Omer Goldman «Πατέρα, συγχώρεσέ με, δεν θα αγωνιστώ για το Ισραήλ σας”

“Η κατοχή δηλητηριάζει το Ισραήλ από μέσα. Δημιουργεί ένα επιθετικό άνθρωπο, ακραίο εθνικισμό, και αφήνει σημαντικές αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα πίσω.

Γι ‘αυτό παίρνουν θέση εναντίον της, ως έναν Ισραηλινό, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, ως ένα. “

Η Omer Goldman Granot είναι η κόρη του Naftali Granot, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Είναι μέλος της Shministim, μια ομάδα από νέους ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης ή «αρνητές» (οι περισσότεροι από αυτούς 12ου δημοτικού που αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό κατοχής του Ισραήλ μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο). Goldman αντιτίθεται στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης ρατσιστική καταπίεση του παλαιστινιακού λαού. Λέει, μέσω του εξήγηση:

Καταδικάστηκε σε μια στρατιωτική φυλακή επειδή αρνήθηκε να εξυπηρετήσει το Ισραήλ Δυνάμεων Άμυνας. Έχει περάσει από μια δεύτερη θητεία στη φυλακή.
Στο Ισραήλ, αφού τελειώσεις το γυμνάσιο, θα πρέπει να ενταχθείς στο στρατό αμέσως … όταν ήρθε η ώρα της να ενταχθεί στο ισραηλινό στρατό, αρνήθηκς, γιατί είναι κατά του γεγονότος ότι ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει τα παλαιστινιακά εδάφη και ο παλαιστινιακός λαός δεν θα λάβει μέρος σε ένα σύστημα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί βία είναι λάθος, όμως, η χώρα μας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι δημοκρατική, και η IDF, το οποίο υποτίθεται ότι είναι ανθρώπινο, ενεργεί ακριβώς όπως η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση ρίχνει βόμβες σε αθώους ανθρώπους. Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά κανείς δεν το βλέπει ότι βλάπτουν αθώους ανθρώπους, είμαστε ενεργούν σαν τρομοκρατική οργάνωση ».

Στη δήλωσή της για την άρνηση δήλωσε:

“Αρνούμαι να καταταγώ στον ισραηλινό στρατό. Δεν θα είμαι μέρος ενός στρατού που υλοποιεί άσκοπα μια βίαιη πολιτική και παραβιάζει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση. Όπως και οι περισσότεροι από τους συμμαθητές μου, εγώ δεν είχα τολμήσει να αμφισβητήσω την ηθική του ισραηλινού στρατού. Αλλά όταν επισκέφθηκα τα Κατεχόμενα Εδάφη, συνειδητοποίησα μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, μια βίαιη, καταπιεστική, ακραία πραγματικότητα που πρέπει να σταματήσει. Πιστεύω στην υπηρεσία της κοινωνίας είμαι μέρος της, και ότι είναι ακριβώς ο λόγος που αρνούμαι να πάρω μέρος στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη χώρα μου. Η βία δεν θα φέρει κανενός είδους λύση. “

Εξηγεί ότι η κρίσιμη στιγμή στη μεταμόρφωση της συνέβη όταν πήγε στο παλαιστινιακό χωριό Shufa, όπου ο Ισραηλινός Στρατός είχε στήσει ένα οδόφραγμα αυθαίρετα, χωρίς οποιοδήποτε σκοπό εκτός από το να κάνει ανυπόφορη τη ζωή Παλαιστινίων.

Εδώ είναι αυτό που Ed Asner είπε γι ‘αυτήν:

«Έχω πάει γύρω από αυτό τον κόσμο για λίγο, και είναι αρκετά δύσκολο να αφήσει άφωνο. Αλλά όταν έμαθα για Omer Goldman-καλά, την ιστορία της, με πήρε … Θάρρος της, και το θάρρος του άλλου »Shministim» στο Ισραήλ είναι εντελώς συγκινητικό. Και καταπληκτικό. Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις ελαφρά τη καρδία ».

Εδώ είναι αυτό που έχει τον εαυτό της είπε …

Πήγα πρώτα στη φυλακή στις 23 Σεπτεμβρίου και υπηρέτησα 35 ημέρες. Είμαι τυχερη, μετά από δύο φορές στη φυλακή, πήρα μια ιατρική απαλλαγή, αλλά είμαι ο μόνη. Μέχρι τη στιγμή που διαβάζετε αυτό, πολλοί από τους φίλους μου θα είναι στη φυλακή σε τρεις εβδομάδες, εκτός για ένα, και στη συνέχεια πίσω στο, ξανά και ξανά, μέχρι να γίνουν 21. Ο λόγος; Αρνούμαστε να κάνουμε τη στρατιωτική θητεία για τον ισραηλινό στρατό.

