Ναι στην υγεία – Όχι στην εισαγωγή μεταλαγμένης σόγιας

Την ενεργή συμμετοχή του κόσμου ζήτησε σήμερα η Greenpeace στο πλαίσιο της νέας της εκστρατείας για ελληνικές, καθαρές ζωοτροφές από παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, αντί μεταλλαγμένης εισαγόμενης σόγιας.

Στην εκστρατεία ήδη συμμετέχουν παραγωγοί ζωοτροφών και αγρότες που επιβεβαιώνουν από τη δική τους εμπειρία και γνώση ότι η παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών “και γίνεται και συμφέρει”!  

Η εκστρατεία της Greenpeace για χρήση παραδοσιακών, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών (όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο, το μπιζέλι) αντί της εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές, ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες και αποτελεί την εξέλιξη στον πολυετή αγώνα που δίνει η οργάνωση μαζί με τους υποστηρικτές της ενάντια στα μεταλλαγμένα και υπέρ της βιώσιμης γεωργίας.

Η Greenpeace καλεί τώρα τους καταναλωτές να συμμετάσχουν ηλεκτρονικά στη νέα εκστρατεία και να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή όσων αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ζωικών προϊόντων, την τόνωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και την ουσιαστική μείωση των εισαγωγών σόγιας.

Εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σπαταλούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να εισάγουν σόγια. Η σόγια αυτή είναι τις περισσότερες φορές μεταλλαγμένη και ανήκει σε πολυεθνικούς κολοσσούς αγροβιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, που πατεντάρουν τους σπόρους και ελέγχουν τη διατροφή.  Συνδέεται με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η καταστροφή του Αμαζονίου και η αλόγιστη χρήση χημικών στην καλλιέργειά της.

Οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων και η πολιτική ηγεσία οφείλουν να προχωρήσουν στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές και τα μεταλλαγμένα και να στραφούν στη χρήση παραδοσιακών, πρωτεϊνούχων, κτηνοτροφικών φυτών που έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο για την κτηνοτροφία και τους αγρότες όσο και για την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία μας.
 
“Η εκστρατεία μας θα πετύχει γιατί διεκδικεί τη λύση σε ένα διπλό πρόβλημα: την καταπολέμηση των εισαγωγών μεταλλαγμένων και τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας. Η αγορά είναι έτοιμη και δηλώνει ότι η λύση στα μεταλλαγμένα ήδη εφαρμόζεται και συμφέρει.

Τώρα χρειαζόμαστε και τη συμμετοχή του κόσμου για να πιέσουμε όλοι μαζί προς όλες τις κατευθύνσεις: εταιρείες που φέρουν την ευθύνη για την παραγωγή των προϊόντων τους και το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που οφείλει να στηρίξει έμπρακτα την αγροτική ανάπτυξη προωθώντας ταχύτατα τις καθαρές, ντόπιες λύσεις”, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.

Σε αυτό το στάδιο της εκστρατείας η Greenpeace ζητά:

1.    από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να σταματήσουν να σπαταλούν ελληνικά χρήματα για εισαγωγή ζωοτροφών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι μεταλλαγμένο και να ξεκινήσουν αμέσως να επενδύουν σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά που εξασφαλίζουν καθαρές ζωοτροφές.

2.    από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενισχύσει την καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ωφελήσουν τους αγρότες, τη γεωργία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.

                        
                        
                             

Σχετικές δημοσιεύσεις