Greenpeace: Οι παράκτιοι ψαράδες γίνονται μια φωνή

Οι παράκτιοι ψαράδες διεκδικούν ενωμένοι την αλλαγή στην πορεία της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής.

 

Παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποτελέσει η βιώσιμη, παράκτια και χαμηλής έντασης αλιεία το επίκεντρο της τρέχουσας μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΛΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ψαράδες που εκπροσωπούν δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς συλλόγους παράκτιων αλιέων και χιλιάδες θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με την αλιεία, συγκεντρώθηκαν στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παράκτιων Αλιέων και υιοθέτησαν μία κοινή διακήρυξη1 που προωθεί ένα νέο όραμα για την ευρωπαϊκή αλιεία. Η διακήρυξη θα παραδοθεί επίσημα αυτή τη βδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Προεδρία του Συμβουλίου.
 
Τα αλιευτικά σκάφη των παράκτιων ψαράδων αποτελούν το 80% του αλιευτικού δυναμικού της Ευρώπης, εδώ και δεκαετίες όμως η πλειονότητα των ποσοστώσεων και των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη που σε πολλές περιπτώσεις επιταχύνουν με τη δραστηριότητά τους τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή των θαλασσών μας. Πάνω από 60% των ιχθυαποθεμάτων στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη σε κατάσταση υπερεκμετάλλευσης3. Οι εθνικές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που θα έπρεπε να προωθούν τα συμφέροντα του τομέα στις Βρυξέλλες, τώρα απειλούν με τη στάση τους να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα την τελευταία ευκαιρία για μια βιώσιμη αλιεία στην Ευρώπη.
 
Τόσο η παράκτια αλιεία όσο και η θάλασσα στην οποία βασίζεται, έχουν υποφέρει σημαντικά μετά από χρόνια αδιαφορίας. Για αυτό η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που συμβαίνει μία φορά ανά δεκαετία είναι μία μοναδική ευκαιρία για να:

•    Διασφαλιστεί ότι αυτοί που ψαρεύουν βιώσιμα θα μπορούν να συνεχίσουν να Ψαρεύουν.
•    Ευθυγραμμιστεί ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών με τα διαθέσιμα ιχθυαποθέματα, ενώ θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην παράκτια και χαμηλής έντασης αλιεία.
•    Τερματιστούν οι επιζήμιες επιδοτήσεις και οι μη βιώσιμες και καταστροφικές πρακτικές.
•    Αποκατασταθεί η υγεία των θαλασσών μας στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

«Η θάλασσα δεν είναι βιομηχανία. Έχει τους δικούς της κανόνες. Αν συνεχίσουμε να παίρνουμε από τη θάλασσα περισσότερα ψάρια από όσα είναι βιώσιμο, η θάλασσα και μαζί της η αλιεία θα χρεοκοπήσουν. Η παράκτια αλιεία φέρνει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες από την καταστροφική αλιεία. Σε εποχές κρίσης, οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνουν την υπεύθυνη αλιεία αντί να σπαταλούν χρήματα σε αυτούς που βγάζουν περιούσιες από την υπεραλίευση», είπε ο Δημήτρης Ζάννες, παράκτιος ψαράς από το Νότιο Αιγαίο.
 
“Θέλουμε η κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας να είναι υγιείς θάλασσες με λιγότερη αλλά καλύτερη αλιεία. Μέχρι τώρα, η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων δεν αγγίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της αλιείας. Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα στους υπουργούς και εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να αγνοείτε τους νόμους της φύσης, την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και το ρόλο της παράκτιας αλιείας. Μόνο όταν αυτό σας γίνει συνείδηση θα μπορέσει η Ε.Ε. να επαναφέρει στη σωστή πορεία τη διαδικασία αναθεώρησης,» είπε η Anne-Marie Vergez, ψαράς μπακαλιάρου από τη Γαλλία.
 
Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση, η αλιεία μαζί με τον τουρισμό αλληλοστηρίζονται και επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν σε τόπους που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων και η στήριξη της παράκτιας αλιείας μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.
Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη, εν μέσω οικονομικής κρίσης:
•    Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, μετά και από τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Σπιλάνη, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
•    Να στηρίξει τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων και την προώθηση επιλεκτικών, χαμηλής έντασης, μη καταστροφικών πρακτικών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Ζάννες, μέλος του Medarnet στην Ελλάδα και πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας παράκτιων αλιέων Ν. Αιγαίου: +30 6945370512

Σχετικές δημοσιεύσεις