Μεγάλωσα με το στρατό. Ο πατέρας μου ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Μοσάντ και είδα την αδελφή μου, που είναι οκτώ χρόνια μεγαλύτερή μου, κάνει τη στρατιωτική θητεία του. Ως ένα νεαρό κορίτσι, εγώ ήθελα να γίνω στρατιώτης. Ο στρατός ήταν ένα τέτοιο μέρος της ζωής μου ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε ακόμη.

Νωρίτερα αυτό το έτος, πήγα σε μια επίδειξη της ειρήνης στην Παλαιστίνη. Είχα πάντα έχουν πει ότι ο ισραηλινός στρατός ήταν εκεί για να με υπερασπιστεί, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον μου και οι φίλοι μου με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα χειροβομβίδες. Ήμουν φοβισμένος και σοκαρισμένος. Είδα την αλήθεια. Είδα την πραγματικότητα. Είδα για πρώτη φορά ότι το πιο επικίνδυνο πράγμα στην Παλαιστίνη είναι οι ισραηλινοί στρατιώτες, οι ίδιοι οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι στο πλευρό μου.

Όταν επέστρεψα στο Ισραήλ, ήξερα ότι είχε αλλάξει. Είπα στον μπαμπά μου τι είχε συμβεί. Ήταν θυμωμένος που είχα ήταν πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη και μου είπε ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μου. Έχω συζητήσει πάντα την ιστορία και την πολιτική με τον πατέρα μου, αλλά σε αυτό το θέμα – μου απόρριψη της στρατιωτικής και της συνείδησης μου αντιρρήσεις – δεν μπορούμε να μιλάμε.

Όταν επέστρεψα στο Ισραήλ, ήξερα ότι είχε αλλάξει. Και έτσι, έχω ενωθεί με μια σειρά από άλλους νέους που αρνούνται να υπηρετήσουν? Καλούν το Shministim μας. Στις 18 Δεκεμβρίου, διεξάγουμε μια Ημέρα Δράσης στο Ισραήλ, και είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε Ισραηλινοί και τον κόσμο ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη διακοπή μιας κουλτούρας του πολέμου. Θα έρθετε μαζί μας; Παρακαλώ, μόλις υπογράψουν μια επιστολή. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται.

Πολλοί με έχουν ρωτήσει για το τι ήταν για μένα σαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Φυσικά φοβήθηκε ενώ στη φυλακή. Αλλά, επίσης, είναι τρομακτικό ότι η χώρα μου είναι ο τρόπος που είναι, κλειδώνοντας τους νέους ανθρώπους που είναι κατά της βίας και του πολέμου. Και φοβάμαι ότι αυτό που κάνω μπορεί να βλάψει το μέλλον μου. Είναι δύσκολο να πάει από το να είναι μια ελεύθερη κοπέλα που μπορεί να αποφασίσει τα πράγματα για τον εαυτό της – τι να φορέσει, που να δείτε, τι να φάνε – και στη συνέχεια να πάμε πίσω για να έχουν κάθε λεπτό της ημέρας φορά-κατατέθηκε.

Τελευταία φορά που ήταν έξω από τη φυλακή, πήγα να δω τον μπαμπά μου. Προσπαθήσαμε να μην μιλήσουμε για πολιτική. Αυτός νοιάζεται για μένα ως κόρη του, ότι είμαι υποφέρει, αλλά δεν θέλει να ακούσει τις απόψεις μου. Ποτέ δεν ήρθε να με επισκεφθεί στη φυλακή. Νομίζω ότι ήταν πολύ δύσκολο γι ‘αυτόν να με δει εκεί. Είναι ένας άνθρωπος του στρατού.

Υποθέτω ότι, στην πραγματικότητα, έχουμε παρόμοιους χαρακτήρες. Και οι δύο αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν in

Καταλαβαίνω από τους φίλους μας στο Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη που είναι επίσης κάποιος που αγωνίζεται για αυτό που πιστεύουν in Πιστέψτε σε μένα. Πιστέψτε στον Ομέρ Γκόλντμαν. Πιστέψτε στον Shministim.

Σας ευχαριστώ,

Omer Goldman
Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Εδώ είναι μια εξήγηση για το πότε θέα της άρχισε να αλλάζει …

Το 2006, κατά την έναρξη του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου, εμένα και τους φίλους μου πήρε ένα ταξίδι στην Κύπρος. Εκεί, εκτός από το Ισραήλ ήταν η πρώτη φορά που άκουσα πραγματικά επικρίσεις κατά του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησης, ακόμη και προσωπικά από εμένα ως μια ισραηλινή κορίτσι. Το πρώτο ένστικτό μου ήταν να υπερασπιστεί αυτό που εγώ μεγάλωσα με και νόμιζες πως ήταν σωστό. Μόνο τότε είδα τις εικόνες στις ειδήσεις που δεν είχα ξαναδεί στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι εικόνες με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο λίγο ξέρω για την πραγματικότητα μια ώρα από το σπίτι μου.

Δεδομένου ότι ο πόλεμος μετατράπηκε σε μια άλλη λειτουργία μάταια και κανείς στην ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι, όχι μόνο δεν χάνω την πίστη μου στην «ανθρωπότητα» αυτού του στρατού, αλλά άρχισα να αμφισβητούν την ικανότητα του ισραηλινού στρατού αποστέλλονται από την ισραηλινή κυβέρνηση να με υπερασπιστεί.

Θυμάμαι κάθεται πάνω από την καμπύλη, να καπνίσει ένα τσιγάρο μετά από ένα demo στο Τελ Αβίβ ζητώντας ισραηλινή ηγεσία να παραιτηθεί, λέγοντας στον φίλο μου “Είμαι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε αυτό? Αυτή η κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί εμένα πια, υπάρχει θα πρέπει να είναι ένας άλλος τρόπος. “

Το πρόβλημα με την ισραηλινή νεολαία είναι ότι δεν εκτίθενται στην πραγματικότητα από μια ισορροπημένη άποψη. 99% των Ισραηλινών εφήβων δεν πήγε ποτέ στη Δυτική Όχθη για να ανταποκριθεί Παλαιστίνιους, και το πρώτο τους αλληλεπίδραση μαζί τους είναι όταν μεταφέρουν ένα πυροβόλο όπλο και φορώντας τη στολή του στρατού.
Το γεγονός ότι επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη πριν έπρεπε να ενταχθούν στο στρατό άνοιξε τα μάτια μας, και μια φορά τα μάτια μας ήταν ανοιχτά θα μπορούσαμε να δούμε κανέναν άλλο τρόπο.

Όταν αρνούνται να υπηρετήσουν την κοινωνία σας με τη στρατιωτική θητεία που αντανακλά σε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας, έτσι υπάρχουν πολλές συνέπειες όταν χρησιμοποιείτε το δημοκρατικό δικαίωμα σας να αντισταθεί κάτι που νομίζετε ότι είναι ανήθικο, παλιοί φίλοι γίνονται μακρινό, και μερικές φορές οικογένεια δείχνουν καμία υποστήριξη.

Πιστεύουμε ότι η βασική κατανόηση ότι η πραγματική ασφάλεια προέρχεται από την ειρήνη έχει ξεχαστεί.

Η κατοχή δηλητηριάζει το Ισραήλ από μέσα. Δημιουργεί ένα επιθετικό άνθρωποι, ακραίο εθνικισμό, και αφήνει σημαντικές αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα πίσω. Γι ‘αυτό παίρνουν θέση εναντίον της, ως έναν Ισραηλινό, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς ως μία.

Όμως, ο ίδιος ο νόμος και οι δύο χρόνια για τις γυναίκες ή τρία χρόνια για τους άνδρες του στρατού υπηρεσία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ μιλιταριστική κατάσταση.

Η υπηρεσία δεν αποτελείται μόνο από τα δύο ή τρία χρόνια, ως έφηβος, αλλά και των υπηρεσιών έφεδρος – κάθε άνθρωπος και οι γυναίκες μέχρι μια ορισμένη ηλικία μπορεί να κληθεί μια φορά το χρόνο ή περισσότερο σε καιρό πολέμου είτε σε τρένο ή για την ενεργό στρατιωτική υπηρεσία. Αυτό κάνει μια κατάσταση στην οποία κάθε γονέας, δάσκαλος, εργοδότης και πολιτικός, όχι μόνο υπήρξε ένας στρατιώτης στα νιάτα του, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα στο μέσο όρο μία φορά το χρόνο.

Τα πακέτα φροντίδα για τους στρατιώτες κάθε παιδική-κήπο παιδί έχει στείλει στις εβραϊκές γιορτές, οι σανίδες μνημείο στην είσοδο τα περισσότερα σχολεία στη μνήμη όλων των πρώην μαθητών του σχολείου που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας τους, η υποχρεωτική σε μία εβδομάδα από στρατιωτική εκπαίδευση τα περισσότερα σχολεία λαμβάνουν 11ο γκρέιντερ για, και η συνεχής παρουσία του στρατού προσωπική σχολεία και τάξεις μέσα είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το τι κάνει ισραηλινή κοινωνία [έτσι] μαχητική και υπάκουος σε ένα τρομακτικό τρόπο.

Η HyperTextsnaftali Granot

Σχετικές δημοσιεύσεις