Τo νυφικό χτένισμα

Για γυναίκες από 5 -105 ετώνΓράφει ο Βασίλης Ντάτσος HAIR STYLIST (http://www.ntatsoshair.com/)
Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι! Τα κακά όνειρα ευτυχώς τελειώνουν μόλις ξυπνήσεις Τα καλά όμως ξυπνάς και συνεχίζεις να ονειρεύεσαι. Ένα από τα όνειρα κάθε γυναίκας είναι να ντυθεί νύφη. Όνειρο της γιαγιάς να δει την εγγονούλα και της μαμάς την κορούλα της νυφούλα.

 

Όμως οι γενιές περνάνε κι αλλάζουν τα γούστα και η μόδα των νυφικών. Παραμένουν όμως τα βασικά στυλ των νυφικών. Τη σωστή λέξη αναζητώ ακόμη. Στυλ ή Ρυθμός. Κάποτε σε ένα Σεμινάριο κομμωτών που δίδασκα τη μέθοδο των Extensions σχετικά με τα νυφικά χτενίσματα, ρώτησα να μου πουν τι στυλ νυφικών έχουμε. Μια συνάδελφος μετά από αρκετή σκέψη μου είπε …το στράπλες! Εγώ τότε -χωρίς σκέψη- άρχισα να απαριθμώ τα στυλ των νυφικών φορεμάτων που υπάρχουν προκαλώντας σε όλους έκπληξη. Το Αρχαϊκό με τον ένα ώμο έξω σαν χλαμύδα, το Παραδοσιακό (χωριάτικο) επονομαζόμενο ΝΙκτζεβρέ, το Βυζαντινό, το Αναγεννησιακό, το Αμπίρ, το Τσιγγάνικο, το Ισπανικό, το Ρομαντικό, το Πριγκηπικό, το Τσάρλεστον, το μοντέρνο κ.τ.λ.

Το καθένα από αυτά τα νυφικά δηλώνει μια ολόκληρη εποχή και συνδυάζεται με τα ανάλογα λουλούδια και με τα ανάλογα καπέλα κι αξεσουάρ. Στον τομέα αυτό δεν χωράνε πειραματισμοί. Κάποτε ήρθε μια μητέρα με την κόρη της που ετοιμάζονταν να παντρευτεί, για να βρούμε νυφικό χτένισμα. Η μέλλουσα νύφη είχε μακρύ καρέ μαλλί και η μητέρα της ήθελε να κάνω τα μαλλιά της νύφης ίσια με ένα κοτσιδάκι στο πλάι. Πριν συμφωνήσω ή διαφωνήσω ζήτησα να μου περιγράψουν το νυφικό. Πήρα μολύβι και χαρτί και το σχεδίασα. Έμειναν άφωνες -κι εσείς θα μένατε εδώ που τα λέμε- γιατί ήταν ακριβώς το ίδιο. Η επόμενη μου ερώτηση ήταν για τα λουλούδια και την ανθοδέσμη της νύφης. «Ορχιδέες» απάντησε η μαμά. Οι επιλογές τους ήταν λάθος και θεώρησα ότι έπρεπε να ανατρέψω τα πάντα.

Όφειλα να κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση και ανάλυση προκειμένου να δώσω τις σωστές κατευθύνσεις ούτως ώστε να γίνουν πλέον συνειδητά οι οποιεσδήποτε αλλαγές από τη μεριά των ενδιαφερομένων. Το νυφικό καταρχήν, είχε Αναγεννησιακό στυλ. Οι ορχιδέες ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 από τις ανατολικές χώρες. Συνεπώς δεν έχουν καμιά σχέση με το στυλ του συγκεκριμένου νυφικού. Κατάλληλα για την περίσταση είναι τα τριανταφυλλάκια στα μαλλιά. Έτσι για να έχουμε ένα τέλειο σύνολο έπρεπε να τοποθετηθούν extensions χτενισμένα σε κοτσίδες ή στριφτά και να πλαισιώνουν το κεφάλι μέχρι την πλάτη/Ετσι κι έγινε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Μια άλλη μέλλουσα νύφη στο Λουτράκι επρόκειτο να φορέσει ένα υπέροχο νυφικό σε στυλ Βυζαντινό. Ενώ είχαμε βρει το χτένισμα και το γενικότερο βέβαια στυλ της κοπέλας/δεν είχαμε «προβλέψει» ότι η αισθητικός που θα της έκανε το μακιγιάζ δεν είχε υπολογίσει τις βασικές εκείνες λεπτομέρειες που θα έδιναν ένα πραγματικά αρμονικό αποτέλεσμα στη γενικότερη εμφάνιση της νύφης που θα την έκανε βεβαίως και να ξεχωρίζει. Η μέλλουσα νύφη λοιπόν αλλά και η μαμά της -‘άκουσον- ‘άκουσον- είχαν φούξια βλεφαρίδες! Φανερά προβληματισμένες και οι δύο, επιβεβαιώθηκαν βλέποντας τη δική μου αντίδραση όταν αντίκρισα …το βλέμμα τους. Ζήτησαν απεγνωσμένα τη βοήθεια μου και τελικά στάθηκαν πολύ τυχερές που μπόρεσα να επέμβω τελικά χωρίς να υπάρξουν ..απώλειες. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι το αποτέλεσμα! Να ξέρεις τι κάνεις, που το κάνεις και για ποιον το κάνεις!

