Παναγιώτης Ρήγας

Βουλευτής Ν. Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ  ΜΕ ΤΗ Κ. ΜΑΡΙΑ  ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ

Κύριε Ρήγα κατ αρχήν σας καλωσορίζουμε στο «ΜΑΖΙ» και σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση  αυτής της συνέντευξης.Ας ξεκινήσουμε τη συνομιλία μας με κάτι προσωπικό.

Εκλεχτήκατε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, βουλευτής Κυκλάδων στις προηγούμενες εκλογές.Η επιτυχία αυτή πως προήλθε;Ήταν αποτέλεσμα σωστής στρατηγικής ή απλά επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πρόσωπό σας;

Σας ευχαριστώ και εγώ για την φιλοξενία στο δεύτερο τεύχος της φιλόδοξης εκδοτικής σας προσπάθειας και εύχομαι το περιοδικό «Μαζί» να ταξιδεύει με τη Νάξο και το Γαλάτσι Μαζί για πολλά – πολλά χρόνια στο μέλλον.

Απαντώντας στο ερώτημα σας για τη «συνταγή» της εκλογικής επιτυχίας μου θα έλεγα ότι αυτή προέκυψε ως συνισταμένη πολλών παραγόντων. Προφανώς η ανάδειξη μου σε πρώτο σε σταυρούς Βουλευτή των Κυκλάδων και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά και από τον πρωτεύσαντα Κυβερνητικό Βουλευτή στο Νομό καταδεικνύει την εκτίμηση και την αγάπη των Κυκλαδιτών στο πρόσωπομου.

Η πέμπτη κατά σειρά εκλογική μου επιτυχία (δύο ως Νομάρχης, μία ως πρώτος Νομαρχιακός Σύμβουλος και δύο ως Βουλευτής), δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριακό και κυρίως δεν είναι απότοκος μιας τεχνικής διαδικασίας ή μιας σωστής επικοινωνιακής στρατηγικής.

Είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, μεθοδικής, ουσιαστικής και κυρίως αποτελεσματικής πολιτικής παρουσίας και δράσης μου στα νησιά των Κυκλάδων. Η εκλογική μου επιτυχία είναι προϊόν των σχέσεων εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού, αλληλοεκτίμησης και αγάπης που έχουν «δομηθεί» ανάμεσα σε μένα και τους Κυκλαδίτες όλα αυτά τα χρόνια που μετέχω στα κοινά των Κυκλάδων.

Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες που απλόχερα μου παρέχουν την στήριξη τους και με περιβάλλουν με την αγάπη τους και να τους υποσχεθώ ότι θα σεβαστώ και στο μέλλον την εντολή τους αγωνιζόμενος καθημερινά για την επιτυχία των κοινών μας στόχων.

Το κόμμα σας  όμως, δεν κατάφερε, επίσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά, να κερδίσει τις εκλογές.Με δεδομένο το ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κάτω από άσχημες πολιτικές συγκυρίες για την κυβέρνηση, που αποδίδετε την εκλογική επιτυχία της, παρ όλα αυτά;

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να «απενοχοποιηθεί» πλήρως στην συνείδηση του ελληνικού λαού για όσα σφάλματα και παραλείψεις του καταλογίσθηκαν στα τελευταία χρόνια της κυβερνητικής του θητείας. Επίσης παρά την έγκαιρη και ευρεία δημοσιοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος, το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε για την δυνατότητα του να το εφαρμόσει με αποτέλεσμα να ηττηθεί από μια ανίκανη και αναποτελεσματική Κυβέρνηση, η οποία όμως αποδείχθηκε ικανότερη στο επικοινωνιακό παιχνίδι και στην δημιουργία εντυπώσεων.

Υπέρ της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε επίσης η ισοπεδωτική αντίληψη που με συστηματικό τρόπο καλλιέργησαν τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, άρα συνυπεύθυνοι για την σημερινή πολιτική κρίση.

Ας έρθουμε τώρα στα θέματα που αφορούν στην περιφέρειά σας.Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις Κυκλάδες, ιεραρχώντας τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη σας προβλήματα;

Το σοβαρό έλλειμμα νησιωτικών πολιτικών αποτελεί την αιτία της περεταίρω όξυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες. Η προβληματική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών μας και οι εμφανείς αδυναμίες του συστήματος υγείας, συνιστούν τα δύο κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Κυκλαδονήσια.

Οι σοβαρές ελλείψεις στον τομέα των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών και η κακή ποιότητα της διοικητικής εξυπηρέτησης των νησιωτών μας, συμπληρώνουν το βασικό κατάλογο των σημαντικών προβλημάτων που βιώνουν οι Κυκλαδίτες.

