“Προσπάθεια για αξιοποίηση της ναξιακής σμύριδας”

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλη Μαργαρίτη, ολοκληρώθηκε η αποστολή δοκιμαστικού φορτίου 20 τόνων σμύριδας από την αποθήκη της Μουτσούνας, προς θυγατρική στην Ολλανδία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ.

Σκοπός της μεταφοράς, να υποβληθεί σε έλεγχο ποιότητας και ομοιογένειας προκειμένου να αξιολογηθεί για παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας, με στόχο την αγορά μεγάλης ποσότητας κάθε χρόνο από τους Ολλανδούς Επιχειρηματίες. Τα αποτελέσματα, αναμένεται να είναι έτοιμα τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ως γνωστόν, η περιεκτικότητα της σμύριδας σε κορούνδιο, τριοξείδιο του αργιλίου (Al2O3), είναι αυτή που καθορίζει και την ποιότητά της. Απ’ όσο πληροφορηθήκαμε, οι προσπάθειες του δημάρχου, είχαν ξεκινήσει από τη στιγμή που ανέλαβε. Αν πάντως, η αξιολόγηση είναι θετική και δεν θεωρηθεί ασύμφορο στοιχείο το κόστος της μεταφοράς της σμύριδας, τότε οπωσδήποτε για τα έξι σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου θα ξεκινήσει μια νέα εποχή, αφού για περισσότερα από 25 χρόνια, ουδείς ούτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, προσπάθησαν ουσιαστικά για την αξιοποίηση των τόννων σμύριδας που εξορυσσόταν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη 12 Απριλίου 2011, μετά από πολύμηνες προσπάθειες του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κου Μανόλη Μαργαρίτη ολοκληρώθηκε η αποστολή δοκιμαστικού φορτίου 20 τόνων σμύριδας από την αποθήκη της Μουτσούνας, προς θυγατρική στην Ολλανδία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ.  

Το δοκιμαστικό αυτό φορτίο σμύριδας που αγόρασε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, θα υποβληθεί σε έλεγχο ποιότητας και ομοιογένειας προκειμένου να αξιολογηθεί για παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας, με στόχο την αγορά μεγάλης ποσότητας κάθε χρόνο από τους Ολλανδούς Επιχειρηματίες.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθήσει  το Ναξιώτικό σμυρίγλι στην αγορά και να προκαλέσει εκ νέου το ενδιαφέρον των πιθανών αγοραστών, καθώς η εμπορία και η εξαγωγή της σμύριδας από τη Νάξο έχει σταματήσει για περισσότερο από 25 χρόνια.

Σχετικές δημοσιεύσεις