Εφιάλτες και όνειρα, ζητούν την ερμηνεία τους

Όνειρα και εφιάλτες που ζητούν την ερμηνεία τους μας προβληματίζουν

και μας προειδοποιούν για το πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Γέμισε ο κυβερνοχώρος  και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορους ειδικούς που ερμηνεύουν τα όνειρα και τις περισσότερες φορές είναι άσχετοι με το άθλημα ή και απατεώνες, που είναι πάντα διαθέσιμοι να ερμηνεύσουν χιλιάδες όνειρα.

 Έρχονται όμως οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης να αλλάξουν τον παραδοσιακό τρόπο ερμηνείας στα πιο κοινά όνειρά όλων των ανθρώπων και να αναλύσουν  τα σημάδια που στέλνει το υποσυνείδητο μέσω των ονείρων.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα και κάποια από αυτά είναι παρόμοια μεταξύ τους.  Συχνά ονειρευόμαστε ότι κάποιος μας κυνηγά, ή  ότι πέφτουμε από έναν γκρεμό, ή ότι φθάνουμε με καθυστέρηση στη δουλειά μας. Τα παραδείγματα αυτά δεν έχουν πάντα θετική εξήγηση, συχνά τα θεωρούμε εφιάλτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης όταν έχουμε συναισθήματα άγχους και αγωνίας ονειρευόμαστε ότι: Βρισκόμαστε γυμνοί σε δημόσιο χώρο, ότι γράφουμε κάποιο τεστ, ότι πέφτουμε από ψηλά, ότι καθυστερούμε στην δουλειά ή ότι μας κυνηγούν.

Οι ψυχαναλυτές επισημαίνουν πως αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τα όνειρά μας θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα.
Πρώτα από όλα σε ότι αφορά κάθε όνειρο θα πρέπει να εστιάσουμε στον εαυτό μας, ανεξάρτητα από τα άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτά
γιατί κάθε όνειρο μας αφορά μόνο εμάς και μοιάζουν με διηγήσεις που περιγράφουν τη δική μας ζωή και κανενός άλλου.  

Ένα όνειρο που σημαίνει ότι αισθάνεστε συναισθηματικά εκτεθειμένοι, θα σας παρουσιάζει να στέκεστε γυμνοί σε δημόσιο χώρο.
Αν δείτε στο όνειρό σας πως πέφτετε από ψηλά, σημαίνει ότι έχετε χάσει τη συναισθηματική σας ισορροπία, έχετε φόβο ή είστε στα πρόθυρα κατάθλιψης.

Οι ψυχαναλυτές επισημαίνουν πως, αν στο όνειρό σας, κάποιος σας κυνηγά, μπορεί να σημαίνει ότι ποθείτε να σας κυνηγήσει κάποιος ρομαντικά και μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό ακριβώς είναι που σας λείπει, δηλαδή κάτι που εύχεστε και όχι κάτι που φοβάστε.

Στα όνειρα μας βιώνουμε μία σειρά αισθήσεων, εικόνων και ήχων που μας δημιουργούν μια ιστορία κατά την διάρκεια του ύπνου μας.  Η κατανόηση του εαυτού μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τη σημασία των ονείρων μας για εμάς τους ίδιους.

Οι ίδιες ιστορίες ονείρου δεν σημαίνουν τα ίδια πράγματα για κάθε άνθρωπο και αν θέλετε να τα ερμηνεύσετε  θα πρέπει να τα κατανοήσετε ανάλογα με τα δικά σας συναισθήματα.

Βρείτε την δική σας ερμηνεία ονείρων και μάθετε τι σημαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον και αν δεν επιλέγετε επίσκεψη στον ψυχολόγο υπάρχει πάντα η εύκολη λύση, αγοράστε ένα βιβλίο ονειροκρίτη και μην τρέχετε στα μέντιουμ και στους ονειροκρίτες online, προσοχή υπάρχει κίνδυνος να πέσετε θύμα επιτήδειων απατεώνων ή και να εθιστείτε με το ιντερνέτ.
 
Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Δημοσιογράφος
www.emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις