκες που θα του προκύψουν..Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος πως το πράσινο δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά τρόπος ζωής και πρέπει να μας περιβάλει στους χώρους που κινούμαστε, που ζούμε και εργαζόμαστε, να γεμίσουμε τα καθιστικά, τους κήπους τα μπαλκόνια, ακόμα και τις ταράτσες των σπιτιών μας γιατί το πράσινο μας δίνει πνοή ζωής και μας ηρεμεί.

Αν ο επισκέπτης της έκθεσης θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα φυτά που αγοράζει ή που έχει είδη σπίτι του, που θα απευθυνθεί, υπάρχουν κάποια βιβλία να προμηθευτεί;

Στην έκθεση εκτός από τους Φυτοριούχους υπάρχουν και Φυτοριούχοι- Γεωπόνοι, αλλά συμμετέχει και περίπτερο με βιβλία για όλα τα είδη φυτών και κήπων που μπορούν να αγοράσουν και να μελετήσουν στο σπίτι.

Πόσα είδη φυτών εκθέτονται στην 25η Έκθεση λουλουδιών;
Υπάρχουν πολλά είδη, να σας πω μερικά, Καλλωπιστικοί θάμνοι, ανθόφυτα, κάκτοι, θάμνοι, παχύφυτα, φυτά εσωτερικού χώρου, δένδρα, ξινά, ελιές, καρποφόρα, λαχανικά, εποχιακά, ότι υπάρχει σε γλάστρα και μπορεί να μεταφερθεί από τον αγοραστή για να μεταφυτευθεί. Γενικά υπάρχουν γύρω στα 2000 είδη φυτών όλων των κατηγοριών στη Έκθεση.

Οι ποικιλίες των φυτών που εκθέτονται σε αυτή την Έκθεση είναι Ελληνικά;

Ναι είναι Ελληνικής παραγωγής φυτά και παρμένα από την Ελληνική χλωρίδα, που σημαίνει , ανθεκτικά φυτά μαθημένα να ζουν στην Ελληνική ατμόσφαιρα, προσαρμοσμένα στο Ελληνικό περιβάλλον αλλά και διαιώνιση του ελληνικού είδους φυτών και σπόρων. Βοηθάει την Ελληνική παραγωγή, δίνει εργασία σε Ελληνικές οικογένειες, κατ επέκταση βοηθάει την Ελληνική οικονομία. Πρέπει να προτιμάμε τα Ελληνικά προϊόντα ιδικά τώρα που υπάρχει κρίσει, να ενισχύουμε την Ελληνική παραγωγή.

Το αγοραστικό κοινό είναι περισσότερο Άντρες ή Γυναίκες;

Περισσότερο Γυναίκες χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άνδρες που δεν καταλαβαίνουν την αξία του φυτού, και που το διαλέγουν, ιδικά το λουλούδι για να το προσφέρουν στην Γυναίκα. Πάλι το κεντρικό αντικείμενο είναι η γυναίκα.

Η έκθεση λουλουδιών που γίνεται στο Δήμο Βάρης-Βού-λας-Βουλιαγμένης-Ζωγράφουυ βοηθάει τον Δήμο που την φιλοξενεί;
Εννοείται πως την βοηθάει, αφού την περίοδο που πραγματοποιείται η έκθεση υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κοινού σε όλα τα μαγαζιά γύρω από αυτήν αλλά και στην ακτή Γιαμπανάκι όπου και μας φιλοξενεί και έχει δωρεάν παρκινγκ για το κοινό, πιστεύω ότι και τουριστικά βοηθάει αυτό το τόπο και για το καλοκαίρι που έρχεται αφού η περιοχή έχει να προσφέρει, διαμονή, διασκέδαση καλή αγορά, φαγητό αλλά και ωραιότατες θάλασσες. Το ίδιο ισχύει και για του Ζωγράφου, σε ότι έχει να κάνει με τα καταστήματα γύρω από το πάρκο που γίνεται η έκθεση.

Υπάρχει αύξηση στην αγορά λαχανικών και δένδρων που δίνουν με τους καρπούς και το φύλλωμα τους τροφή στον άνθρωπο;
Ναι μεγάλη αύξηση και αυτό οφείλεται πως όλοι πια ακόμα και στις πόλεις προσπαθούν να φυτέψουν στις βεράντες και όπου υπάρχει ελεύθερη γη, έτσι ώστε να έχουν λίγα αλά κα¬θαρά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα. Προσπαθεί ο άνθρωπος σήμερα να βελτιώσει την διατροφή του σε υγιεινή διατροφή και υγιή και γι αυτό αγοράζει πολλά αρωματικά φυτά και βότανα.

Εκθέτονται και βιολογικά φυτά;

Ναι έχουμε και βιολογικά φυτά αφού οι παραγωγοί στρέφονται σε φυτική λίπανση και το αποτέλεσμα είναι εξαίρετο.
Κυρία Αλιμπέρτη περιμένουμε επισκέπτες από όλη την Αττική για να μας γνωρίσουν. Να δουν τι παράγει ο Έλληνας Παραγωγός, να γνωρίσουν και να αγοράσουν Ελληνικά φυτά, να ενισχύσουν την Ελληνική οικογένεια και παραγωγή αλλά και να ομορφύνουν τη ζωή τους.
Μπορεί το φυτό να είναι γένους ουδετέρου, αλλά τα περισσότερα φυτά έχουν γυναικεία ονόματα, αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί η γυναίκα σε όλες τις στιγμές της ζωής μας είναι παρούσα, έχει τη δύναμη αλλά και τη χάρη να ανθίζει όπως τα άνθη της άνοιξης.
Και φυσικά μην ξεχνάμε έρχεται η Πρωτομαγιά αλλά και η γιορτή της Μητέρας στις 8 Μαΐου.
Το σύνθημά μας είναι:
«Πες τα συναισθήματα σου με ένα λουλούδι».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής κ. Αλέξανδρος Μεταξάς μας ανέφερε:

«Ο Συνεταιρισμός μας γίνεται αρωγός σε μια προσπάθεια για μια πιο πράσινη Αττική ο κόσμος πρέπει να μάθει να προτιμά και να στηρίζει το ελληνικό φυτό και λουλούδι. Εμείς καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στην ελληνική αγορά, και από την ανθαγορά μας στις Αχαρνές διαθέτουμε το 80% της ελληνικής παραγωγής. Ο Συνεταιρισμός μας έχει σκοπό όχι μόνο την προβολή των ελληνικών ανθοκομικών προϊόντων αλλά και την σωστή και υπεύ¬θυνη ενημέρωση των πολιτών για τη φροντίδα και τη συντήρησή τους».

Η Γενική Διευθύντρια του Συνεταιρισμού κα Ολυμπία Κοντοστεργίου τόνισε:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κασιδόκωστα και τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Βάρης Ελευθέριο Αργυρουδάκη, του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης γι’ αυτή την 25 η συνεργασία. Επίσης όλους τους παράγοντες που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης στου Ζωγράφου. Αυτή η Ανθοκομική Έκθεση διαφέρει από τις άλλες, γιατί οι δικοί μας παραγωγοί είναι Έλληνες και πρέπει να προβάλλουμε και να στηρίξουμε το ελληνικό φυτό. Μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά φυτά είναι καλλιεργημένα στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες και συνεπώς πιο ανθεκτικά. Ας στηρίξουμε λοιπόν την ελληνική ανθοκομία που αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής γεωργίας, ο οποίος δεν έχει τύχει της ανάλογης στήριξης”.

Σχετικές δημοσιεύσεις