Τα πόδια μας προειδοποιούν, προσοχή!

Το σημείο του σώματος που καταπονείται περισσότερο από όλα, είναι τα πόδια μας καθώς κουβαλούν όλο μας το βάρος

και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας σε όποια κίνηση και αν κάνουμε.

Τα πόδια σας, διαμαρτύρονται και σας  προειδοποιούν για τη συνολική υγεία του οργανισμού:

•    Πρηστήκανε τα πόδια σας
 Πιθανόν είναι μία προσωρινή ενόχληση που προκαλείται από την ορθοστασία ή την ακινησία, όταν όμως το πρήξιμο των ποδιών δεν υποχωρεί   μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, σε προβλήματα στο λεμφικό σύστημα ή στην ύπαρξη θρόμβου, σε νεφρικές διαταραχές ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

•    Πονάνε τα πόδια σας
Μετά από μία δύσκολη μέρα νιώθετε τα πόδια σας να πονούν και πιστεύετε πως φταίνε τα ψηλά παπούτσια σας. Σίγουρα τα καταπονείτε γιατί δεν είναι η σωστή στάση του σώματος αυτή που δίνουν τα ψηλά παπούτσια αλλά κάντε μια ακτινογραφία, ίσως ο πόνος να οφείλεται σε ένα κάταγμα σε κάποιο κόκκαλο από άσκηση, τρέξιμο, ή εξασθένηση των οστών λόγω οστεοπόρωσης.

•    Πονάνε οι φτέρνες σας
Πονάτε όταν ξυπνάτε, πατώντας το πόδι πονάει το οστό της πτέρνας; Πιθανόν να είναι αρθρίτιδα, να φταίει η έντονη άσκηση ή τα παπούτσια δεν εφαρμόζουν καλά και την πιέζουν ή έχετε τενοντίτιδα. Στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει φλεγμονή, κάταγμα ή όγκος στο οστό  ή planta faciitis, φλεγμονή του πελματιαίου ιστού.

•    Έχετε κρύα πόδια
Τα πόδια σας είναι διαρκώς κρύα; Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος που πολλές φορές σχετίζεται με το κάπνισμα, τον διαβήτη, την αναιμία, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τα καρδιακά προβλήματα.

•    Έχετε χρωματιστά δάχτυλα
Αυτό σημαίνει ότι πάσχετε από το σύνδρομο Raynard και μπορεί να παρατηρήσετε τα δάχτυλά σας να αλλάζουν απόχρωση σε άσπρη, μετά σε μπλε , σε κόκκινη και να επανέρχονται πάλι στο φυσιολογικό. Το σύνδρομο αυτό μπορεί επίσης να συνδέεται με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύνδρομο Sjögren ή προβλήματα θυρεοειδούς.

•    Σέρνετε τα πόδια σας
Ένα ελαφρύ σύρσιμο των ποδιών είναι ίσως το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος με αίτιο την αργή απώλεια της φυσιολογικής αίσθησης στα πόδια που προκαλείται από κάποια περιφερειακή νευρική βλάβη και συνδέεται με τον διαβήτη,  ή σε κάποια μόλυνση, ή σε ανεπάρκεια βιταμινών και σε αλκοολισμό.

•    Τα πόδια σας καίνε
Μιλάμε για το πόδι του αθλητή από ανεπάρκεια Βιταμίνης Β. Η αίσθηση καψίματος στα πόδια είναι συνηθισμένη στους διαβητικούς, σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες νεφρικές παθήσεις, από κακή κυκλοφορία στα πόδια ή από υποθυρεοειδισμό.

•    Παρατηρείτε αλλαγή στο σχήμα των δακτύλων
 Τα νύχια γίνονται πιο στρογγυλά και καμπυλώνουν προς τα κάτω. Αυτό οφείλεται σε πάθηση των πνευμόνων, σε καρδιακές παθήσεις, ηπατικές και πεπτικές διαταραχές ή ορισμένες μολύνσεις. Ονομάζεται πληκτροδακτυλία.

•    Πονάει το μεγάλο σας δάκτυλο
 Η οστεοαρθρίτιδα είναι επίσης ένας από τους ενόχους για την κατάσταση αυτή. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί πόνο στο μεγάλο δάκτυλο που συνήθως συνοδεύεται από κοκκινίλα και πρήξιμο, ή αναπτύσσεται μία επώδυνη άκανθος στο οστό.

•    Έχετε φαγούρα στα πόδια
Σίγουρα μία μόλυνση από μύκητα την έχει προκαλέσει, η σε αντίδραση σε κάποιο χημικό προϊόν περιποίησης, κακής ποιότητας παπουτσιών ή πλαστικές κάλτσες με αποτέλεσμα   κοκκινίλα ή εμφάνιση ξηρών περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να μιλήσει διαφορετικά για να μας προειδοποιήσει για κάθε τι που το ταλαιπωρεί και κινδυνεύει η υγεία μας, γι αυτό μας μιλά έχει την δική του «συμπτωματική γλώσσα» και μας προειδοποιεί!

Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Δημοσιογράφος
www.emvolos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις