Πόλεμος για τα ψηλά τακούνια

Στη  Βρετανία οι Συνδικαλίστριες θέλουν να καταργήσουν τη Δικτατορία τους που είναι τα «ψηλά τακούνια»

 

Μετά τη μάχη για την ισότητα των μισθών, άρχισε ο αγώνας για την ισότητα των παπου­τσιών: Τα ψηλά τακούνια, υποστηρίζουν οι Βρετανοί συνδικαλιστές, συνιστούν απειλή για την υγεία των εργαζόμενων γυναικών. Το ασθενές φύλο όμως έχει τις ενστάσεις του. Οι γυναίκες εργαζόμενες, Πωλήτριες, διευθυντικά στελέχη, δικηγό­ροι, αεροσυνοδοί και σε άλλους κλάδους ακολουθούν τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες τα ψηλοτά­κουνα.

 

 

 

 

 

Η ποδίατρος Λόρεν Τζόουνς τάχτηκε στο πλευρό των συνδηκάτων για την μεγάλη τους επανάσταση, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος μιας ορθο­πεδικής κατάρρευσης. «Δεν πρόκειται για ένα ασήμαντο θέμα. Οι γυναίκες που υποχρεώνονται να φορούν στη δουλειά τους ψηλά τακούνια κινδυνεύουν από τραυματισμούς στα γόνατα και τους αστραγάλους, από παραμόρφωση των

δακτύλων και προβλήματα στη μέση και την πλάτη», τόνισε σε ένα συνέδριο, φο­ρώντας ένα ζευγάρι ίσια παπούτσια. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν μαζί της και υιοθέτησαν ένα κείμενο στο οποίο ανα­φέρεται: «Τα ψηλά τακούνια μπορεί να είναι καλά για τις πασαρέλες του Χόλιγουντ, αλλά είναι εντελώς ακα­τάλληλα για κάθε μέρα στο εργα­σιακό περιβάλλον». Όμως ο Καναδός καθηγητής Μάρκετινγκ Γκαντ Σάαντ, επισημάνει πως «μπο­ρούμε κάλλιστα να μιλάμε για το ισχυρότερο αφροδισιακό που επι­νοήθηκε ποτέ». Τα ψηλά τακούνια δί­νουν γοητεία και η γοητεία προσφέρει δύναμη σε ένα ανδροκρατούμενο εργα­σιακό περιβάλλον. Ενώ η Νάντιν Ντόρις, βουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών δήλωσε ότι φοράει ψηλά τακούνια επειδή είναι κοντή και πρέπει να στέκεται στο ύψος των ανδρών συναδέλφων της. Η σκληρή απάντηση στην πολιτικό ήρθε από τη Μαίρη Τέρνερ, πρόεδρο του συν­δικάτου GΜΒ: «Εάν πρέπει να φοράς ακριβά ψηλοτάκουνα για να αρθείς στο ύψος των συναδέλφων σου, τότε λυπάμαι για σένα», δήλωσε και αρνήθηκε να πάρει «μαθήματα από βουλευτές των Τόρις που στέλνουν τα δικαιώματα των γυναικών δεκαε­τίες πίσω». Η βουλευτής πάντως επέ­μεινε: «Δεν μιλάω ως μέλος των Τόρις, αλλά ως μια από τις εκατομ­μύρια γυναίκες που τους αρέσουν τα

ψηλά τακούνια. Οι ποδίατροι έχουν υποχρέωση να προειδοποιούν για τους κινδύνους και οι γυναίκες το δικαίωμα να επιλέγουν».

Σήμερα σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναί­κες αγοράζουν παπούτσια γνωρίζοντας ότι δεν χωράνε στο πόδι τους, σύμφωνα με Βρετανική δημοσκόπηση και το 37% των γυναικών θα φορέσει άβολα παπού­τσια αρκεί να είναι στη μόδα, ενώ το 80% των γυναικών δήλωσε ότι υποφέρει από προβλήματα στα πόδια. Η Lorraine Jones, από την Ιατρική ένωση που ασχολήθηκε με την έρευνα, δήλωσε: «Πολλοί από εμάς είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε μία αγορά που την θεωρούμε ευκαιρία ή στις τελευταίες τάσεις που επιβάλλει η μόδα. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αγοράζοντας ακατάλληλα παπούτσια για τα πόδια μας, καταλήγουμε να ταλαιπωρούμαστε και να βάζουμε τη υγεία μας σε κίνδυνο».

Παρόλο που τα γυναικεία παπούτσια με ψηλό τακούνι θεωρούνται ότι κάνουν κακό στα πόδια, τα επίπεδα παπούτσια όπου το πόδι γλιστράει μπροστά, είναι ο βασικός ένοχος για τους πόνους στα δά­χτυλα. Ενώ τα χειρότερα για τα πόδια είναι τα «court» γυναικεία παπούτσια που είναι κλειστά, πολύ στενά για τα δά­χτυλα και δεν παρέχουν στήριξη για το πόδι.

Η Jones είπε ότι πολλές γυναίκες φορούν λάθος μέγεθος παπούτσια καθημερινά

χωρίς να το γνωρίζουν και συμπληρώνει

« Είναι σημαντικό να φοράμε το σωστό νούμερο και να επιλέγουμε τα κατάλληλα παπούτσια ανάλογα με την κάθε δραστηριότητα που κά­νουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φοράμε μοντέρνα παπού­τσια ή ψηλοτάκουνα αλλά ότι πρέπει να δούμε έναν ειδικό αν κάτι μας ενοχλεί».

Αλλά, όπως έγραψε στο μπλογκ της η βουλευτής των Τόρις, «οι άνδρες έχουν δολοφονικό ένστικτο, εμείς έχουμε δολοφονικά τακούνια. Εάν θέλετε να μάθετε πώς σκοτώνουν, απλώς προσπαθήστε να μας τα βγά­λετε».

Λίγες γυναίκες μπορούν να αντιστα­θούν στα ψηλά τακούνια και λίγοι άνδρες μπορούν να αγνοήσουν το θέαμα, παρόλα αυτά οι ειδι­κοί προειδοποιούν ότι οι γυναίκες εμφανίζουν με το πέρασμα των χρό­νων διπλάσια προ­βλήματα στις αρθρώσεις τους από τους άν­δρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις