Γιατρoί Χωρίς Σύνορα και πρόσφυγες Τουαρέγκ

Από τις αρχές Ιανουαρίου, περίπου 57.000 πρόσφυγες από το Μάλι έχουν καταφθάσει στον προσφυγικό καταυλισμό Μπέρα στη Μαυριτανία.

Καταγράφεται σταθερή αύξηση του αριθμού των προσφύγων, από 200 αφίξεις στις 5 Απριλίου στις 1.500 σήμερα σε καθημερινή βάση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανταποκρίνονται σε αυτή τη μαζική εισροή μεταναστών ενισχύοντας τις δραστηριότητές τους και παρέχοντας επείγουσα ιατρική βοήθεια στην περιοχή όπου η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Πρόσφυγες Τουαρέγκ
Η διαμάχη μεταξύ του στρατού του Μάλι, του κινήματος Τουαρέγκ και άλλων ένοπλων ομάδων αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Φασάλα, στη Μαυριτανία, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μάλι. «Η παρουσία ενόπλων και η πολιτική αβεβαιότητα στο Μάλι προκαλεί φόβο και πανικό στον πληθυσμό», δήλωσε η Elisabetta Maria Faga, συντονίστρια προγράμματος. Οι πρόσφυγες είναι κυρίως οικογένειες από την περιοχή Τιμπουκτού. «Καταφθάνουν εδώ εξουθενωμένοι μετά από διήμερο ταξίδι με φορτηγό».

Υποστηρίζοντας τοπικές δομές υγείας
Στο στρατοπέδο Μπέρα, στην καρδιά της περιοχής Σαχέλ και σε απόσταση έξι ωρών από το πλησιέστερο νοσοκομείο παραπομπής ασθενών στη Νέμα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και υπηρεσίες μητρικής υγείας σε πρόσφυγες καθώς και ιατρική φροντίδα σε υποσιτισμένα παιδιά. Η οργάνωση βοηθά επίσης το ντόπιο πληθυσμό υποστηρίζοντας δομές υγείας στην περιοχή. «Πολλοί υποφέρουν από αναπνευστικές λοιμώξεις και διάρροια επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες και συχνές ανεμοθύελλες», δήλωσε ο Jean-Paul Jemmy, ιατρικός συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ανθρωπιστική παρέμβαση
Όσο αυξάνει ο αριθμός των προσφύγων, τόσο μεγαλώνει η πίεση προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στον καταυλισμό. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 100 κοινόχρηστα αποχωρητήρια για 57.000 πρόσφυγες και μόλις 9 λίτρα νερό για κάθε άτομο τη μέρα. Οι συνθήκες αυτές βρίσκονται πολύ πιο κάτω από το επιτρεπτό ανθρώπινο όριο που προβλέπει 20 λίτρα νερό ανά άτομο καθημερινά, και μια τουαλέτα για κάθε 20 άτομα. «Αναμένουμε 20 χιλιάδες ακόμα πρόσφυγες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Λόγω αυτής της συνεχούς εισροής προσφύγων, πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά παρέχοντας επείγουσα βοήθεια. Πρέπει να παρέχουμε επαρκείς εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας, ύδρευσης και υγιεινής και να ενισχύσουμε συνολικά την επείγουσα ιατρική βοήθεια», συμπλήρωσε ο Jean-Paul Jemmy.

Από το Φεβρουάριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προσφέρει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στη Φασάλα και την Μπέρα (Μαυριτανία), ενώ έχουμε ανταποκριθεί στις ιατρικές ανάγκες των προσφύγων από το Μάλι που εγκαταστάθηκαν στο Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο. Η οργάνωση δραστηριοποιείται επίσης στο βόρειο Μάλι (Τιμπουκτού, Γκάο, Κιντάλ και Μόπτι), όπου παρέχει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε άτομα που έχουν εκτοπιστεί από τη βία.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
www.msf.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Πασχούλα,Υπεύθυνη Τύπου Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Τηλ. 210 5 200 500 (εσωτ.109), 6936 699 142

Σχετικές δημοσιεύσεις