Ψυχολογικό κραχ φέρνει η κρίση

Ψυχολογικό κραχ φέρνει η κρίση

 

 

 

Αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις, τα αποτελέσματα της διόγκωσης των χρεών, της ανεργίας και του θολού τοπίου για το μέλλον

Πηγή: Εφημερίδα VETO

 

 

 

Τη ψυχική ισορροπία των Ελλήνων φαίνεται να διαταράσσει η οικονομική κρίση, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν στο ντιβάνι του ψυχολόγου αναζητώντας στήριξη για τις δυσμενείς συνθήκες και την έλλειψη σταθερότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωη. Οι μελέτες σε τοπικό επίπεδο δείχνουν ότι το 12% του συνόλου του πληθυσμού πάσχει από ψυχικές ασθένειες, ενώ η αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις μισθών αλλα και τα χρεη εντείνουν επικίνδυνα την κατάθλιψη και τις αυτοκτονικές τάσεις.
Παγκόσμια Ημέρα
Παρότι ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί επίσημα στατιστικά στοιχεία για το μέγεθος επίδρασης των οικονομικών προβλημάτων στην ψυχική υγεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκοσμία Ημέρα Ψυχικής Υγείας, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου κάνοντας λογο για την επιδημία ψυχικών διαταραχών, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και στη χώρα μας.
Πρόσφατες έρευνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά τα 154 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2020 η ψυχική νόσος θα είναι η δεύτερη αίτια θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γεωργίου Χριστοδούλου, η πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 10 – 25% για τις γυναίκες και στο 5 – 12% για τους άνδρες, ενώ σε ανθρώπους που πάσχουν από ένα χρόνιο σωματικό νόσημα η πιθανότητα αυτή ανεβαίνει στο 25 – 33%. Ο ίδιος τονίζει, μάλιστα, ότι εν μέσω κρίσης υπάρχει σημαντική αύξηση τωv κλινικών περιστατικών που παρουσιάζονται καθημερινά, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη καταμετρηθεί επισήμως. Παρόμοια εικόνα έχει και ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος διαχειρίζεται πάνω από 400 περιστατικά βαριών ψυχιατρικών καταστάσεων ετησίως. «Η κατάθλιψη σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος “depression” (κατάθλιψη) σημαίνει βαθιά οικονομική κρίση λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό της επίδρασης θα φανεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
«Έκτακτα τραύματα»
Από τη μεριά του, ο ψυχίατρος Μανώλης Μυλωνάκης, τους τελευταίους μήνες διακρίνει σημανρική αύξηση στα περιστατικά αντιδραστικής κατάθλιψης που προκύπτουν εξαιτίας έκτακτων γεγονότων. «Ένα αστροπελέκι της ζωής, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, σημαντικού περιουσιακού στοιχείου ή της ίδιας της εργασίας υποβιβάζουν ταχύτατα τη διάθεση. Αυτά τα έκτακτα ψυχυτραυματικά είναι αυτό που εννοεί ένας παλαιότερος όρος της Ψυχιατρικής ως αντιδραστική κατάθλιψη. Τέτοιου τύπου ψυχικές διαταραχές συμβαίνουν το τελευταίο δεκάμηνο στην πατρίδα μας και οφείλονται στη μείωση των εισοδημάτων» αναφέρει στο VETO.
Γραμμή υποστήριξης
Την ίδια στιγμή, η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) του Οργανισμού Κλίμακα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνει δραματική άνοδο των αυτοκτονικών τάσεων τον τελευταίο χρόνο. «Από τα 30 τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε ημερησίως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό προέρχεται από ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω οικονομικών προβλημάτων λέει ο ψυχολόγος Αρης Βιόλατζης επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2010 τα τηλεφωνήματα ατόμων που σκέφτηκαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους υπερδιπλασιάστηκαν. Τα προβλήματα ανεργίας και επαγγελματικής ανασφάλειας αυξάνουν κατακόρυφα το άγχος και την κατάθλιψη» προσθέτει.

Γνώμη Του Δημ. Μπούκουρα*

Με την ανασφάλεια εγκαθίσταται ο πανικός
ΠΟΛΛΕΣ μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη οικονομικής ασφάλειας, η απότομη μείωση του εισοδήματος και η απώλεια θέσεων εργασίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και επιφέρουν σημαντική αύξηση ψυχικών διαταραχών, οπως είναι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού, οι ψυχοσωματικές διαταραχές και τελικά και οι αυτοκτονικοί ιδεασμοί. Επίσης παρατηρούμε αυξημένα προβλήματα εθισμού και εξάρτησης σε τοξικές ουσίες, αυξημένη κατανάλωση καπνού και αλκοόλ. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι οι αυτοκτονίες είναι πιο συχνές σε ανέργους και γενικότερα σε χαμηλά κοινωνικά επίπεδα παρά σε εργαζόμενους. Η αύξηση της ανεργίας κατα 3% συσχετίζεται με την αύξηση των αυτοκτονιών κατά 4,5% και προκαλεί διπλασιασμό της γενικής θνησιμότητας στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Η εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης σε περίοδο οικονομικής κρίσης τυπικά αυξάνει κατά 50%, στον γενικό πληθυσμό και το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζει κατάθλιψη μετά από μεγάλη οικονομική απώλεια ξεπερνά το 70%. Σε αυτές τις παθήσεις υπολείπεται συχνότατα η καλή απόδοση στην εργασία, οπότε ο εργοδότης εν όψει οικονομικής κρίσης εντοπίζει εύκολα τους αδύνατους κρίκους και τους απολύει πρώτους. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η οικονομική αποσταθεροποίηση προκαλεί τη ψυχική αποσταθεροποίηση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ένα μέρος των ευαίσθητων εργαζομένων στην ανεργία και συνεπώς εγκαθίστανται ο πανικός και η περαιτέρω ψυχική κατακρήμνιση.

*Ό Δημήτρης Μπούκουρας είναι κλινικός ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής

Σχετικές δημοσιεύσεις