Κύριε Ρήγα, εκτός από Βουλευτής έχετε διατελέσει επανειλημμένα και Νομάρχης Κυκλάδων.Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν υπάρχουν και αυτοδιοικητικά προβλήματα, αν αυτά είναι μεγαλύτερα από τα πολιτικά και μήπως η επίλυσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα;

Τα αυτοδιοικητικά προβλήματα είναι πρωτίστως πολιτικά προβλήματα υπό την έννοια ότι η στελέχωση των οργανισμών αυτοδιοίκησης, κυρίως με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η διασφάλιση της διοικητικής τους αυτοτέλειας και της οικονομικής τους αυτοδυναμίας είναι θέμα πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων της Πολιτείας για την ενδυνάμωση των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Προφανώς η ενίσχυση των ΟΤΑ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διαδραματίσουν με επιτυχία το ρόλο τους ως μοχλοί τοπικής ανάπτυξης και ως παροχείς σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μια σύγχρονη προοδευτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Και η Νάξος; Τι εικόνα έχετε για τα προβλήματα του νησιού, τι ευθύνες καταλογίζετε στην κεντρική εξουσία και κυρίως τι προτείνετε, εσείς και το κόμμα σας, για την επίλυσή τους;

Η Νάξος χρειάζεται μια στρατηγική αναπτυξιακή πρόταση, στην οποία θα καθορίζονται ή θα επαναπροσδιορίζονται οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιού και τα έργα και οι δράσεις που απατούνται για την επιτυχία των αναπτυξιακών στόχων. Η εκπόνηση και εφαρμογή σύγχρονου ΣΧΟΑΠ για ολόκληρο όμως το νησί, μέσα από το οποίο θα καθορίζονται οι χρήσεις γης και θα χωροθετούνται τα μεγάλα έργα υποδομής συνιστά προτεραιότητα.

Η διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των σημαντικών πολιτιστικών αλλά και περιβαλλοντικών πόρων του νησιού, συνιστούν χωρίς αμφιβολία προϋπόθεση για την επίτευξη  του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η δημιουργία σύγχρονων τεχνικών υποδομών στους τομείς των συγκοινωνιών και της προστασίας του περιβάλλοντος (λιμάνι, αεροδρόμιο, ΧΥΔΥ, οδικό δίκτυο, κλπ), αποτελούν προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Οι δράσεις και τα έργα στήριξης του αγροτικού τομέα (διάθεση υδάτινων πόρων στην άρδευση, σύγχρονο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, αξιοποίηση και προστασία του σημαντικού κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ενίσχυση των παραγωγών κλπ), θα αποτρέψουν την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην Νάξο.

Για τα παραπάνω απαιτείται δημοκρατικός διάλογος και προγραμματισμός, χρειάζεται συναίνεση και κοινωνική συμφωνία. Η πολιτεία οφείλει να προσανατολίσει επαρκείς πόρους από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του Αναπτυξιακού Σχεδίου της Νάξου.

Το Πασόκ υλοποίησε τον «Καποδίστρια». Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής αυτοδιοικητικής αλλαγής είναι και  η δημιουργία δύο μόνο Δήμων στη Νάξο.Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της ορεινής Νάξου, σε σχέση με το Δήμο Νάξου που φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ποια είναι η γνώμη σας;

Ο «Καποδίστριας», έλυσε προβλήματα ή δημιούργησε νέα και περισσότερα; Το παράδειγμα αφορά στη Νάξο, αλλά μπορείτε να τοποθετηθείτε και γενικότερα.

Ο «Καποδίστριας» υπήρξε ένα δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο εγχείρημα που στόχο είχε την ενδυνάμωση και την αποτελεσματικότερη για τους πολίτες λειτουργία των ΟΤΑ και την αναγόρευση τους σε ουσιαστικούς μοχλούς της τοπικής ανάπτυξης.

Παρά τις αδυναμίες που εμφάνισε ο θεσμός κατά την εφαρμογή του, εν τούτοις είναι αναμφισβήτητη η βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με την προ «Καποδίστρια» εποχή. Αυτό ισχύει και για το νησί της Νάξου.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα ο Δήμος Δρυμαλίας, θεωρώ περισσότερο από βέβαιο ότι το αναπτυξιακό χάσμα ανάμεσα στην πόλη και τα πεδινά χωριά της Νάξου από τη μια και στα ορεινά χωριά από την άλλη θα ήταν σήμερα πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχε υπάρξει ο «Καποδίστριας» και το έργο της δημοτικής αρχής από το 1998 μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, η πολιτεία οφείλει να παρακολουθεί διαρκώς και να αξιολογεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου απατούνται και ενισχύοντας τους αδύναμους κρίκους της «αλυσίδας των μεταρρυθμίσεων». Αυτό πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση του Δήμου Δρυμαλίας.

Επιστρέφοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή, τι πιστεύετε για το βίο της σημερινής κυβέρνησης, με δεδομένη την οριακή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία; Θα είναι σύντομος ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές προς το τέλος, έστω, της τετραετίας;

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει αλλά η ανικανότητά της να εφαρμόσει έστω και κατ’ ελάχιστο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον Ελληνικό Λαό.

Αν η κυβέρνηση είχε επιδείξει στοιχειώδη συνέπεια λόγων και έργων και είχε αποφύγει την εμπλοκή της με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στα σκάνδαλα που ταλαιπωρούν τον δημόσιο βίο της χώρας, δε θα ένιωθε την ανασφάλεια της μικρής αριθμητικής της υπεροχής.

Σήμερα, με όσα διαδραματίζονται γύρω μας, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την διάρκεια του βίου της σημερινής κυβέρνησης. Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο αλλά και τα δείγματα πολιτικής ασυνέπειας του κ. Καραμανλή όλα τα ενδεχόμενα για το χρόνο των εκλογών είναι πιθανά.

Και το Πασόκ; Θα ανακάμψει ή ο κύκλος της εσωστρέφειας που το ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα, θα παραμείνει ανοιχτός;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλα περιθώρια για ομφαλοσκοπήσεις. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί το βηματισμό του. Να κατακτήσει την απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό του με την ειλικρινή «στράτευση» όλων των στελεχών του και την αξιοποίηση τους χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις.

Να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία, ασκώντας σοβαρά δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας παράλληλα σαφή, ρεαλιστική και προοδευτική πρόταση εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να εκφράσει και πάλι την πλειοψηφία των Ελλήνων, που απογοητευμένοι από την καταστροφική νεοδημοκρατική διακυβέρνηση επιζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Το όραμα του ΠΑΣΟΚ για ισχυρή Ελλάδα και δίκαιη κοινωνία θα γίνει σύντομα το όραμα της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Κύριε Ρήγα, όπως στην αρχή αυτής της συνέντευξης, έτσι και στο τέλος θέλω να κλείσουμε με μια ερώτηση που αφορά αποκλειστικά στο πρόσωπό σας. Τα τελευταία χρόνια έχετε επιλέξει να κατοικείτε εκτός «κέντρου» και συγκεκριμένα στη Μύκονο και να κινείστε περισσότερο στη νησιωτική περιφέρεια.Εκτός από τόπος εκλογής, η επιλογή αυτή είναι και τρόπος ζωής;

Από το 1979, μετά το τέλος των πανεπιστημιακών μου σπουδών, εγκατέλειψα την Αθήνα και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά και πολιτικά στην Περιφέρεια και ειδικότερα στις Κυκλάδες.

Η Μύκονος είναι το νησί καταγωγής της συζύγου μου και ως εκ τούτου η αρχική μου αφετηρία για την «πολιτική μου διαδρομή» στη πολιτική σκηνή των Κυκλάδων.

Από τότε όλα τα νησιά των Κυκλάδων είναι «σπίτι μου».

Η ζωή των Κυκλαδιτών έγινε και δικός μου τρόπος ζωής.

Οι χαρές τους χάρες μου, οι αγωνίες τους και τα προβλήματα τους δικές μου έγνοιες και ανησυχίες.

Γνώρισα καλά τους Κυκλαδίτες και με γνώρισαν και αυτοί καλά. Αναπτύχθηκαν μεταξύ μας σχέσεις ειλικρινούς εμπιστοσύνης, φιλίας και σεβασμού.

Η Αθήνα ξαναμπήκε υποχρεωτικά στη ζωή μου εξαιτίας της εκλογής μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όμως οι Κυκλάδες είναι πλέον η ζωή μου ολόκληρη.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την «φιλοξενία» που μου παρέχει το περιοδικό σας και να σας συγχαρώ για το τολμηρό σας εγχείρημα.

Δημιουργήσατε ένα ακόμη βήμα έκφρασης γνώμης και ένα «τραπέζι» διαλόγου, που ελπίζω ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην σύσφιξη των σχέσεων δύο τόπων (Νάξου και Γαλατσίου), στους οποίους ζουν και δημιουργούν χιλιάδες Ναξιώτες.

Δύσκολο αλλά ωραίο εγχείρημα.

Εύχομαι ολόψυχα να είναι επιτυχημένο και βιώσιμο.

Κύριε Ρήγα σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικές δημοσιεύσεις