Οικολογικό σπίτι

Γράφει ο Νίκος ΑλιμπέρτηςThe house of the rising sun
Οικολογικό σπίτι -Το σπίτι του ανατέλλοντος ήλιου
Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης μας και για τους τρόπους βελτίωσης τους.

Η επιστροφή στο παρελθόν μοιάζει σαν σενάριο αναγκαίο που η προσέγγισή του όμως περνάει υποχρεωτικά μέσα από την νέα τεχνολογία.

Η δύση με δέος ανακάλυψε την δυνατότητα μετατροπής του ανέμου και του ήλιου σε ενέργεια και αναζητά τις οικονομικότερες φόρμουλες για την εκμετάλλευση τους. Όλα αυτά πάντα μέσα από ένα τεχνοκρατικό πρίσμα.

Για κάποιους όμως εμπνευσμένους αρχιτέκτονες η λύση βρίσκεται στην απλότητα. Σχεδιάζοντας  τις σύγχρονες οικολογικές κατοικίες πολλές φορές χρησιμοποίησαν σαν πρότυπο τα παραδοσιακά Γιαπωνέζικα σπίτια.
Η κατασκευή των κτιρίων αυτών γινόταν από υλικά που βρίσκονταν στη φύση και όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους βασίζονταν στην απλότητα της διακόσμησης και στη χρηστικότητα. Ο σκελετός τους ήταν φτιαγμένος από ξύλο κυρίως κέδρου, δένδρου αρωματικού και ανθεκτικού στο χρόνο, η δε οροφή από άχυρο ρυζιού, ένα υλικό το οποίο δεν επιτρέπει στη βροχή και στον δυνατό ήλιο να το διαπεράσουν. Παρόλα αυτά το φως της μέρας ανεμπόδιστα περνά στο χώρο. Ριζόχαρτο χρησιμοποιείται ακόμη και στα παράθυρα του σπιτιού αντικαθιστώντας το γυαλί.

Το παραδοσιακό Γιαπωνέζικο σπίτι σοφά υπερυψωμένο, αντέχει στους τυφώνες, τις πλημμύρες και  το ρεύμα αέρα που το διαπερνά δημιουργεί ένα φυσικό κλιματιστικό. Επίσης θεωρείται αντισεισμικής κατασκευής  λόγω των ελαφριών υλικών με το οποίο έχει φτιαχτεί.
Η εσωτερική διακόσμηση είναι πολύ λιτή. Τα έπιπλά λιγοστά. Ένα χαμηλό τραπέζι  δεσπόζει στο κεντρικό δωμάτιο. Χωρίς καρέκλες και γονατιστοί οι ένοικοι και οι καλεσμένοι του σπιτιού γευματίζουν ή λαμβάνουν μέρος στην ιεροτελεστία του σερβιρίσματος τσαγιού.

Περίτεχνα ανθοδοχεία με κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς χρωματίζουν τις γωνίες και σε μερικά μεγαλύτερα σπίτια ευπορών Γιαπωνέζων οι εσωτερικοί κήποι είναι χάρμα οφθαλμών. Και όταν έρθει η ώρα του ύπνου ειδικά στρώματα ξεδιπλώνονται και στρώνονται στο χώρο που έχει επιλεγεί για υπνοδωμάτιο, πολλές φορές και στην κεντρική σάλα του σπιτιού  ακόμα.
Και ενώ οι Ευρωπαίοι περιφέρονται χαμένοι στα μονοπάτια της χωλαίνουσας πράσινης ανάπτυξης, οι Ιάπωνες στο όνομα μιας άλλης αδηφάγας ανάπτυξης, αυτής του τσιμέντου και του νέον, γκρεμίζουν συνοικίες ολόκληρες από αυτά τα παραδοσιακά, τα μοναδικά ίσως και απόλυτα οικολογικά σπίτια.
N. A.

Σχετικές δημοσιεύσεις