Ελληνική παιδεία χωρίς σύνορα!

Όταν η Ελληνική παιδεία δεν γνωρίζει σύνορα!
Το πιο παλιό ελληνικό σχολείο στη Βόρεια Αμερική είναι το ελληνικό σχολείο του Μόντρεαλ και συμπληρώνει εφέτος 105 χρόνια λειτουργίας. Είναι το Ελληνικό Σχολείο πέρα από τα σύνορα.
Από τον Γιάννη Ανδριτσόπουλο
Πώς είναι να είσαι οκτώ ετών και να διδάσκεσαι ελληνικά, Ιστορία και γεωγραφία όταν έξω ρίχνει πυκνό χιόνι και η θερμοκρασία αγγίζει τους-30 βαθμούς Κελσίου? Αν βρισκόσουν σε σχολείο χωρίς θέρμανση στην Ελλάδα της κρίσης, θα ήταν μάλλον εφιαλτικό. Αν όμως είσαι στον Καναδά, το συναίσθημα δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο.
Το ελληνικό σχολείο του Μόντρεαλ, στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ, συμπληρώνει εφέτος 105 χρόνια λειτουργίας. Όλη αυτή την περίοδο η Ελλάδα πέρασε πολλές διακυμάνσεις: πόλεμοι, Κατοχή, χούντα, ευμάρεια και, εσχάτως, βαθύτατη ύφεση. Το Δημοτικό Σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης», όμως, συνέχισε τη λειτουργία του μεταλαμπαδεύοντας γνώση σε ελληνόπουλα δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς.
Ταξιδέψαμε 7.6οο χιλιόμετρα για να γνωρίσουμε από κοντά αυτό το μικρό εκπαιδευτικό θαύμα του απόδημου ελληνισμού. «Είναι το πιο παλιό ελληνικό σχολείο στη Βόρεια Αμερική. Στα πέντε παραρτήματά του διδάσκουν 140 εκπαιδευτικοί »εξηγεί ο Νίκος Παγώνης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ στην οποία υπάγεται το σχολείο. «Εμείς οι απόδημοι θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Εδώ η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ανάμνηση. Είναι καθημερινότητα »προσθέτει ο κ. Παγώνης, ο οποίος ήρθε στον Καναδά το 1969, λόγω της δικτατορίας. Στο Μόντρεαλ κατοικούν περί τους 8ο.οοο Έλληνες, ενώ στο σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης» (νηπιαγωγείο και δημοτικό) φοιτούν 1.400 μαθητές που διδάσκονται μαθήματα σε τρεις γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά. Στην πόλη λειτουργούν επίσης έξι ελληνικοί παιδικοί σταθμοί και τρία σχολεία συμπληρωματικής εκπαίδευσης (σαββατιανά): το Γυμνάσιο και Λύκειο «Αριστοτέλης», το σχολείο «Πλάτων
– Όμηρος »και το σχολείο« Άγιος Νικόλαος », ενώ το 2θΐ5 αναμένεται να αρχίσει πιλοτικά η λειτουργία ημερήσιου ελληνικού γυμνασίου.
Διευθύντρια του δεύτερου παραρτήματος του «Σωκράτης» είναι η Γεωργία Τσάκαλη, που γεννήθηκε στο Μόντρεαλ και είναι παιδί ελλήνων μεταναστών από τη Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια γράφονται στο σχολείο πολλά παιδιά από την Ελλάδα. «Οι γονείς τους γεννήθηκαν στον Καναδά, έφυγαν για την Ελλάδα, αλλά τώρα επιστρέφουν για να βρουν δουλειά» τονίζει η κυρία Τσάκαλη.
Εκτός από τα μαθήματα που διδάσκονται στα δημοτικά του Κεμπέκ, το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής Ιστορίας και των θρησκευτικών.
«Προσπαθούμε να καταστήσουμε τους μαθητές μας μετόχους της ελληνικής παιδείας. Δεν φτιάχνουμε απλώς ελληνόφωνους, αλλά Έλληνες »σημειώνει η Χρυσούλα Πετιμεζά, διευθύντρια του ελληνικού προγράμματος διδασκαλίας.
Το σχολείο κρατά ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στο Μόντρεαλ. «Συχνά δεν ξέρουν οι γονείς ελληνικά και ξέρουν τα παιδιά τους!» Λέει η κυρία Πετιμεζά. Αντίστοιχη είναι η μαρτυρία της Ελένης Χαντζούλη, δασκάλας από την Αθήνα που πέρυσι πήγε με απόσπαση στο Μόντρεαλ: «Ρωτάς το παιδί” από πού είσαι? ” και σου απαντά “από τη Μάνη” χωρίς να έχει πάει ποτέ εκεί ».
 Δημοτικό Σχολείο «Σωκράτης – Δημοσθένης» www.socdem.org,
Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ www.hcgm.org
 
BHMAGAZINO 
 

Σχετικές δημοσιεύσεις