Δεν είναι θέμα γούστου ή γνώμης η δουλειά μας. Είναι θέμα γνώσης και πείρας αλλά και θέμα μιας γενικότερης κατάρτισης γύρω από τη δουλειά σου. Σαν Βασίλης Ντάτσος έχω χτενίσει άπειρες νύφες. Σαν κομμωτήριο Ντάτσος έχουμε διεκπεραιώσει πολλούς διαγωνισμούς κι επιδείξεις με θέμα τη Νύφη. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτουν άλλα θέματα, με τους Σχεδιαστές Μόδας ή τους Οίκους Νυφικών. Όλοι τους ανεξαιρέτως θέλουν τα μαλλιά τραβηχτά ίσια και πίσω για να αναδεικνύεται το Νυφικό! Θεωρούν ότι ένα ωραίο χτένισμα μπορεί να επισκιάσει το Νυφικό ή να το φέρνει σε δεύτερο πλάνο.

Γι’ αυτό στα περισσότερα φιγουρίνια τα μαλλιά είναι τραβηγμένα επάνω και το πολύ-πολύ να έχουν κι ένα λουλούδι. Σε όλους τους διαγωνισμούς όμως που έχουμε αναλάβει εμείς (Νύφη της χρονιάς T.V ΕΘΝΟΣ-για πολλά χρόνια, Νύφη της χρονιάς ΜΕβ Παιανίας στην Έκθεση New ρωτάμε κάθε διαγωνιζόμενη κοπέλα πως θέλει τα μαλλιά της. Κάθε μελλόνυμφη έχει φαντασθεί περίπου πως θέλει να είναι την ημέρα του γάμου της. Κι επειδή διαγωνίζεται, αποφεύγουμε να πάρουμε την πρωτοβουλία για το χτένισμα της μην τυχόν μας επιρριφθούν ευθύνες σε περίπτωση που δεν κερδίσει «Τίτλο».Σε κάθε διαγωνισμό είναι συνήθως γύρω στις 20 κοπέλες. Άλλες έρχονται από την επαρχία που σημαίνει ότι τις βλέπω την ημέρα του διαγωνισμού. Εάν δεν έχεις σπουδάσει προσωπολογία, ενδυματολογία, κ.τ.λ. το έχασες το παιγνίδι! Και θα πρέπει να έχουν χτενιστεί όλες μέσα σε 5 ώρες.

Τα χέρια σου παίρνουν φωτιά! Και δε λείπουν και τα ευτράπελα (για να γελάσουμε και λίγο) Σ’ ένα διαγωνισμό στον οποίο λαμβάνουν μέρος πολλοί Οίκοι Νυφικών, κάποια μελλόνυμφη, στην πρώτη επαφή που είχε μαζί μου, μου περιέγραψε το Νυφικό της και το σχεδίασα στο τετράδιο με το νούμερο της το όνομα της και το χτένισμα που διαλέξαμε( εάν δεν τα έχεις σημειωμένα όλα αυτά από πριν, δεν θυμάσαι ούτε κοπέλα, ούτε χτένισμα, ούτε νυφικό..). Η κοπέλα ήταν πολύ όμορφη, είχε κλασική ομορφιά που λέμε. Είχε διαλέξει ένα νυφικό σε στυλ αρχαίο ελληνικό, την είχα χτενίσει με τον ανάλογο αρχαιοελληνικό κότσο και την ώρα του Διαγωνισμού, στα καλά καθούμενα λιποθυμάει. Όταν μετά από λίγη ώρα συνήλθε μας είπε ότι η υπεύθυνη του Οίκου Νυφικών την υποχρέωσε να βάλει ένα κατακίτρινο νυφικό με φραμπαλάδες. Και όπως ήταν φυσικό η κοπέλα έπαθε σοκ και λιποθύμησε.

Παίρνω το τετράδιο και πάω στην υπεύθυνη. Ανοίγω τη σελίδα και της δείχνω το όνομα της κοπέλας, το νούμερο το χτένισμα και το νυφικό σχεδιασμένο. «Με αυτό το νυφικό θα βγει και με κανένα άλλο» της είπα. « Δεν μπορείτε να παίζετε εσείς με την κάθε μελλόνυμφη. Οι κοπέλες αυτές που διαγωνίζονται δεν είναι μοντέλα. Έχουν το τρακ της πασαρέλας, του διαγωνισμού, των χειροκροτημάτων και στο κάτω-κάτω δεν ξέρετε μήπως και κάποια από αυτές μπορεί να είναι σε ενδιαφέρουσα. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα».Έτσι κι έγινε! Φόρεσε το νυφικό που είχε διαλέξει και πήρε και τίτλο … Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του …που λέει και η παροιμία!

Βασίλης Ντάτσος- HAUTE COFFURE  
Γαλάτσι- Αετοράχης 19, τηλ:210 2233133

 

{fcomment}

Σχετικές δημοσιεύσεις