ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑ.Κ.Ο.Ε
31 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Αθήνα, Αγ. Σπυρίδωνος 9 ΤΚ 11635, Τηλ: 210 81 00 805, email: pakoe@tee.gr & pakoe@pakoe.gΠΕΡΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ….ΟΣΜΕΣ / 17

Το έλλειμμα βιώσιμης διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική αποτυπώνεται με τις βάναυσες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Κερατέα μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή Οβριοκάστρου. Η κοινωνική αγανάκτηση των κατοίκων μεγαλώνει καθώς τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την περιοχή και απαγορεύουν την πρόσβαση, ενώ ο Δήμος Κερατέας έχει προσφύγει στο Σ.τ.Ε. και προς άλλα δικαστήρια για να σταματήσουν τα έργα. Από την Ειρηνοδίκη εκδόθηκε προσωρινή διαταγή να σταματήσει κάθε
έργο στο χώρο. Η στάση των κατοίκων, που θεωρούν παράνομη τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, έγκειται στο γεγονός ότι το Οβριόκαστρο έχει κηρυχθεί από το 1980 αρχαιολογικός χώρος.

 

 

Το 1995 ο ίδιος χώρος κηρύχθηκε και ως χώρος Α’ Ζώνης προστασίας. Το παράλογο όμως είναι ότι την ίδια μέρα με έγγραφο του ΕΣΔΚΝΑ υποδείχτηκε ως χώρος για την ίδρυση χωματερής! Η περιοχή του Οβριοκάστρου έχει χαρακτηριστεί ως “Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”, είναι πλούσια σε ορυκτά και είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980. Επίσης, μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία και στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο ΧΥΤΑ υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο το χώρο των εγκαταστάσεων.

Αλήθειες και ψέματα Οι κάτοικοι της Κερατέας διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούν το χώρο με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται μεγάλης έκτασης επεισόδια κάθε μέρα και πολλοί κάτοικοι να τραυματίζονται. Στο θέμα της Κερατέας
όμως έχουν διατυπωθεί πολλά ψέματα από την πλευρά της πολιτείας.
1ο ψέμα: Από τους υπεύθυνους αναφέρεται ότι στο Οβριόκαστρο πρόκειται να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ αλλά η μελέτη
δημοπράτησης έχει γίνει αποκλειστικά για ΧΥΤΑ.
2ο ψέμα: Ο κ. Γ. Ραγκούσης ενημέρωσε επίσημα την Ε.Ε ότι από τις 11 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο, εννοώντας όμως 3 μηχανήματα που έχουν μπει στο χώρο που προορίζεται για το ΧΥΤΑ και τα οποία φυλάσσονται βιαίως από άνδρες των ΜΑΤ.
3ο ψέμα: Κατηγορείται η Κερατέα ότι διαθέτει ΧΑΔΑ, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει ζητήσει να τον κλείσει και να εξυγιάνει το χώρο, καθώς δέχεται τόνους σκουπιδιών από την Πελοπόννησο.
4ο ψέμα: Τέλος επιχειρείται παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των κατοίκων στους οποίους ανακοινώνουν ότι ο Δήμος Κερατέας έχει χάσει όλες τις προσφυγές του, ενώ εκκρεμούν τρεις προσφυγές προς το Σ.τ.Ε. και απαντάνε από το κράτος ότι ο ρόλος των ΜΑΤ στην περιοχή είναι για να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση να μη γίνει ο ΧΥΤΑ ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο!
Το δριμύ κατηγορώ του Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου για αναστολή των εργασιών του ΧΥΤΑ Κερατέας, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστές και δημαγωγούς» του χειρίστου είδους τους «πολιτικούς υπεύθυνους» για τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου για διακοπή λόγω ανολοκλήρωτων απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών ερευνών δεν ευσταθεί αφού δεν αφορά το σύνολο της έκτασης παρά μόνο τα 190 από τα 540 στρέμματα. Τα άλλα 350 είναι υπεραρκετά για να ξεκινήσει το έργο.
Ακατάλληλες οι περιοχές που επιλέχθηκαν.
Την ίδια ώρα, ως ακατάλληλες κρίνουν ειδικοί επιστήμονες, κυρίως λόγω της ύπαρξης σημαντικών γεωλογικών προ-
βλημάτων, τις περιοχές που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία νέων χωματερών στην Ανατολική Αττική. Συγκεκριμένα για τη θέση Οβριόκαστρο στην Κερατέα η έρευνα αναφέρει ότι βρίσκεται σε ένα «κούφιο» βουνό – καθώς στις αρχές του 20ου αιώνα ανοίχτηκαν δεκάδες γαλαρίες.
Όσο για τη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού απέχει μόλις 800 μέτρα από τον Ευβοϊκό Κόλπο, που αποτελεί τη φυσική λεκάνη απορροής των νερών της περιοχής, κάτι που σημαίνει ότι τα στραγγίσματα από τα απορρίμματα θα
καταλήγουν εκεί.

Φυσικά οι παραπάνω έρευνες κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, δικαιώνο- ντας όσους κάνουν λόγο για διαπλοκή με έπαθλο 1 δις ευρώ ετησίως για όσους σχοληθούν με τη διαχείριση των οικιακών και μη αποβλήτων.
«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Υπέρ της συνέχισης των έργων για την κατασκευή της «ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλή- των» στη θέση Βραγόνι στην Κερατέα τάχθηκε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή του. Το ΣτΕ, με την απόφασή του, απέρ- ριψε την αίτηση του Δήμου Κερατέας, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί υπουργική απόφαση, με την οποία παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 η διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων στην περιοχή.
Στην αίτησή του ο Δήμος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και ότι η εφαρμογή
της θα προκαλέσει βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερα- τέας, αλλά και βλάβη στην υγεία των κατοίκων της.
Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έκανε δεκτούς τους παραπάνω ισχυρισμούς του Δήμου και έκρινε για λόγους επιτακτικού δημο-
σίου συμφέροντος, που επιβάλλουν τη δημιουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις