“Ζακυνθινή Παραδοσιακή Κουζίνα“- Μαρία Φιορεντίνου

Γράφει η Μαρία Φιορεντίνου

“Μοσχοβολάει το κλίμα σου ω φιλτάτη πατρίς μου και ευωδιάζει το πέλαγος από την μυρωδία των χρυσών κίτρων.

” Α. Κάλβος

Η Ζακυνθινή γη, είναι ευλογημένη. Εάν, κάποιος, θα ήθελε να δει, πως είναι ο παράδεισος, δεν του μένει παρά να επισκεφτεί και να καθίσει για ένα διάστημα στο νησί. Θα έχει τότε την ευκαιρία, να παρατηρήσει τις φυσικές ομορφιές, με τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου, ανάμεσα σε κρυστάλλινες ακρογιαλιές και λιμανάκια, όπου οι αποχρώσεις της θάλασσας ξεκινούν από το ανοιχτό γαλάζιο και καταλήγουν στο πράσινο, μέσα από εύφορες πεδιάδες, φορτωμένες από ελιές και αμπελώνες, αλλά και την αντίθεσή τους, από κατάφυτα βουνά, αγκαλιασμένα από πουρνάρια, σχίνους, κουμαριές, μυρτιές και πεύκα, που όλα αυτά, τα περιβάλλει, το λαμπρό φως του ήλιου, αναδεικνύοντάς τον, ως τον μεγαλύτερο ζωγράφο της φύσης.

Συγχρόνως, να μπορέσει να αισθανθεί, τις μυρωδίες και τα αρώματα από μπουγαρίνια και γραντούκες, που σε κάνουν ερωτεύσιμο, ακόμα περισσότερο, ακούγοντας μία αρέκια ή καντάδα.Αλλά, και να γευθεί τους καρπούς της, όπου αιώνες τώρα, γενιές και γενιές μέσα από αυτούς, επιβίωσαν και μεγαλούργησαν οι κάτοικοι του νησιού, όπου σήμερα εξακολουθούν να είναι εκτός από τον τουρισμό ο δευτερογενής οικονομικός παράγοντας του νησιού.

Μέσα από τους καρπούς της Ζακυνθινής γης, ξεχωρίζει κάποιος, το παρθένο ελαιόλαδο από κορωνέϊκη και ντόπια ελιά, την σταφίδα την μαύρη, που δίκαια την αποκαλούν ως το “διαμάντι του Ιονίου”, με μεγάλη θρεπτική αξία και τα δύο αυτά προϊόντα. Το φημισμένο, κεχριμπαρένιο κρασί, με σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου “βερντέα”, καθώς και το κόκκινο κρασί από σταφύλι Αυγουστιάτη.

Όλα αυτά τα προϊόντα μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και από άλλους παραγωγούς. Το περίφημο, λαδοτύρι ντόπιο, από γάλα πρόβειο, το οποίο συνοδεύει τις τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού. Τα ξακουστά Μπελουσιότικα κρεμμύδια, που είναι καυστικά ελαφρώς και το βάρος του βολβού κυμαίνεται από μισό έως ενάμισυ κιλό, αλλά και το αρωματισμένο μέλι της από θυμάρι, ρείκια ή άνθη.

Επίσης, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά ιδιαίτερα του Πάσχα, βρίσκει κανείς το “σαρτσουτσούνι“ χοιρομέρι δηλ. παστό, του οποίου η παρασκευή, χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Δεν θα παραλείψουμε τα πλέον φημισμένα γλυκίσματα του νησιού, όπως είναι το μαντολάτο, ένα παραδοσιακό αμυγδαλωτό γλυκό, το οποίο προσφέρεται σε γάμους και βαφτίσια, αλλά και κατά την περίοδο των Απόκρεω, του οποίου η παρασκευή θέλει ειδική τέχνη, προερχόμενη από την Βενετία, καθώς και οι μάντολες και οι παντόλες.

Επίσης, το παστέλι και η φιτούρα που βάση της έχει το σιμιγδάλι και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, τα οποία συναντά κανείς περισσότερο στα πανηγύρια.Είναι, άξιο αναφοράς, ο συμβολισμός της ζυμωμένης κουλούρας με ζάχαρη και μπαχαρικά, όπου κόβεται την παραμονή των Χριστουγέννων σε κάθε Ζακυνθινό σπίτι, μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο έθιμο.

Έτσι, η κ. Μαρία Φιορεντίνου, παρασυρμένη από τις ευωδίες και τις γεύσεις του νησιού της, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αναμνήσεις ζωής, ασχολήθηκε στην έρευνα πάνω από μία δεκαετία, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, αναδεικνύοντας μέσα από αυτές, τα τοπικά προϊόντα του νησιού, με απώτερο σκοπό να καταγράψει τα ήθη και έθιμα, μεταφέροντάς τα στις νεότερες γενιές, αλλά και στη διατήρηση και συνέχιση της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Έτσι, εξέδωσε έναν τόμο πολυτελή, περίπου πεντακοσίων σελίδων, με τίτλο “Ζακυνθινή Παραδοσιακή Κουζίνα“ και με υπότιτλο “Μεσογειακή διατροφή- Λαογραφία- Τέχνη- Πολιτισμός“.

Το βιβλίο διατίθεται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, καθώς και στα τοπικά, αλλά και από την ίδια.

Η διεύθυνσή της συγγραφέως είναι: Άγιος Δημήτριος, Ζάκυνθος, τηλ. 6944865348

Σχετικές δημοσιεύσεις