Τ’Αη Γιαννιού στην Απείρανθο της Νάξου στις 23/6ου

Ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος “ΑΠΣ τα Φανάρια” διοργανώνει την Πέμπτη κατά τις 8 το βραδάκι στις 23 Ιουνίου στ’ Απεράθου, το πανηγύρι τ΄ Αη- Γιαννιού του Κλίδωνα.

Το έθιμο κατά το οποίο καίγονται τα στεφάνια του Μάη και φρύγανα μαζί, αναβιώνει τα τελευταία χρόνια στην Απείρανθο συγκεντρώνοντας κόσμο απ όλο το νησί. Μικροί-μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, πηδούν μέσα από τις φλόγες ενώ όλοι μαζί τραγουδούν:”Ψήλοι ψήλοι κάβγουνται κι Αη – Γιάννης έρχεται.

“Υποτίθεται ότι καίμε τους ψήλους που έχουμε πάνω μας… Στο μεταξύ, οι άνδρες έχουν περάσει από 3 πηγάδια συγκεντρώνοντας το αμίλητο νερό, το οποίο χρησιμοποιούν οι γυναίκες στη ζύμη για μονοίριστο (μία μεγάλη τηγανίτα από αλεύρι που γεμίζει το τηγάνι) με ίση ποσότητα αλατιού με αλεύρι (π.χ μία κούπα αλεύρι μία κούπα αλάτι…) το τρώνε οι ανύπανδρες κοπέλες και τη νύχτα θα φωνάξουν στο όνειρο τους το όνομα κάποιου που θα έρθει να τους προσφέρει νερό να ξεδιψάσουν…

Το όνομα αυτού που θα παρουσιασθεί να προσφέρει το νερό θα είναι και αυτό που θα παντρευτούν σύμφωνα πάντα με την παράδοση. Ο τοπικός Σύλλογος υπόσχεται εκπλήξεις και κεραστικά για τους επισκέπτες οι οποίοι θα μπορούν να θαυμάσουν ένα ορεινό Κυκλαδίτικο παραδοσιακό οικισμό, μοναδικό στην αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική του παράδοση.

Ο συνεταιρισμός γυναικών, η βιβλιοθήκη και η επίσκεψη στα 5 Μουσεία του χωριού θα γεμίσουν τις ώρες του κάθε επισκέπτη και θα τον συναρπάσουν. Στο χωριό κυκλοφόρησε ήδη και το σχετικό κοτσάκι: Που ανενεώνει ο Σύλλογος το κάψιμο τω ψύλω.

Καλή μας αντάμωση στην Απείρανθο!

Μανώλης Χατζηπέτρος

Σχετικές δημοσιεύσεις