Συνέντευξη στην Real News: Η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο για μια διαλυτική κρίση της Ευρωζώνης

Συνέντευξη στην Real News: Η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο για μια διαλυτική κρίση της Ευρωζώνης

Συνέντευξη στην Real News και τον δημοσιογράφο Β.Σκουρή παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης:
Κατά κοινή ομολογία η κυβέρνηση περνά δύσκολο διάστημα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει στις δημοσκοπήσεις. Γιατί κ. Παπαδημούλη;
Η εκτόξευση και η σταθεροποίησή μας από το 4% στο 27%, είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί. Ο κόσμος και η συγκυρία «μας τραβά από το μανίκι». Oι πολίτες, που στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν την αδιέξοδη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική, απαιτούν από εμάς να συνεχίσουμε με βήματα προς τα εμπρός. Το στοίχημά μας είναι τριπλό: σαφής αριστερή ταυτότητα,  κυβερνητικό πρόγραμμα και ουσιαστικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ένα ενιαίο κόμμα, ισχυρό, μαζικό, δημοκρατικό.
Τι χρειάζεται συνεπώς να αλλάξετε ή να επισπεύσετε;
Να προχωρήσουμε με τόλμη και ανοιχτά μυαλά στη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, όπως απαιτεί ο κόσμος που μας έδωσε το 27%. Να αφήσουμε πίσω μας τον μικρόκοσμο και τις “παιδικές ασθένειες” του παρελθόντος.
Να αλλάξει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωζώνη ζητά η εσωκομματική αριστερή σας αντιπολίτευση…
Μένουμε συνεπείς σε όσα είπαμε στον ελληνικό λαό στις εκλογές και επαναβεβαιώσαμε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, τον Δεκέμβριο, στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε και με ευρεία πλειοψηφία, σταθερά προσηλωμένος εναντίον των νεοφιλελεύθερων επιλογών, υπέρ της επαναθεμελίωσης της Ευρώπης, για μια μεγάλη πλειοψηφική συμμαχία με πυρήνα τον ευρωπαϊκό νότο, μακριά από το καταστροφικό «δόγμα Μέρκελ». Οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως θεμιτές και σεβαστές. Στο Συνέδριό μας, θα συζητήσουμε ανοιχτά και δημιουργικά. Και όλοι μαζί θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις.
Plan b, ωστόσο, χρειάζεται; Πρέπει να γίνει μια απενοχοποιημένη συζήτηση;
Ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης είναι υπαρκτός καθώς η  εμμονή στο δόγμα Μέρκελ καταστρέφει τον ευρωπαϊκό Νότο και οξύνει τις δομικές στρεβλώσεις της Ευρωζώνης.  Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται αυτό τον κίνδυνο. Έχει προσδεθεί στο άρμα Μέρκελ και δεν μελετά κανένα εναλλακτικό πιθανό σενάριο. Η χώρα μας θα έπρεπε, με ευθύνη της κυβέρνησής της και αξιοποιώντας τα «καλύτερα μυαλά»,  να εξετάζει και να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει, με σχέδιο και συμμαχίες, μια διαλυτική κρίση της Ευρωζώνης, που κανείς δεν αποκλείει πλέον. Εμείς πάντως το κάνουμε, με σοβαρότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Ένα από τα βασικά διλήμματα επίσης είναι οι κυβερνητικές συμμαχίες. Κυβέρνηση της Αριστεράς με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων, στην οποία θα χωρούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;
Οι συσχετισμοί αλλάζουν γρήγορα και στην κοινωνία και στην πολιτική. Ας μη προτρέχουμε. Προέχει το πρόγραμμα και η εντολή του λαού στις κάλπες, που δεν νομίζω ότι θα αργήσουν και πάρα πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πετύχει, με τη συνεπή του στάση, μέσα και έξω από τη Βουλή, να μετουσιώνει την αντιμνημονιακή αγανάκτηση σε ισχυρό πολιτικό ρεύμα και κορμό της μόνης  εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται πρωτίστως να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερων  πολιτών. Να ενισχύει στην καθημερινή πράξη τη συσπείρωση πριν απ’ όλα των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς. Είναι πολύ πιθανόν να είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών. Όμως, ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε, με βάση το πρόγραμμά μας και την αναζήτηση αξιόπιστων προσώπων, ευρύτερες συμμαχίες. Στόχος η δημιουργία μιας ισχυρής κυβέρνησης λαϊκής πλειοψηφίας, με κορμό την Αριστερά, αλλά με ευρύτερη σύνθεση  και  χαρακτηριστικά εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.
Τις εξελίξεις στο ΚΚΕ πώς τις κρίνετε; Είστε πιο κοντά στους διαφωνούντες;
Δυστυχώς σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και καθολικής επίθεσης κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, η ηγεσία του ΚΚΕ έχει επιλέξει την περιχαράκωση και τη μοναχική πορεία. Συκοφαντεί και ενοχοποιεί τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις που ξεφεύγουν από τα στενά και συντηρητικά ιδεολογικά του πλαίσια, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της επιρροής του, που εκφράστηκε και εκλογικά.
Είμαστε ανοιχτοί για συμπόρευση με όλες τις αριστερές, οικολογικές και προοδευτικές δυνάμεις αλλά και προσωπικότητες, που γεννά η κρίση και οι ανακατατάξεις που προκαλεί,  ενάντια σε αυτή την καταστροφική πολιτική. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει στον τόπο μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας, κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό την Αριστερά, που θα σταματήσει τον κατήφορο και θα αναλάβει το δύσκολο έργο  της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της κοινωνικής ανόρθωσης.
Πολλοί ισχυρίζονται πως παράλληλα με την εσωκομματική δημοκρατία απαιτείται ένα πιο ισχυρό κέντρο εξουσίας. Συμφωνείτε;
Αυτό που προέχει και επείγει είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου, δημοκρατικού, ισχυρού κόμματος της Αριστεράς. Με σαφή φυσιογνωμία, στρατηγικούς και προγραμματικούς στόχους. Η εκλεγμένη συλλογική ηγεσία του νέου ενιαίου  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα προκύψει από το Συνέδριό μας,  πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρή.
Πολλοί επίσης εκτιμούν πως και μετά το Συνέδριο οι συνιστώσες θα μετατραπούν σε τάσεις. Δεν θα αλλάξουν και πολλά….
Το ζητούμενο είναι η ουσιαστική ενοποίηση και όχι η «μεταμφίεση» και διαιώνιση της σημερινής μεταβατικής κατάστασης. Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία ήταν ανέκαθεν η δύναμη της δικής μας Αριστεράς και η δυσκολία σύνθεσης, η αδυναμία της. Πρέπει να αφήσουμε πίσω  λάθη, ομαδοποιήσεις και  «στοιχίσεις» του παρελθόντος. Να διαμορφώσουμε μια ισχυρότερη συλλογικότητα, ενότητα και δημοκρατία,  προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που υπηρετούμε. Ο νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  θα είναι σύγχρονος, δημοκρατικός αλλά και ενιαίος. Όχι  πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός.

Σχετικές δημοσιεύσεις