Περισσότεροι από 7.000 οι Έλληνες καθημερινά στα συσσίτια σε όλη την Ελλάδα

Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη

Αναλυτικά στοιχεία που θα βρείτε για τα ποσοστά σίτισης πήραμε από το eglimatikotita.gr , πρέπει όμως να πούμε πως εγγεγραμμένοι δεν είναι όσοι πάνε στη σίτιση που κάνουν οι εκκλησίες ενοριών, οι Δήμοι σε όλη τη Ελλάδα καθώς και οι πρωτοβουλίες πολιτών και

εθελοντικών οργανώσεων, που φυσικά ασχολούνται και με ότι χρειάζονται οι άστεγοι.
Η Ελλάδα ζει καταστάσεις όχι πρωτόγνωρες… απλά κατοχικές. Καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως επιβιώνει, αν επιβιώνει ο γείτονας – συνάνθρωπος μας με την οικογένειά του και να του συμπαρασταθούμε, αν δεν μπορούμε οικονομικά, ή με κατ ιδίαν φροντίδα τότε ας τον ενημερώσουμε που θα βρει βοήθεια, δίνοντάς του τα παρακάτω τηλ, ή απλά στείλτε τον στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου σας, εκεί σίγουρα θα βρει υποστήριξη μια και όλοι οι Δήμοι πια λειτουργούν ανάλογα προγράμματα.  

«Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και η ΜΚΟ Κλίμακα, δίνουν την λύση.. Προσφέρουν ρουχισμό, σκεπάσματα, τρόφιμα, γεύματα, στέγη και κάνουν έκκληση σε όλους μας να δώσουμε ότι μπορούμε. Τηλεφωνείστε στο 210 52 39 465 ή 210 52 46 515, δίνοντας την ακριβή τοποθεσία, για να φροντίσει ο Δήμος να μεταφέρει τους άστεγους στο Γυμναστήριο Ρουφ. Επίσης, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην «Κλίμακα» 210 34 10 462 που προσφέρει  24ωρο καταφύγιο στις μέρες του ψύχους».

«Περισσότερα από 4.000 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα 17 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 1.460 στα 15 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από 600 στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται οι πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, όπως π.χ. η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και άπορους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Πέραν των συσσιτίων που λειτουργούν καθημερινά υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, όπως π.χ. το συσσίτιο που ετοίμασε για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, προσφέροντας περισσότερες από 400 μερίδες αποτελούμενες από φασολάδα, πιπεριές τουρσί και ελιές.
Για τις μέρες των γιορτών που τα περισσότερα συσσίτια θα παραμείνουν κλειστά, οι αρμόδιοι έχουν προνοήσει να διανεμηθούν στους απόρους και αστέγους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδια και γλυκά.

“Ο αριθμός των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια αυξάνεται και διαφοροποιείται. Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, τώρα οι περισσότεροι είναι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τους αλλοδαπούς. Είναι άνθρωποι που είχαν πολλά και τώρα δεν έχουν τίποτα, άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόπερσι, στα συσσίτια των ενοριών που υπάγονται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σιτίζονταν 800 άτομα, πέρσι ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 1200 και φέτος στους 1460” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιερατικός επίτροπος, πατήρ Δαβίδ Τσιουμάκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
Η μεγαλύτερη αύξηση των πολιτών που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια παρατηρείται στις φτωχότερες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

Το 2010, στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1.387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2010 ο αριθμός τους έφτασε στις 2.445 και φέτος ανήλθε στις 5.223.

“Είμαστε στο φτωχότερο σημείο της πόλης και οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Εκτός από τα συσσίτια έχουμε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από όπου μπορούν να πάρουν δωρεάν τρόφιμα 2 φορές τον μήνα άτομα με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα” επισήμανε ο υπεύθυνος των συσσιτίων και του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως, πατήρ Στέφανος Βασιλείου».

Σχετικές δημοσιεύσεις