Νάξος

Γράφει η Μαρία Κ. Αλιμπέρτη.
Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο πράσινο αλλά και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Μακρόχρονη η ιστορία της από αρχαιοτάτων χρόνων, με σημαντικά μνημεία, αλλά και την έντονη τουριστική ζωή, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα Κυκλαδονήσια.

Όσες μέρες κι αν παραμείνετε στη Νάξο, θα έχει πάντα κρυφά σημεία για να ανακαλύψετε, τεράστιες αμμουδερές παραλίες, πύργους και ενετικά κάστρα, αρχαίους ναούς και ανθρώπους ζεστούς και καλοσυνάτους.

Η Νάξος διαθέτει το πιο πλούσιο φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων με πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας με Νατούρα περιοχές και τοπία που συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα: τα δύο ψηλότερα βουνά των Κυκλάδων (Ζευς, Κόρωνος), παράκτιους και ορεινούς υγροβιότοπους, αμμώδεις παραλίες με κέδρους, ποτάμια, πλατάνια και καρυδιές, ελαιώνες, αγροτικά και καλλιεργήσιμα χωράφια και στα ορεινά μεγάλες περιοχές με αναβαθμίδες που φτάνουν στα 1000 μέτρα υψόμετρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες. Αργότερα ήλθαν οι Κάρες με επικεφαλής τον Νάξο, που έδωσε το όνομα του στο νησί.

Η Νάξος κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική περίοδο, ενώ στην πρώτο κυκλαδική εποχή είχε αρκετούς σημαντικούς οικισμούς, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κυκλαδικού πολιτισμού.Από τον γεωλογικό της πλούτο δύο προϊόντα είναι διάσημα:

Το μάρμαρο, που σε αυτό σκαλίστηκαν τα κυκλαδικά ειδώλια και οι αρχαϊκοί κούροι, και η σμύριδα που είναι η καλύτερη ποιότητα σμύριδας στον κόσμο.

Σχετικές δημοσιεύσεις